KONYA HABER
Konya
Parçalı az bulutlu
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,0350 %0,80
48,0868 %0,92
4.443,92 % 1,11
Ara
BBN Haber Yazarlar Dışı zehirli, içi lezzetli balık: İskorpit

Dışı zehirli, içi lezzetli balık: İskorpit

Görüntüsü ne kadar çirkinse lezzeti de o kadar fazla

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

Dış görünüşü ve zehirli dikenleri nedeniyle pek rağbet görmeyen iskorpit (çarpan) balığı, lezzeti ve faydaları ile dikkat çekiyor.
Balık sezonunun kapanmasının ardından tezgahları kültür ve olta balıkları süslüyor. Somon, levrek, çipura ve alabalık gibi kültür balıklarının yanı sıra iskorpit balığı da tezgahlarda bulunuyor. Görünüşü ile korkutan dışı zehirli balık, bir kez tadanlar için ise vazgeçilmez oluyor.
Halk diliyle 'çarpan balığı' olarak biline iskorpit Samsun’da oldukça fazla avlanırken, yerel halk ise bu lezzeti pek bilmiyor. Uzmanların 'yararlı balık' türlerinden biri olarak gösterdiği iskorpitin çorbası ise Sinop genelinde ve Ordu’nun Perşembe ilçesinde oldukça rağbet görüyor. Kilosu 80 TL’den satılan balığın dikeni değdiği yeri şişirip yakıyor. Balığın çorbası genelde epilepsi hastalarına tavsiye ediliyor.

“Çok çirkin ama lezzetli ve faydalı bir balıktır”
İskorpitin çirkin olduğu kadar lezzetli ve bazı hastalıklara iyi geldiğini ifade eden balık satıcısı Onurcan Köse, “İskorpit balığı halk arasında ‘çarpan balığı’ olarak da bilinir. Bu balık görüntüsü bakımından çok çirkin bir balık olmasına rağmen oldukça lezzetli ve faydalı bir balıktır. Uzmanlar, iskorpitin epilepsi hastalığına iyi geldiğini de söylüyor. İskorpit temizlendikten sonra olduğu gibi et olarak ortaya çıkar. Buğulaması ve çorbası yapılır. Genelde Sinop ve Perşembe taraflarında çorbası rağbet görüyor. Kılçıksız olan balığın yağ oranı da çok yüksektir. Vatandaşlar, bu balığı temizleyemez. Çünkü üzerindeki dikenler oldukça zehirlidir. Dikenlerden bir tanesi vücudunuza battığında o bölgede yanma ve şişlik meydana gelir. O yüzden iskorpiti profesyonel balıkçılardan başkası temizleyemez” dedi.
Balıkçı tezgahlarında kilosu 80 TL’den satılan iskorpit balığının çorbasının porsiyonu ise 100 TL’den satışa sunuluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *