KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9652 %0,56
47,9436 %0,62
4.377,50 % -0,13
Ara
BBN Haber Yaşam Dünya, Konya'daki bu tarihi lezzeti biliyor. Kenevir helvası dilden dile yayılıyor

Dünya, Konya'daki bu tarihi lezzeti biliyor. Kenevir helvası dilden dile yayılıyor

Selçuklu döneminde yıldızı parlayan,1000 yıllık geçmişi olan, unutulmaya yüz tutmuş Konya'ya özgü geleneksel bir tatlı olan kenevir helvası, en sağlıklı tatlı unvanını koruyor. Bu yüzden de herkes tarifinin peşinde....

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 3 dk

Ünlü şeflerin liste başı, lezzeti herkesi büyülüyor ve sağlık açısından en sağlıklı tatlı.

Konya'nı 1000 yıllık lezzeti yeniden keşfediliyor. Kenevir helvası artık sofralarda ve misafir ikramlarında vazgeçilmez oldu. Özellikle Türkiye'de kenevir ekiminin serbest bırakılması sonrası kenevir tatlısı yeniden hatırlandı.

Yöreseldi evrensel lezzet oldu

Konya'nın yöresel lezzetleri saymakla bitmez. İşte kenevir helvası da bunlardan sadece bir tanesi.

Bin yıllık lezzet

Selçuklu döneminde popüler olan,1000 yıllık geçmişi olan, unutulmaya yüz tutmuş Konyaya özgü geleneksel bir tatlıdır olan kenevir helvası aranan lezzet oldu.

En sağlıklı tatlı üstelik tok tutuyor

Eski dönemlerde özellikle kış aylarında tüketilmekteydi. Besin değeri yüksek olduğundan tok tutucu özelliğiyle baş tacıydı.

Damaklarda lezzet patlaması

Kahvelerin çayların yanında burunlarda tüten çedene kokusuyla çıtırtı eşliğinde damağınızda lezzet patlaması yaşatırdı.

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulan tatlılardan “kenevir helvası” Konya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından gelecek kuşaklara aktarılıyor.

Kenevir tatlısı Selçuklu döneminde soğuk kış gecelerinin vazgeçilmezi ve eğlence kültürünün önemli unsuruydu. Kenevir, fındık, ceviz, badem, pekmez ve leblebi karışımından oluşan helva, “eğlencelik” olarak da adlandırılmakta.

Konya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emel Tosun, daha önceki açıklamasında, kenevir helvasının ana malzemelerinin kenevir ve pekmez olduğunu söyledi. Helvanın hem sağlıklı hem de doğal bir lezzet olduğunu dile getiren Tosun, şöyle konuştu: “Kenevir helvası bin yıl öncesine, yani Selçuklu dönemine ait bir tatlı. İçerisinde kenevir, fındık, ceviz, badem, pekmez ve leblebi bulunuyor. O dönemde soğuk kış gecelerinin vazgeçilmezi olarak bu tatlı ‘eğlencelik’ adıyla tüketilirmiş. Okulumuzun vizyonu ve misyonu çerçevesinde Türk yemek ve tatlılarının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyoruz. Ana malzemesi pekmez ve kenevirden bu tatlı da eskiden tepsilere dökülür, karın üzerinde donması sağlanarak ikram edilirmiş.”

Kenevir helvası için işte malzemeler

2 su bardağı kenevir (Çedene)

1 su bardağı fındık içi

1 su bardağı ceviz

1 su bardağı badem

Yarım çay bardağı kavrulmuş susam

2 su bardağı sarı leblebi

1 su bardağı üzüm pekmezi

1 su bardağı tozşeker

Kenevir helvası nasıl yapılır?

Keneviri güzelce ayıklayıp yıkayalım zira çok tozlu oluyor.

Tavaya alıp orta ateşte sürekli karıştırmak suretiyle kavuralım. Yakmamaya özen gösterelim tadı acıyabilir.

Kavrulunca içine çiğ, badem çiğ, fındık ceviz, çiğ susam ekleyip biraz daha kavuralım.

Ben fındık ve bademi içerisinde tüm olarak seviyorum siz dilerseniz iri çekim olarak da ekleyebilirsiniz. İyice kavrulduktan sonra soğumaya bırakalım.

Pekmezi ve şekeri tencereye koyup kaynatalım.

Biraz kıvamlaşmaya başlayınca altına kapatıp kuruyemişlerin üstüne ekleyip pekmezi çekene kadar pişirelim.

Helvamızın en son aşamasına geldik.

Leblebileri robotta un gibi olana kadar öğütelim.

En küçük borcamın dibini tamamen kaplayacak şekilde kapatalım.

Pekmezli yemişleri eşit şekilde leblebi tozunun üstüne yayalım.

Buzdolabına koyalım donana kadar bekletelim.

Sertleştikten sonra küçük küçük kare şeklinde keselim.

Minik turta kalıplarına koyup kapalı bir kapta dolapta uzun süre muhafaza edebilirsiniz. İster kahvelerinizin, ister çaylarınızın yanına servis edip misafirlerinizin lezzet onayını alabilirsiniz.

Kaynaklar:

Refika'nının mutfağı

Cumhurbaşkanlığı iletişim başkanlığı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *