Elektrikli arabaların lastiklerinin farklı olmasının nedeni bakın aslında neymiş…

Elektrikli arabaların lastiklerinin farklı olmasının nedeni bakın aslında neymiş…
Elektrikli arabaların lastikleri, içten yanmalı motorlu araçların lastiklerinden farklılık gösterir. Bu farklılık, elektrikli araçların özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre tasarlanmış özel lastiklerin kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

Elektrikli araçların lastikleri, genellikle daha düşük dönüş direncine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Çünkü elektrikli araçlar, enerji verimliliği açısından dönüş direnci düşük lastiklere ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, elektrikli araçların ağırlık dağılımı farklı olduğu için lastiklerin sürüş deneyimini optimize etmek adına özel olarak tasarlanması gerekmektedir.

Günümüzün otomotiv sektörünün parlayan yıldızı şüphesiz elektrikli arabalardır. Normal arabalara kıyasla daha çok tercih edilmeye başlayan bu yeni teknoloji ile bezenmiş araçlar sadece elektrikli olmaları ile değil birçok farklı özelliğiyle de tercih ediliyor.

Motor ve bataryasının farklılığı dışında görünürde farklı olan lastik detayı herkesin dikkatini çekerken aynı zamanda merak konusu da oluyor.

Diğer arabalardan farklı olarak yapılan lastiklerin tıpkı araba gibi yeni teknolojinin bir parçasıymış. Bakın lastiklerin farklı olmasının nedeni netmiş…

Lastikler farklı çünkü…

Elektrikli arabalara dışarıdan bakıldığı zaman normal arabalardan ayıran en büyük detay lastikler olarak önümüze çıkıyor. Lastiklerin farklı yapılmasının nedeni ise sanılanın aksine tasarımdan ibaret değil.

Ortalama bir elektrikli aracın bataryası, 300 ila 600 kilogram arasında değişen ek bir ağırlık getiriyor. Bu ek ağırlık, lastiklerin daha fazla yük taşımasını ve buna bağlı olarak daha dayanıklı ve güçlü olmasını da gerektiriyor.

Normal araç lastikleri ise bu ekstra ağırlığı taşımada yetersiz kalabiliyor ve hızlı bir şekilde aşınabiliyor. Bu nedenle, elektrikli araçlar için özel olarak tasarlanmış lastikler, ekstra dayanıklılık sağlayacak şekilde üretiliyor.

Daha fazla yol...

Bir başka neden ise bataryaların sınırlı menzili, araç üreticilerini her bir kilometreyi maksimum verimlilikle kullanmaya zorluyor. Lastiklerin yuvarlanma direnci de bir aracın enerji tüketiminde önemli bir rol oynuyor.

Elektrikli araçlar için özel olarak geliştirilen lastikler, düşük yuvarlanma direncine sahip olacak şekilde tasarlanıyor. Bu da aracın daha az enerji tüketerek daha uzun mesafeler kat etmesini sağlıyor.

Sessiz çalışması ile bilinen elektrikli araçların lastikleri bunu desteklemek adına tasarlanıyor. Yani lastiklerden kaynaklanan yol gürültüsünün sessizliği bozmaması için özel tasarlanan lastikler sayesinde düşük gürültü seviyelerine sahip olacak şekilde optimize ediliyor.

Ayrıca, özel olarak üretilen lastikler tork ve ani hızlanma durumlarına uygun malzemeler ve tasarımlar içeriyor. Son olarak, yeni rejeneratif frenleme sistemiyle lastiklere ek bir yük bindiğinden bu da geleneksel lastiklerin performansını düşürebiliyor. Bu özel tasarım lastikler ise söz konusu frenleme türüne uygun şekilde tasarlanarak daha etkili bir performans sunuyor.

Kaynak: ensonhaber.com

Kaynak:BBN