Eylül gelmeden budanması gereken ağaç ve bitkiler. Daha iyi büyümeleri sağlanıyor

Eylül gelmeden budanması gereken ağaç ve bitkiler. Daha iyi büyümeleri sağlanıyor
Eylül gelmeden önce bahçenizde bulunan ağaç ve bitkileri budamanın önemine değinmek istiyoruz.

Bahçe düzenlemesi ve bitki bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli adımlardan biri olan budama işlemi, bitkilerin daha iyi büyümelerini ve sağlıklı bir şekilde gelişmelerini sağlar.

Eylül ayı, bitkilerin dinlenme dönemine girdiği bir dönemdir. Bu nedenle, bu dönemde yapılacak budama işlemleri bitkilerin kışa daha güçlü bir şekilde girmelerini sağlar. Ayrıca, budama sayesinde bitkilerin formunu korumak ve istenmeyen sürgünleri kontrol altında tutmak da mümkün olur.

EYLÜL AYI GELMEDEN BU AĞAÇLARI BUDAYIN

Bahçıvanlara göre Ağustos ayı bitmeden önce mutlaka budamanız gereken meyve ağaçları şu şekilde:

1) Şeftali
2) Erik
3) Elma Ağacı
4) Kiraz Eriği

Yaz aylarının sonunda yapılacak budama işlemi, her şeyden önce çiçeklerdeki taçların incelmesine yardımcı olacaktır. Bu işlem ayrıca kötü dalları ortadan kaldırarak meyve oluşum sürecinin iyileşmesini hızlandıracak. Uzmanlar, yaz budamasından sonra bu ağaçların faydalı maddeleri daha hızlı biriktirdiğini ve dolayısıyla kışı çok daha az hasarla atlattığını belirtiyor.



YAZ AYLARINDA MEYVE AĞAÇLARI NASIL DÜZGÜN ŞEKİLDE BUDANIR?

Bahçıvanlar, yaz budamasında özellikle genç dalların üst kısımlarının kesilmesini tavsiye ediyor. Kesim öncesi bitki ya da ağacın üzerinde en az 5 yaprak bıraktığınızdan emin olun. Ayrıca genç dalların bazılarını tabandan kırabilirsiniz. Yine de bu işleme yalnızca ağaç dallarının büyüme yönünü düzeltmeniz gerekiyorsa başvurun.

Bazı durumlarda genç dalların biraz kısaltılması, 2 yaprağa kadar seyreltilmesi gerekebiliyor. Bu durumlarda ana dalların yanı sıra yan taraflarda bulunan küçük dalların da kesilmesine özen gösterin. Budama işlemi, keskin budama makası ya da el yardımıyla tamamlanabilir.

Kaynak: Gerçek Gündem

Kaynak:BBN