Faydaları saymakla bitmiyor. Sezonun ilk kestaneleri Konya’ya geldi

Faydaları saymakla bitmiyor. Sezonun ilk kestaneleri Konya’ya geldi

İçerisinde diyet lifleri, mineraller, sağlıklı yağlar, vitaminler ve antioksidanlar barındıran besinler açısından zengin olan kış aylarının vazgeçilmez kuruyemişi kestane Konya’daki marketlerde satışa sunuldu

Kış mevsiminin en seviyen yiyecekleri arasında yer alan kestane için hasat mevsimi başladı. Türkiye’de başta Aydın olmak üzere, İzmir, Bursa, Sinop ve Kastamonu bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilen kestaneler Konya’ya da getirildi. Bazı yerel market zincirlerinde görücüye çıkarılan sezonun ilk kestaneleri fiyatıyla da dikkat çekiyor.

img-20241005-005756.jpg

Kilosu 300 TL’den satışa sunulan bu kış kuruyemişi özellikle köz ateşte ve sobada yapılan ünlü kestane kebabı ile meşhur. Ayrıca Bursa bölgesinde yaygın olan kestane şekeri de tatlı olarak büyük bir beğeni ile tüketiliyor.

Doğada tamamen doğal şartlar altında yetiştirilen, tarımsal ilaç, suni gübre kullanılmayan organik tarım ürünü kestane içerdiği besin öğelerine ilaveten organik tarım ürünü olması nedeniyle beslenme diyetlerindeki önemini korumakta.

Yenebilir nitelikteki taze kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. 100 gram yenebilir kestane ortalama olarak 160 kcal enerji sağlamaktadır.

Kestane, doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan birçok besin öğelerine sahiptir.

KESTANENİN FAYDALARI NELERDİR?

Kestane, yüksek lif içeriği ile sindirimi düzenleme, yararlı bağırsak bakterilerini besleme, yağ asit üretimine yardımcı olma ve kolesterolü düşürme gibi faydalara sahiptir.

Vücuttaki iltihaplanmayı önleyen, kolesterolü düşüren, sindirimi destekleyerek bağırsak florasını koruyan, kalp sağlığını destekleyen, kemikleri koruyan, mutluluk hormonu olan serotonin üretimini destekleyen ve çölyak hastaları için iyi bir kaynak olan antioksidan ve C vitamini kaynağı olan kestanenin faydaları şu şekildedir:

-Kestane inflamasyonu önlemeye yardım eder

-Kan basıncını düzenlemeye yardım ederek kalp sağlığını korur

-Kestane sindirimi destekleyerek bağırsak florasını korur

-Kolesterolü düşürmeye yardım eder

-Kalsiyum, fosfor ve magnezyum içerdiği için kemikleri korur

-İçerisindeki B vitamini mutluluk hormonu olan serotonin üretimini destekler

-Çölyak hastaları için iyi bir beslenme kaynağıdır

-Zayıflamaya yardımcı olabilir

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.