Hamsiyle yapılıyor. İşin sırrını sadece Karadenizliler biliyor! Suyu bile faydalıymış
Hamsi turşusu, Türk mutfağında popüler olan bir turşu çeşididir. Hamsi balığından yapılan bu turşu, özellikle Karadeniz bölgesinde sıkça tüketilmektedir. Hamsi turşusu, taze hamsi balıklarının temizlenip tuz ve sirke ile marine edilerek hazırlanan bir lezzet şölenidir.
HAMSİ TURŞUSUNUN YAPILIŞI
½ kg Karadeniz hamsisi
1 çay bardağı tuz
1 su bardağı sirke veya 5 limonun suyu
Hamsi Turşusu Tarifi, Hazırlanışı
Hamsileri temizlerken kılçığını da çıkarın. Suda bekleterek kanının akmasını sağlayın. Derin bir kaseye sırayla hamsiyi açık olarak dizip üzerine tuz serpin. Üzerine tekrar hamsi, yine tuz serperek balıklar bitene kadar işleme devam edin. En son üzerine sirke veya limon suyunu döküp kasenin ağzını folyoyla kapatın ve buzdolabına koyun. Dört gün sonra hamsi turşusunun tadına bakabilirsiniz.
Hamsi turşusunun tarifi işte bu kadar kolay
ALTERNATİF TARİF
Lezzet.com.tr sitesinde ise alternatif bir tarif paylaşıldı. İşte o tarif
Malzemeler
500 gr hamsi
125 gr kaya tuzu
1.5 limon
1 su bardağı zeytinyağı
Çeyrek demet maydanoz
Nasıl Yapılır
Hamsileri temizleyip yıkayın. Kılçıklarını çıkarıp süzgece alarak sularının süzülmesi için yarım saat bekletin.
Geniş bir kaba bir sıra hamsi, üzerine bir sıra kaya tuzu şeklinde dizin. Üzerine limon suyu ilave edip kapağını kapatın ve 1 gece bekletin.
Hamsileri zeytinyağı ve ince kıyılmış maydanoza bulayıp kızarmış ekmek üzerine alın ve servis yapın.