Hangi besinler buzdolabında saklanmamalı? Buzdolabından uzak tutmanız gereken gıdalar
Buzdolabında saklanmaması gereken bazı besinler vardır. Bu besinlerin buzdolabından uzak tutulması, hem besin değerlerinin korunması hem de sağlık risklerinin önlenmesi açısından önemlidir. İşte buzdolabında saklanmaması gereken bazı besinler:
MUZ
Vücut için muhteşem bir vitamin kaynağı olan muzu bozulmaması için saklarken çok dikkatli olmanız gerekir.
Genellikle herkes muzu buzdolabında saklamayı tercih eder. Ancak muzları buzdolabına koymak olgunlaşmasını engeller. Besin değerini kaybetmesine sebep olur.
AVOKADO
Diyet listelerinin ve salataların vazgeçilmezi olan avokado, özellikle son yıllarda herkes tarafından severek tüketiliyor.
Avokadonun vücuda sayısız faydası bulunuyor. Sindirim sistemini ve bağırsak hareketlerini düzenliyor.
Ancak muhteşem bir lezzete sahip olan avokadoyu doğru saklamak gerekiyor. Buzdolabına konulan avokadonun tadı değişiyor ve olgunlaşamıyor. Vücuda olan faydasını yitiriyor.
KAHVE
Lezzetiyle ve kokusuyla severek tüketilen kahve, uzun süre tazeliğini koruyabilmesi için genellikle buzdolabına koyuluyor.
Ancak buzdolabında saklanan kahve kahvenin lezzetinin bozulmasına yol açıyor.
Buna buzdolabının içerisindeki soğukluk ve nem sebep oluyor. Kahvenin tazeliğini uzun süre korumak için cam kavanozda serin bir yerde saklamanız gerekiyor.
FESLEĞEN
Genellikle makarnaların üzerine sos olarak kullandığınız fesleğen de buzdolabına girdiğinde tüm özelliklerini kaybediyor.
Buzdolabındaki soğuk fesleğenin hızlıca solmasına neden oluyor. Bu nedenle fesleğenin bir bardak suyun veya kabın içerisinde beklemesi en doğru saklama şeklidir.
DOMATES
Domatesi asla buzdolabında saklamamanız gerekiyor. Çünkü domates yapısı gereği suludur ve buzdolabına girdiğinde soğuk hava sebebiyle bu özelliğini kaybeder.
Domatesin kabuğu kırıştıktan sonra bakteri üreterek sindirim sistemi sorunlarına yol açıyor.
PATATES
Patates her yemeği güzelleştirir ve kızartmasıyla adete sofraların vazgeçilmezi olur. Ancak patates buzdolabına girdiğinde tüm özelliklerini anında kaybediyor.
Çok çabuk bir şekilde bozulan patatesin içerisinde nişasta buzdolabının soğuğu nedeniyle şekerleniyor. Bu da patatesin pütürlü olmasına yol açıyor.
Bazı kaynaklara göre patates buzdolabında saklandığında kanserle bağlantılı olan akrilamid oluşturmak için amino asitlerle reaksiyona girebilir.
SARIMSAK
Sarımsak hem yemeklere lezzet katar hem de bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu korur.
Doğal bir antioksidan sarımsak, buzdolabında 2 günden fazla kaldığında bakteri üretmeye başlıyor.
Böyle tüketildiğinde farkında olmadan vücudu adeta zehirliyor. Bu sebeple sarımsağı buzdolabında saklamamanız öneriliyor.
BAL
Oldukça yüksek fiyata alınan balların erkenden bozulma riski birçok kişiyi tedirgin ediyor.
Bu nedenle ballar buzdolabında saklanıyor. Ancak balın son kullanma tarihi neredeyse hiç yoktur. Buzdolabına konulan bal kristalize olarak şekerleniyor. Bu da istenmeyen görünümlere ve tada sebep oluyor.
Kaynak: yeniçağ, youtube.com
Kaynak:BBN