KONYA HABER
Konya
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,4516 %0.06
49,0396 %0.16
9.230,96 % 0,16
Ara
BBN Haber Yaşam Her gün onlarca insan neden zehirleniyor: Tavuk döner, tavuklu pilav

Her gün onlarca insan neden zehirleniyor: Tavuk döner, tavuklu pilav

Başta düğün ve işyeri yemekleri olmak üzere özellikle tavuk yemekleri insanları zehirliyor. Uzmanlar dışarıda tavuk tüketirken bakın ne için uyardı...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

En son Çorum Alaca ilçesinde tavuk döner yedikten sonra mide bulantısı ve kusma şikayetiyle 5 lise öğrencisi hastaneye kaldırıldı. 

TAVUK DÖNER, TAVUKLU PİLAV

Prof. Dr. Ercoşkun, tavuk eti zehirlenmelerinin nedenlerini ve önlemleri açıkladı

Tavuk döner, tavuklu pilav insanlar en çok bundan zehirleniyor. Uzmanlar ise uyarıyor.

Artvin Çoruh Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kırmızı ete göre daha çabuk bozulan kanatlı etinin pişirilmesinden tüketilmesine kadar dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

TAVUK YETERİNCE PİŞİRİLMİYOR MU?

Ercoşkun, tavuk döner üretiminde genellikle etin yeterince pişirilmediğini, soğuk zincirin aksadığını ve hijyen standartlarının ihmal edildiğini belirterek, "Tavuk döner, özellikle salmonella ve campylobacter gibi patojenlerin üremesine elverişli bir ortam sunuyor. Üretim sırasında etin tam olarak 75 dereceye kadar ısıtılmaması, bakterilerin hayatta kalmasına ve çoğalmasına neden oluyor. Bu da tüketicilerimizin sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor" dedi.

Zehirlenmeye yol açan başlıca nedenler

Salmonella ve Campylobacter bakterileri

Tavuk eti, doğası gereği bu iki bakteri türünü taşıma riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor. Et yeterince pişirilmediğinde bakteriler canlı kalıyor ve tüketimden 2–72 saat sonra şiddetli ishal, kusma, yüksek ateş gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

Bozuk tavuk tüketimi

Tavuk eti doğru saklanmadığında çok hızlı bozuluyor.
Yanlış saklamanın belirtileri:

Ekşi veya ağır koku

Renginde gri-kahverengiye dönük solma

Yapışkan, sümüksü yüzey
Bu durumdaki tavuk, toksin üretmiş olabileceği için pişirilse bile zehirleme riski taşımaya devam ediyor.

Çiğ tavukla temas eden yüzeylerin iyi temizlenmemesi

Mutfakta yapılan en kritik hatalardan biri "çapraz bulaşma". Çiğ tavuğa temas etmiş bir bıçak veya kesme tahtası, sebzelere ya da pişmiş gıdalara değdiğinde bakteri geçişi oluyor ve zehirlenme ihtimali artıyor.

Bekletilerek tüketilen pişmiş tavuk

Pişmiş tavuğun oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmesi, özellikle Staphylococcus aureus gibi toksin üreten bakterilerin hızla çoğalmasına neden olabiliyor. Bu toksinler ısıya dayanıklı olduğu için yeniden ısıtmak güvenli hale getirmiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *