KONYA HABER
Konya
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3180 %0,23
48,7222 %0,44
4.906,33 % 0,44
Ara
BBN Haber Yaşam Hiç dikkat etmemiştik! Uzmanlar uyardı... Yumurtayı asla böyle pişirmeyin

Hiç dikkat etmemiştik! Uzmanlar uyardı... Yumurtayı asla böyle pişirmeyin

Yumurtanın pişirilme yöntemi hakkında uzmanlar tarafından yapılan yeni bir uyarı, sağlık konusunda bilinçli olan herkes için dikkate değer bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 4 dk

Bugüne kadar pek çoğumuzun farkında olmadığı bir detay olan bu konu, aslında yumurtanın sağlığımız üzerindeki etkilerini doğrudan etkileyebiliyor.

Yumurta pişirirken bilmeniz gereken uyarı. Uzman Diyetisyen Işın Sayın yumurtanın doğru yöntemlerle pişirilmediği için elde edilebilecek besin değerinin eksik kaldığını söyledi.

Beslenme literatüründe bahsi geçen kaliteli protein bire bir yumurtanın kendisidir. Kolesterol içeriğinin kalp hastalıklarına neden gösterilemeyeceği, bilimsel deneylerle kanıtlanmış, yumurta aklanmıştır.

Yumurta yeme iznimiz onaylandığına göre en iyi yumurta pişirme yöntemini seçerek ondan en fazla fayda sağlamak da pişirenin görevi olsa gerek.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın yumurtanın Türk mutfağında sevildiğini, ancak doğru yöntemlerle pişirilmediği için elde edilebilecek besin değerinin eksik kaldığını söyledi.

maxresdefault-003.jpg

Uzm. Dyt. Işın Sayın "Yumurta kolinden zengindir ki; kolin beyin sağlığı için vazgeçilmezdir. Sarı kısmındaki yüksek A vitamini sayesinde yumurtanın; görme fonksiyonlarını ve bağışıklığı güçlendirici, hücre yenileyici ve kanser önleyici etkisi de yüksektir. B vitamininden de zengindir ki; bu da saç tırnak, beyin ve cilt için yumurta çok değerli demektir. Ancak bir çok besinde olduğu gibi pişirme tekniğiyumurtadan da ne kadar yararlanabileceğimizi etkiler. Yumurta toplam 10 dakika ocakta kalmalı ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılmalıdır. Böylece tam pişmiş yumurta elde edilir. Bu yumurta, besin değeri en yüksek yumurtadır" dedi.

Ne rafadan ne de kayısı olsun

"Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada Biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız" diyen Uzm. Dyt. Işın Sayın "Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır. Böylece hem avidin adlı proteinden, hem de biotin adlı vitaminden yararlanabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Yumurta sarısının etrafındaki yeşil-gri halkaya dikkat!

Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercih olduğunu belirten Sayın, "Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller. Oysa yumurta demir minerali için çok iyi bir kaynaktır. Demir eksikliği anemisinde metabolizma yavaşlar, halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafızada güçlük, sabah yataktan zor kalkma, ders/iş başarısının olumsuz etkilenmesi, saç dökülmesi gibi olumsuz belirtiler ortaya çıkar. ifadelerini kullandı." diye konuştu.

Yumurtanın ideal tüketim şeklini anlatan Uzm. Dyt. Sayın sözlerini şöyle sürdürdü

"Her gün en az 1 adet tercihen organik yumurta tüketin ve toplam 10 dk pişirin. Ocağınızın gücü ve yumurtanın organik olma/olmama durumuna göre değişen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Sizin koşullarınızda 10 dk da yumurtanın iç kısmının yarı pişmiş olduğunu görüyorsanız; bir daha ki sefere en çok 1-1.5 dk fazladan pişirin, ancak gri halka olmayacak şekilde de süreyi dikkatle ayarlayın. Bilinen en iyi, en ucuz, en yaygın kullanılan demir ve protein kaynaklarından biridir. Tok tutar. Çocuklarınız için de günlük olarak vazgeçilmez besinlerin başında gelir. İhmal etmeyin, sağlıklı kalın."

YUMURTANIN 10 FAYDASI

1. Protein deposu: Yumurta, yüksek kalitede protein içeren bir besindir.
2. Göz sağlığı için faydalı: Yumurta, içerdiği antioksidanlar sayesinde göz sağlığını korur.
3. Beyin fonksiyonlarını destekler: İçeriğinde bulunan kolin, beyin fonksiyonlarını destekler ve hafıza güçlendirici etkiye sahiptir.
4. Saç ve cilt sağlığını destekler: Yumurta, biyotin ve diğer besin maddeleri ile saç ve cilt sağlığını destekler.
5. Kolesterol düşürücü etkisi: Yumurta, vücuttaki kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
6. Kas gelişimine yardımcı olur: Yüksek protein içeriği sayesinde yumurta, kas gelişimine yardımcı olur.
7. Tokluk hissi verir: Yumurta, tokluk hissi vererek kilo kontrolüne yardımcı olur.
8. Bağışıklık sistemini güçlendirir: İçeriğinde bulunan çeşitli vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
9. Kemik sağlığını destekler: Yumurta, içerdiği kalsiyum ve D vitamini ile kemik sağlığını destekler.
10. Kolayca pişirilebilir ve lezzetlidir: Yumurta, kolayca pişirilebilir ve çeşitli yemeklerde kullanılabilir, aynı zamanda lezzetlidir.

kaynak:haber7.com