KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Yaşam İyi bir karpuz seçmenin püf noktası nedir?

İyi bir karpuz seçmenin püf noktası nedir?

Karpuz seçerken nelere dikkat edilmeli? Tatlı karpuz nasıl seçilir? Karpuz seçmenin püf noktaları var mıdır? İşte bu soruların yanıtı...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Özellikle yaz mevsiminin simgelerinden olan karpuz, sıcak günlerin serinletici ve lezzetli meyvelerinden biri olarak sofralarımızda yerini alıyor. Ancak, karpuz seçmek her zaman kolay olmayabiliyor. Görünüşte her biri taze ve olgun gözükse de, kesildiği zaman hayal kırıklığı yaratabiliyor.

iyi-karpuz-nasil-secilir.jpg

Peki, doğru karpuzu seçmek için nelere dikkat edilmeli? İşte karpuz alırken dikkat etmeniz gereken püf noktaları:

1-Kabuğun rengi ve parlaklığı
Olgun karpuzun kabuğu mat bir görünüme sahip olmalıdır. Parlak kabuklu karpuzlar genellikle henüz tam olgunlaşmamış olabilir. Ayrıca kabuğun rengi de önemli bir ipucudur. Koyu ve doygun bir yeşil renk, karpuzun olgun olduğunu gösterir. Öte yandan, karpuzun toprağa temas eden kısmı olan yerdeki leke ise sarı olmalıdır. Bu lekenin beyaz olması karpuzun yeterince olgunlaşmadığının bir işareti olabilir.

2-Tık tık sesi
Karpuz seçerken sıkça başvurulan yöntemlerden biri de üzerine vurup çıkan sesi dinlemektir. İyi bir karpuzun içi su dolu olduğu için hafif tok bir ses çıkarması gerekir. Eğer karpuzdan boğuk bir ses geliyorsa, bu karpuzun içinin boş ya da çok olgunlaşmış olabileceğini gösterir.

3-Ağırlığı
Aynı boyuttaki iki karpuzdan daha ağır olanını tercih etmek iyi bir fikirdir. Çünkü olgun karpuzlar içerdikleri su miktarı nedeniyle daha ağır olur. Hafif karpuzlar genellikle kurudur ve içleri lezzetli olmayabilir.

karpuz-secimi-nasil-olmali.png

4-Sap kontrolü
Karpuzun sapı, tazeliği hakkında önemli bir ipucudur. Eğer sap hala yeşil ve diri görünüyorsa, karpuz henüz tam olgunlaşmamış olabilir. Ancak sapın kurumuş olması, karpuzun olgunlaştığının bir göstergesidir. Bu yüzden sapı kurumuş karpuzları tercih etmek daha doğru bir seçim olabilir.

5-Çatlakları ve çizikler
Karpuzun üzerinde bulunan küçük çatlaklar veya çizikler, meyvenin arıların ilgisini çektiğini ve iyi bir polinasyon süreci geçirdiğini gösterebilir. Bu da karpuzun daha tatlı ve lezzetli olduğunu işaret eder.

6-Şekli ve simetrisi
Düzgün ve simetrik bir şekle sahip karpuzlar, genellikle daha iyi bir iç dokuya sahiptir. Şekilsiz veya çıkıntılı karpuzlar, gelişim sırasında yeterli su ve güneş almamış olabilir. Bu da lezzetini olumsuz etkileyebilir.

İyi bir karpuz seçmenin püf noktalarını akılda tutarak en sulu ve tatlı karpuzları seçebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *