İzmir'e en çok yerleşenler hangi ilden belli oldu. Araştırmanın sonuçlarında ilk sıralarda olan il
Son yapılan bir araştırmaya göre, İzmir'e en çok yerleşenlerin hangi illerden geldiği belirlendi. Araştırmanın sonuçlarına göre, ilk sıralarda yer alan il Konya oldu. Özellikle son dönemde İzmir'de yaşayan Konyalı nüfusunun arttığı gözlemleniyor.
Bu durum, göç ve yer değiştirme trendlerini anlamak adına önemli bir veri sunmaktadır. İzmir'e göç edenlerin hangi illerden geldiğini bilmek, şehir planlaması ve kaynak yönetimi açısından büyük önem taşımaktadır. Konya'nın bu konuda öne çıkması, ilginç bir bulgu olarak karşımıza çıkıyor.
Ovası, bereketi, etli ekmeği, kutsal topraklarıyla Konya ve onu unutamayan İzmir'deki Konyalılar. İlk olarak Çanakkale Savaşı'nda esir düşüp parasızlıktan memleketleri Konya'ya dönemeyen askerler İzmir ile tanıştı. O günden beri hepsi Konya'yı unutmadan İzmirli oldu. Bugün 700 bini aşkın Konyalı İzmir'de yaşıyor. Konyalılar Federasyonu Başkanı Mehmet Aydoğan ve İzmir Konyalılar Derneği Başkanı Seyit Ali Selek'in dedeleri de o günlerde İzmir'e gelenlerden.
Farklı bir göç hikayesi
Başkan Aydoğan, Konyalıların göç hikyelerinin biraz farklı olduğunu paylaştı. Konyalılar'ın ilk İzmir'e göç edenlerden olduğunu dile getiren Aydoğan, "Konyalılar köylerinden 1915 yılında Çanakkale Savaşı için çıkıp geldi. Savaştan sağ kurtulanlar geri döndü, ölenler vatan toprağına gömüldü. Peki ya esir düşenler? Esir olarak İngiltere'ye götürülenler arasında çok sayıda Konyalı vardı. Bunlardan biri de benim dedemdi. O da diğer Konyalılarla beraber tedavi edilip Türkiye'ye gönderildi. Ancak Konya'ya dönecek parası olmadığı için İzmir'de kalmak zorunda kaldı. Dedemin de İzmir hikayesi böyle başladı" diye konuştu.
Dibek başına geçtiler
O dönemde kuru kahve ve baharat işleri yapan Yahudi ve Ermeniler'in yanlarında İzmir'e gelen Konyalıları çalıştırdığını söyleyen Aydoğan, "İngiltere'den dönen esir düşmüş yorgun Konyalılar, dibeğin başına geçti. Dedem bir kolu sakat olmasına rağmen bu işi yaptı. Konyalı çıraklar, çalışkanlıkları ve dürüstlükleriyle ustalarının kısa sürede güvenini kazandı. Yahudi ve Ermeni kahve tüccarları, 'Sizin gibi dürüst ve çalışkan insanlar varsa gelsinler iş var' dedi. Ondan sonra Konyalılar köylülerini İzmir'e getirtmeye başladı" ifadeleriyle göç hikayesini anlattı.
İzmir'e ilk göç edenlerin Konyalılar olduğunu söyleyen Aydoğan, "Bizler artık İzmir'in yerlisi olmuşuz. Son dört kuşağımız burada yaşıyor. Konyalılar burayı kendi anavatanları gibi görüyorlar" dedi.
Su sıkıntısı göçe zorladı
Bugün İzmir'de Ticaret Odası'nda Konyalı 33 tane meclis üyesi var. Farklı sektörlerde 14 tane oda başkanı da Konyalı. Her sektörde ve Türkiye'nin her yerinde Konyalılar var. Konya'daki su sıkıntısından dolayı insanların göç ettiklerini ifade eden Aydoğan, "Konya'daki araziler kuru araziler, su yok. Yağmur olursa arpa buğday yulaf ve nohut olur. Yağmur olmazsa o bölge insanı da aç susuz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki insanların yaşadığı yerler cennet. Sulaktır. Bizim bölgemizde böyle bir şey söz konusu değil. Yağmur olmazsa ova yanar gider. Sanayi var ancak tarıma bağlı yaşayanlar göç etmek zorunda kalıyor" açıklamasını yaptı. Başkan Mehmet Aydoğan, Konya'dan en çok gençlerin ayrıldığını ve İzmir'e gelenlerin pek çoğunun adaptasyon sorunu yaşamadıklarını da vurguladı.
Her köyün mesleği farklı
İzmir'deki tüm kuru kahveciler Beyşehir Gönen Köyü'ndendir. Beyşehir Kayabaşı Köyü ise tamamen ulaşım sektöründe faaliyet gösteriyor. Höyük Köyü ise mandıracı olarak biliniyor.
İzmir'deki ünlü Konyalılar
Tahsin Güzel,
İlyas Gönen,
Yıldırım Kaya.
"Konyalı adını kullanmasınlar"
İzmir'de birçok restorantın Konyalı adını kullandığından şikayet eden Başkan Aydoğan, "Burada Konyalı adını kullanan hiç biri Konyalı değil. Biz Konyalı ismini kullanmalarını istemiyoruz. Bu ismi rant haline getirdiler. Konyalılıkla alakaları yok. Bunlara dava açmayı düşünüyoruz. İsmimizi kullanıyorlar. Tescil ettiriyorlar. Gerçek Konyalılar devreye girmeli" diyerek isyan etti.
İzmir'in Semazenleri
İzmir'deki Sema Ekibi'ni Hasan Munçay çalıştırıyor. 1968 yılında İzmir'e gelen Munçay, 28 öğrencisi ile sema ediyor. Her meslek ve yaş grubundan öğrencisi olan Munçay, son yıllarda bu kültüre ilginin arttığını da ifade etti. Grubun en küçüğü Hasan Munçay'ın torunu Hasan Emir Munçay da yaşıtları top oynarken o semazenlik yapıyor.
Kaynak: Yeni Asır
Kaynak:BBN