Kafasını 180 derece döndürebilen tek böcek: Peygamberdevesi
Bilimsel adı Mantodea (Mantidae)dir. “Mantis” Yunancada peygamber ya da kahin anlamına geliyor. Ön bacaklarının dua eder gibi pozisyonundan dolayı bu mistik havayla anılan böceğin bir insanın yanına gelmesi, Afrika’nın birçok bölgesinde uğurlu sayılıyor. İlelebet açtır, sıkça avlanır. Etoburdur ve sinek, çekirge gibi diğer böceklerle beslenir. Üstelik korkusuzdur, kendinden büyük cüce fare, balık, yılan, sinekkuşu gibi hayvanlara da saldırabilir, insanlar içinse zararsızdır. Av sırasında rakibini korkutmak amacıyla dik durup renklerini sergileyebilir.
Peygamberdevesi 10-15 santimetreye ulaşabilir. Dişi, erkekten büyüktür. Hamam böcekleriyle aynı familyayı paylaşan peygamberdevesinin üçgen şeklindeki kafasında iki çıkık göz ve üç tane küçük göz bulunur. Tropik ve sıcak bölgelerde yaşayan, başka böcekler üzerinden beslenen böcek türlerinden oluşan bir familyadır. Kamufle olmak için üzerinde yaşadıkları bitkinin rengini alırlar. Yerde dolaşmaktan çok bitkiler arasında bulunmayı yeğlerler.
Bir peygamberdevesi yeşil ya da kurumuş bir yaprak, ince bir dal, parlak renkli bir çiçek ya da karıncaya benzer bir görünümde olabilir. Bu kamuflaj peygamber devesini düşmanlarından gizlemenin yanı sıra avına sezdirmeden yaklaşmaya ya da kurbanını hareketsiz bir biçimde bekleyerek tuzağa düşürmeye yarar.
Etçil olan peygamberdevesi genellikle diğer böceklerle beslenir fakat bunun dışında cüce fare ve sinek kuşlarını da avlamaktadırlar. Çok nadir bitki de yerler. En büyük düşmanları ise karıncalardır. Çünkü sürü halindeki karıncalara bir peygamberdevesi yem olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.