KONYA HABER
Konya
Kapalı
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,1451 %0,23
48,7746 %0,43
8.886,16 % 0,85
Ara
BBN Haber Yaşam Kahvenin Hikayesi: Her Yudumda 3 Kıtanın İzi Var

Kahvenin Hikayesi: Her Yudumda 3 Kıtanın İzi Var

Kahve deyip geçmeyin, onda her çekirdekte her yudumda üç kıtanın izi var. İşte tohumdan fincana uzana etkileyici ve bir o kadar da büyüleyici yolculuk

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 3 dk

Kahve, yüzyıllardır insanları bir araya getiren, sabahların vazgeçilmezi, sohbetlerin ilham kaynağı olmuş bir içecektir. Ancak kahvede her yudumun ardında, tohumdan fincana uzanan uzun bir emek ve yolculuk gizlidir. Bu büyüleyici hikâye, dünyanın üç farklı kıtasında, tropik kuşakta filizlenen bir meyveyle başlıyor.

KAHVENİN DOĞDUĞU TOPRAKLAR

Kahve bitkisi, yalnızca Orta ve Güney Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya gibi tropik bölgelerde yetişiyor. Her bölgenin iklimi, su kaynakları, rakımı, toprağın mineral yapısı ve çiftçilerin üretim yöntemleri kahveye kendine özgü bir tat profili kazandırıyor. İşte tam da bu yüzden her bir fincanda farklı bir hikâye gizlidir. Aynı bitkiden gelen kahveler bile yetiştiği bölgeye göre aroma, gövde ve asidite bakımından birbirinden ayrılıyor. Bu sebeple tek bir bölgede yetişen çekirdeklerden elde edilen “Single Origin” kahveler, kahve severler için ayrı bir değere sahip.

TOHUMDAN MEYVEYE: 9 AYLIK SERÜVEN

Kahvenin yolculuğu, ekimden hasada kadar ortalama dokuz ay sürüyor. Dokuzuncu ayda kahve ağacı, kızılcığa benzeyen, içinde yeşil çekirdeği barındıran kırmızı meyveler veriyor. Bu meyveler, özenle toplanarak ikinci aşamaya, yani hazırlık sürecine geçiliyor.

Toplanan meyvelerle çekirdekler birbirinden ayrılıyor. Bazı bölgelerde kahve çekirdekleri yıkanarak, bazı bölgelerde ise güneşte kurutularak işleniyor. Daha sonra aynı kaliteyi yakalamak için özenle ayıklanan kahve çekirdekleri, kavrulmak üzere yolculuğa çıkıyor.

KAVURMA: LEZZETİN KALBİ

Kahve, yeşil çekirdek formundayken kesinlikle içmeye hazır değildir. Gerçek aroma ve tat, üçüncü aşamada yani kavurma sürecinde ortaya çıkmaktadır. Kahve kavurma da iyi bir uzmanlık ve ustalık ister. Ustaları çekirdeğin en iyi lezzeti sunabilmesi için sıcaklık ve süreyi titizlikle ayarlıyor.

Kavrulan çekirdekler, ardından paketleniyor ve baristalar ya da kahve tutkunları tarafından çeşitli demleme yöntemleriyle hazırlanarak fincanla buluşuyor.

Kahvenin bu yolculuğunun en dikkat çekici yönlerinden biri, tamamen doğal bir süreçten geçmesidir. Hiçbir aşamada katkı maddesi, koruyucu veya yapay işlem uygulanmıyor. Bu nedenle kahve, doğanın sunduğu en saf içeceklerden biri olarak sofralarımıza ulaşır.

HER FİNCANDA BİR HİKÂYE

Bugün dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanın tutkuyla tükettiği kahve, sadece bir içecek değil, binlerce yıllık bir kültürün simgesi haline gelmiştir. Her yudum, farklı bir coğrafyanın emeğini, doğasını ve ruhunu taşır.

HAZIR (GRANÜL) KAHVE NEDİR, SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Bir de son günlerde en çok tartışılan konuların başında gelen granül kahve var.  Marka (Nescafe) adıyla özdeşleşmiş hazır kahve; çekirdeklerin su ile demlenmesiyle elde ediliyor. Yani konsantre kahve oluyor. Konsantre farklı yöntemlerle kurutularak içerdiği tüm suyun buharlaşmasıyla sağlanır. Bu kurutma işleminin ardından öğütülen kahve granül yani zerrecikler hâline getirilerek paketlenmeye hazır oluyor.

Granül kahvenin sağlık üzerindeki etkileri ve potansiyel zararları konusunda çeşitli görüşler bulunmaktadır. Granül kahvenin en dikkat çeken bileşeni kafeindir. Kafein, merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi olan bir alkaloiddir ve yorgunluğu azaltır, dikkat ve odaklanmayı artırır. Ancak, yüksek miktarda kafein tüketimi “uykusuzluk”, “anksiyete” ve “sindirim zorlukları”na neden olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *