Kan Grubuna Göre Beslenme! Liste Gerçekten De Şaşırtıcı

Kan Grubuna Göre Beslenme! Liste Gerçekten De Şaşırtıcı
Kan grubuna göre beslenme konusu, son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Peki, kan grubuna göre beslenme gerçekten de etkili mi? İşte bu konuda yapılan araştırmalar ve uzmanların görüşleri oldukça şaşırtıcı olabilir.

Kan grubuna göre beslenme teorisi, her bir kan grubunun belirli besinlere karşı toleransının farklı olduğunu savunmaktadır. Bu teoriye göre, A, B, AB ve 0 olmak üzere dört farklı kan grubu bulunmaktadır ve her bir kan grubunun farklı beslenme ihtiyaçları vardır.

berkayturkkan.com sitesindeki içeriğe göre; İşte kan grubuna göre beslenme düzeni

0 grubu: Kan grubu 0 olanların dana eti, kuzu eti gibi kırmızı et ürünlerini tüketmesinin uygun olacağı belirtilmektedir. 0 kan grubuna sahip kişilerin sindirim sistemleri kırmızı et tüketimine uygundur. Bunun dışında deniz ürünleri yemekleri, zeytinyağı ve keten tohumu gibi yağlardan destek almaları da önerilmektedir. Ayrıca lahanagiller başta olmak üzere koyu yeşil renkli sebzeler; incir, kiraz, üzüm ve karpuz gibi daha çok yaz aylarında çıkan meyveler yemeleri de tavsiye ediliyor. 0 kan grubuna sahip kişilerin protein bakımından zengin, karbonhidrat bakımındansa fakir olan yiyecekler yemeleri gerektiği düşünülüyor. Bu nedenle salam, sosis, hazır turşu, dondurma, gazlı içecekler ve rafine edilmiş yağlar gibi işlenmiş gıdalardan uzak durmaları gerektiği, başta buğday ve mısır olmak üzere tahıl ürünlerini ve süt ürünlerini de az miktarda tüketmeleri gerektiği düşünülmektedir.

A grubu: A kan grubuna sahip kişilerin ağırlık vermesi gereken besin grubuysa sebze ve meyvelerden oluşmaktadır. Bu kan grubuna sahip olanların daha zayıf bir bağışıklık sistemi olduğu için börülce, enginar, karalahana, havuç, pazı, diğer yeşil yapraklı sebzeler; greyfurt, erik, zencefil, kayısı, kiraz, mandalina, portakal ve muz gibi vitamin ve mineral bakımından zengin meyveler tüketmelidirler. Bunlara ek olarak, mantar, mercimek, çavdar, sarımsak, soğan ve pekmez de tüketilmesi gereken besinler arasında yerini almaktadır. A kan grubuna sahip olanların yememesi ya da olabildiğince az yemesi gerektiği düşünülen besinler; beyaz et dışındaki diğer tüm et ürünleri, patates, domates, biber, patlıcan gibi sebzeler, kavrulmuş kuru yemişler ve tereyağı, dondurma gibi süt ürünleri olduğu söylenmektedir.

B grubu: B kan grubuna sahip olanların süt ve süt ürünlerini tüketebilecekleri, kırmızı et ve türevlerini yiyebilecekleri söylenmektedir. Zeytinyağı, yumurta ve ceviz de bu kan grubuna sahip olanların en çok tüketmesi gerekenler arasında yer almaktadır. Bunlar dışında bolca sebze meyve yemeleri de beklenen B kan grubundan insanların özellikle patlıcan, patates, havuç, maydanoz gibi sebzeleri; karpuz, erik, muz gibi meyveleri ve yeşil çayı da beslenme düzenlerine çokça dahil etmeleri gerekmektedir. Tavuk ve deniz ürünleri, mercimek, nohut gibi baklagiller, domates, domates salçası, mısır ve kavrulmuş kuru yemişler B kan grubuna sahip bireylerin tüketmemesi gerektiği söylenen besin gruplarıdır.

hangi-kan-grubu-herkese-kan-verir-1476269948-1012.jpg

AB grubu: Gizemli kan grubu olarak adlandırılmaktadır. Diğer kan gruplarının bileşkesi olarak ortaya çıkmasıyla birçok özelliği üzerinde taşır, belirgin bir sınıflandırması yoktur. AB kan grubuna sahip kişilerin en çok tüketmesi gerekenler arasında levrek gibi balıklar başı çekmektedir. Ancak deniz ürünlerinin hepsi önerilmemektedir. Bunun dışında taze yumurta, peynir başta olmak üzere çok işlemden geçirilmemiş süt ve süt ürünleri, ceviz yağı ve zeytinyağı gibi yağlar, lahanagiller ailesine ait sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler, mercimek, sarımsak, soğan, yulaf ve karabuğday gibi yiyecekler tüketmeleri önerilmektedir. Kırmızı et, tavuk eti, börülce, biber, avokado, nar, muz, katı yağlar, domates salçası, kuru fasulye, kahve ve siyah gibi besinleri AB grubunun tüketmesi önerilmektedir.

Yukarıda belirttiğim besin grupları üzerine birçok çalışma yapılmış fakat doğruluğu ispat edilememiştir. Bu bilgilerin doğru olduğunu varsayıp kısa bir beyin fırtınası yapalım. Listede A grubu kişilerin greyfurt tüketmesi gerektiği ve greyfurt tüketerek sağlıklı olabileceği bilgisi yer alıyor. Fakat tansiyon hastalığı olan ve buna yönelik ilaç kullanan bireylerde greyfurt kesinlikle tüketilmemesi gereken bir besin grubu çünkü ilaç ve besin etkileşime giriyor ve kişiyi zehirliyor. Aynı şekilde 0 grubuna sahip ve kolesterolü olan kişide yoğun et tüketimi kolesterolün daha fazla yükselmesine neden olarak kalp-damar hastalıkları riskini arttırabilir. Bu şekilde düşünüldüğünde bu sistem kişinin mevcut hastalıklarını yok sayıyor.

Aşağıdaki tablo kan gruplarına yönelik beslenme üzerine yapılan bir çalışmaya ait. A grafiği kişilere kan gruplarına göre verilen besin grubu yoğunluklarını gösteriyor. B grafiği ise bu beslenme düzeninin diyet puanlarını yansıtmaktadır. Bu çalışma verilerine göre besin gruplarının farklı yoğunluktaki tüketimi anlamlı bir fark ortaya koymamıştır.

Kaynak:BBN