Kan şekerini düşürüp diyabeti durduran baharat. Bir tutamı bile yeterliymiş

Kan şekerini düşürüp diyabeti durduran baharat. Bir tutamı bile yeterliymiş
Diyabet, günümüzde giderek artan bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Ancak doğa bize bu sorunla baş etmek için bazı çözümler sunar.

Bunlardan biri de kan şekerini düşürüp diyabeti durduran baharatlar arasında yer alan bir tanesi: Tarçın.

Yapılan araştırmalar, tarçının kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğunu ve insülin direncini azalttığını göstermektedir. Bir tutam tarçın bile düzenli olarak tüketildiğinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyabilir.

Diyabet hastalarında görülen kronik yüksek kan şekeri sağlık için ölümcül boyuta varan tehlikelere neden olabilir. Kalp hastalığı, böbrek hastalıkları ve sinir hasarı (nöropati) gibi komplikasyon riskini artırabilir. Kan şekerini düşüren bir numaralı baharat zencefildir.

KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜREN BAHARATLAR NELERDİR?

Besinler dergisinde 2024 yılında yayınlanan bir inceleme ve meta-analizde araştırmacılar, Akdeniz diyetinde yaygın olarak bulunan bitki ve baharatların (çörek otu, karanfil, maydanoz, safran, kekik, zencefil, karabiber, biberiye, zerdeçal, fesleğen, fesleğen, karanfil, zerdeçal, fesleğen, karanfil) etkilerini araştırdılar. Kekik ve tarçın - tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri üzerinde.

Açlık kan şekeri seviyelerini, glikozillenmiş hemoglobin (A1C) ve insülin konsantrasyonlarını ölçtüler. Zencefil, kurkumin, safran ve tarçın, açlık kan şekerini önemli ölçüde düşürürken, çörek otu ve zencefil A1C'yi düşürüp insülin seviyelerini düşürdü.

722320.jpg

Zencefil aynı zamanda kolesterole de faydalıdır. Aynı zamanda sindirime faydalıdır.

YÜRÜMEK İNSULİNE KARŞI EN ETKİLİ YÖNTEM

Amerikan Kalp Derneği , düzenli egzersiz, stres yönetimi, yeterli uyku ve sigarayı bırakma gibi yaşam tarzı faktörlerinin de kan şekerini düşürmeye yardımcı olan önemli stratejiler olduğunu belirtiyor.

Bazı uzmanlar, gece yeterince uyumanın kan şekerini olumlu yönde etkilediğini belirtiyor. Gece yeterince uyumak ve özellikle yemekten sonra gün içinde daha fazla hareket etmenin yollarını bulmaktır. Yemekten sonra 10 ila 15 dakika yürümenin, insülin duyarlılığını artırarak yemek sonrası kan şekeri düzeylerini büyük ölçüde azalttığını gösteren çalışmalar var.

Kaynaklar: BBN, Halk TV

İlgili Haberler

Kaynak:BBN