Karpuz çekirdeğinin faydaları. Karpuz çekirdeklerini çöpe atıyorsanız derhal bu hatadan vazgeçin
Karpuz meyvesi yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ancak karpuzun sadece etli kısmı değil, çekirdekleri de oldukça faydalıdır. Eğer karpuz çekirdeklerini çöpe atıyorsanız, derhal bu hatadan vazgeçmeniz gerekmektedir. Çünkü karpuz çekirdekleri birçok açıdan sağlık için oldukça faydalıdır.
Yapılan araştırmalara göre karpuz çekirdeği diyabeti kontrol altında tutuyor ve diyabete bağlı semptomları hafifletiyor. Karpuz çekirdeğinde bulunan bir amino asit damarları açıp oksidatif stresi azaltır. Ayrıca içeriğindeki magnezyum karbonhidrat metabolizmasını düzenler. Bu da kan şekeri seviyesini doğrudan etkilemiş olur.
Bir avuç karpuz çekirdeğini 4 bardak suya koyup 45 dakika kaynattıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp soğumaya bırakın. Bu karışımı her gün çay gibi içebilirsiniz.
Halsizlikle savaşır
Günde bir avuç karpuz çekirdeği yemek enerji seviyenizi yükseltip halsizlik hissini önler. Karpuz çekirdeği demir bakımından zengindir. Demir vücutta oksijenin taşınmasını sağlayarak enerjik hissetmenizi sağlıyor. Demir ayrıca vücudun kalorileri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olup bağışıklık sistemini besler.
Kalp sağlığını korur
Karpuz çekirdeği tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir, kalp krizini ve felci önler. Bu sağlıklı yağlar kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. Aynı zamanda potasyum bakımından zengin olan karpuz çekirdeği kalp sağlığını korur.
Tansiyonu kontrol altında tutar
Protein ve amino asitler bakımından zengin olan karpuz çekirdeği tansiyonu düzenlemeye yardımcı olup koroner kalp hastalığına iyi gelir.
Vücuttaki yağı azaltır
Karpuz çekirdeğinde bulunan sitrülin, arjinin adı verilen bir amino asite metabolize edilir. Arjinin ise vücudun yağ üretme oranını azaltır. Kalorisi düşük olduğu için kilo vermeyi kolaylaştırır. 28 gram karpuz çekirdeğinde 158 kalori vardır. 28 gram karpuz çekirdeği yaklaşık 400 adet ettiği için zaten bu kadar fazla yemeniz pek mümkün değildir.
Beyin fonksiyonlarını geliştirir
Karpuz çekirdeği iyi bir folat kaynağıdır. Folat beynin çalışması için gereklidir. Hamile kadınlar yeterince folat almadığında bebekler azı nöral kusurlarla doğabiliyorlar. Karpuz çekirdeğindeki sağlıklı yağ asitleri ayrıca hafızayı güçlendirir, düşünme ve hatırlama kapasitesini geliştirir.
Göz problemlerini önler
Karpuz çekirdeğindeki A vitamini göz sağlığınız için oldukça faydalıdır. Erken göz dejenerasyonu ve diğer göz hastalıklarının riskini azaltmada yardımcı olur.
Karpuz çekirdeği nasıl tüketilir?
Karpuz çekirdeği çiğ olarak da tüketilebileceği gibi tadını sevmeyenler için kavrularak da tüketilebilir.
Kavrulmuş karpuz çekirdeği nasıl yapılır?
1. Karpuz çekirdeklerini bir gece suda bekletin.
2. Birkaç gün filizlenmeleri için bekletin.
3. Sert kabuğu soyun ve kabukları fırında veya güneşte kurutun.
4. Kuruttuğunuz çekirdekleri tavada kavurun.
5. Lezzetini arttırmak için az miktarda zeytinyağı ve tuz ekleyebilirsiniz.
Kaynak: Milliyet
Kaynak:BBN