KONYA HABER
Konya
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9471 %0,52
47,6932 %0,58
4.362,48 % -0,41
Ara
BBN Haber Yaşam Karpuz çekirdeğinin faydaları. Karpuz çekirdeklerini çöpe atıyorsanız derhal bu hatadan vazgeçin

Karpuz çekirdeğinin faydaları. Karpuz çekirdeklerini çöpe atıyorsanız derhal bu hatadan vazgeçin

Karpuz çekirdeklerinin faydaları oldukça fazladır. Bu nedenle karpuz tüketirken çekirdeklerini atmak yerine onları değerlendirin

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 3 dk

Karpuz meyvesi yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ancak karpuzun sadece etli kısmı değil, çekirdekleri de oldukça faydalıdır. Eğer karpuz çekirdeklerini çöpe atıyorsanız, derhal bu hatadan vazgeçmeniz gerekmektedir. Çünkü karpuz çekirdekleri birçok açıdan sağlık için oldukça faydalıdır.

Yapılan araştırmalara göre karpuz çekirdeği diyabeti kontrol altında tutuyor ve diyabete bağlı semptomları hafifletiyor. Karpuz çekirdeğinde bulunan bir amino asit damarları açıp oksidatif stresi azaltır. Ayrıca içeriğindeki magnezyum karbonhidrat metabolizmasını düzenler. Bu da kan şekeri seviyesini doğrudan etkilemiş olur.

Bir avuç karpuz çekirdeğini 4 bardak suya koyup 45 dakika kaynattıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp soğumaya bırakın. Bu karışımı her gün çay gibi içebilirsiniz.

maxresdefault-003.jpg

Halsizlikle savaşır

Günde bir avuç karpuz çekirdeği yemek enerji seviyenizi yükseltip halsizlik hissini önler. Karpuz çekirdeği demir bakımından zengindir. Demir vücutta oksijenin taşınmasını sağlayarak enerjik hissetmenizi sağlıyor. Demir ayrıca vücudun kalorileri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olup bağışıklık sistemini besler.

Kalp sağlığını korur

Karpuz çekirdeği tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir, kalp krizini ve felci önler. Bu sağlıklı yağlar kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. Aynı zamanda potasyum bakımından zengin olan karpuz çekirdeği kalp sağlığını korur.

Tansiyonu kontrol altında tutar

Protein ve amino asitler bakımından zengin olan karpuz çekirdeği tansiyonu düzenlemeye yardımcı olup koroner kalp hastalığına iyi gelir.

Vücuttaki yağı azaltır

Karpuz çekirdeğinde bulunan sitrülin, arjinin adı verilen bir amino asite metabolize edilir. Arjinin ise vücudun yağ üretme oranını azaltır. Kalorisi düşük olduğu için kilo vermeyi kolaylaştırır. 28 gram karpuz çekirdeğinde 158 kalori vardır. 28 gram karpuz çekirdeği yaklaşık 400 adet ettiği için zaten bu kadar fazla yemeniz pek mümkün değildir.

Beyin fonksiyonlarını geliştirir

Karpuz çekirdeği iyi bir folat kaynağıdır. Folat beynin çalışması için gereklidir. Hamile kadınlar yeterince folat almadığında bebekler azı nöral kusurlarla doğabiliyorlar. Karpuz çekirdeğindeki sağlıklı yağ asitleri ayrıca hafızayı güçlendirir, düşünme ve hatırlama kapasitesini geliştirir.

Göz problemlerini önler

Karpuz çekirdeğindeki A vitamini göz sağlığınız için oldukça faydalıdır. Erken göz dejenerasyonu ve diğer göz hastalıklarının riskini azaltmada yardımcı olur.

Karpuz çekirdeği nasıl tüketilir?

Karpuz çekirdeği çiğ olarak da tüketilebileceği gibi tadını sevmeyenler için kavrularak da tüketilebilir.

Kavrulmuş karpuz çekirdeği nasıl yapılır?

1. Karpuz çekirdeklerini bir gece suda bekletin.
2. Birkaç gün filizlenmeleri için bekletin.
3. Sert kabuğu soyun ve kabukları fırında veya güneşte kurutun.
4. Kuruttuğunuz çekirdekleri tavada kavurun.
5. Lezzetini arttırmak için az miktarda zeytinyağı ve tuz ekleyebilirsiniz.

Kaynak: Milliyet