KONYA HABER
Konya
Açık
-0°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,4509 %0,46
49,3576 %0,76
9.076,65 % -1,86
Ara
BBN Haber Yaşam Kebap mı? Yoksa baklava mı? Lezzet tartışması büyüyor

Kebap mı? Yoksa baklava mı? Lezzet tartışması büyüyor

Türkiye genelindeki coğrafi işaret tescilli ürünlere yönelik yapılan araştırmada "İlk akla gelen coğrafi işaretli lezzetler" arasında Adana kebap Gaziantep baklavası ve Malatya kayısısının ardından 3’üncü sırada yer aldı. Listeye Adanalı kebapçılar ve vatandaşlar ‘Lobicilik’ diyerek tepki gösterdi.

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

Coğrafi işaret tescilli ürünlerin bilinirliğini ölçmeye yönelik yapılan bir araştırmada ilk akla gelen ürünlerde yüzde 26 ile Gaziantep baklavası ilk sırada yer aldı.

Baklavayı yüzde 14 ile Malatya kayısısı yüzde 8 ile Adana kebabı ve yüzde 7 ile Antep fıstığı izledi.

Sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasının ardından sıralamaya Adanalılardan tepki geldi.

Adanalı kebapçılar ve vatandaşlar sonuçların yanlış ve eksik olduğunu belirttiler. "Bizim lobilerimiz zayıf kalıyor" Listeyi görünce çok şaşırdığını ve üzüldüğünü dile getiren kebapçı Yaşar Aydın Adana kebabın dünyanın her yerinde tüketilen bir lezzet olduğunu belirterek "Bu işler lobi işidir.

Kimin lobisi kuvvetliyse o şehrin o bölgenin lezzetini ön plana çıkartır.

Bu bir gerçektir.

Bu lobi işi her yerde var.

Dünyada Adana kebap olmayan hiçbir ülke yoktur.

Her ülkede Adana kebap vardır. 10 restorandın 7’sinde Adana kebap vardır ve coğrafi değeri en yüksek olan ürün Adana kebaptır.

Bizim lobilerimiz zayıf kalıyor" dedi. "Kendi değerlerimizi koruyamıyoruz" Bazı lobilerin Adana kebabı dışladığını söyleyen Aydın "Malatya’yı ve kayısıyı seviyorum.

Kayısı da listede olsun ama burada sorun Adana kebabın zirvede olmaması.

Hakkı teslim etmek lazım.

Dünyanın her yerinde Adana kebap zirve ancak bazı lobiler Adana kebabı dışlıyorlar.

Biz de bu durumlarda zayıf kalıp kendi değerlerimizi koruyamıyoruz.

Kendi değerimizi korumak için kendi kebapçılarımızı korumamız lazım" ifadelerini kullandı. "Adana kebap 1. sırada olmalıydı" Malatya’dan kebap yemek için Adana’ya gelen Buğra Maraş "Ben aslen Malatyalıyım ancak benim aklıma da Adana kebap gelir.

Adana kebap 1. sırada olmalıydı" diye konuştu. "Kimse durduk yere kayısı yemeye gitmez" Tekirdağ’dan gelen Semih Muştu "9 saatlik yoldan kebap yemek için geldik.

Kayısı güzel bir ürün ama kimsenin durduk yere kayısı yemeye gittiğini düşünmüyorum.

Ancak Adana kebap yemek için Adana’ya geliyoruz.

Adana kebabın 1. sırada olması gerekiyordu" şeklinde konuştu. Şehir dışından Adana’ya gelen Ahmet Oğuz Taşlı "Adana kebap 1. sırada olmalı.

Benim aklıma kayısı gelmezdi.

Adana kebap anlatılmaz yaşanır.

Bin 250 kilometre yoldan geldim ve bu lezzete değdi" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *