Yayınlanma:
Kimse hazır yufkayla yapıldığına inanmıyor: İşte börekçi usulü su böreğinin püf noktası
Börekçiler su böreğini böyle hazırlıyor ve lezzeti katlanıyor
Börek yapımı Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle su böreği, ince ince açılmış yufka ile hazırlanan ve lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakan bir lezzettir. Ancak, bazıları hazır yufkayla yapılan su böreğinin gerçek lezzetini vermediğine inanmaktadır.
Börekçi usulü su böreğinin püf noktası, elbette ki kullanılan malzemelerin kalitesi ve doğru tekniklerin uygulanmasıdır. İşte size, evinizde börekçi ustalarını aratmayacak lezzette bir su böreği yapmanın ipuçları:
BÖREKÇİ USULÜ SU BÖREĞİ TARİFİ
Su Böreği Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler
- 6 adet yumurta
- 1 çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı tuz
- Ele yapışmayan sıkı bir hamur için alabildiğince un
İçi için:
- Salamura köy peyniri veya herhangi bir peynir
- Yarım kilo tereyağı
- Maydanoz
Haşlamak için:
- Su ve tuz
HAZIRLANIŞI
- Karıştırma kabına aldığımız yumurtalara suyu ekledikten sonra karıştırırız.
- Karışınca unu ve tuzu ilave ederek sıkı bir hamur yoğururuz.
- Bu hamurdan yumurtadan biraz büyük bezeler yaparız. 12 tane beze çıkar.
- Bezelerin üzerini hafif nemli bir tülbentle örter, yarım saat dinlendiririz.
- Diğer tarafta rendelemiş olduğumuz peyniri ve ince kıydığımız maydanozu birbiriyle harmanlarız.
- Başka bir tavaya yağı koyar eritiriz. Yağ ve peynir hazır olur.
- Dinlenmiş olan bezeleri un yardımıyla açarız.
- 4 tanesini açınca genişçe bir tencerede kaynamakta olan suyun içerisine öncelikle tuz atarız. Tuz olmazsa yufka parçalanır. Sudan çıkmaz.
- Sonra açtığımız yufkaları iki elimizle tutarak yavaşça suyun içine serer gibi bırakırız.
- Tahta kaşıkla kenarlardan yufkanın üzerine su atarız ki yufka birbirine yapışmasın.
- Islanan yufkayı hemen yanımızda bulunan soğuk su dolu kabın içine alırız.
- Sonra elimizle fazla suyunu sızdırarak yağlamış olduğumuz tepsiye buruşuk bir şekilde yerleştiririz.
- Soğuk su ılıklaşacağından 3 yufkada bir suyu değiştiririz. Soğuk olmalı.
- 4. yufkaya da aynı işlemi uyguladıktan sonra arasına peynirli karışımdan yayar, üzerine tereyağını gezdiririz. Her 4 yufkada aynı işlemi yaparız (2 defa). Tereyağını da bu işlemleri yapmak için göz kararı 3’e böleriz.
- En üst kısmada 4 yufkayı aynı şekilde serdikten sonra üzerini tereyağıyla yağlarız.
- Pişerken kabarmaması için pişirmeden önce dilim dilim keseriz.
- 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yarım saat pişiririz.
- Sürenin sonunda pişen su böreği servise hazır. Afiyet olsun!
Börekçi usulü su böreğinin püf noktalarını uygulayarak, evinizde misafirlerinizi şaşırtacak ve onları lezzet şölenine davet edeceksiniz.
Kaynak:BBN
Yaşam