Kış saati uygulaması nasıl oluyor?

Kış saati uygulaması nedir? Nasıl uygulanır? Tarihi nereye dayanır? İşte cevabı...
Kış saati uygulaması nasıl oluyor?

Kış saati, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin yılın belirli dönemlerinde geri alınmasıyla uygulamasına denir. Yaz saatinin sona erdiği dönemde, genellikle sonbaharda saatler bir saat geri alınarak kış saati uygulamasına geçilir. Böylece, sabahları daha erken saatlerde gün ışığından faydalanılması sağlanır.

Kış saati uygulamasının kökeni, 18. yüzyılda Amerikalı bilim insanı Benjamin Franklin'e kadar dayanır. Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Fransa elçisi olarak bulunduğu sırada Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması gerektiğini düşünerek bir öneri sundu. The Journal of Paris gazetesinde yayımlanan imzasız bir mektubunda, panjurların vergilendirilmesi, mumların karneye bağlanması ve insanların gün doğumunda kilise çanlarıyla uyandırılması gibi yaratıcı çözümler önerdi. Bu önerileri daha sonra Fransa hükümetine vergi paketi olarak sundu. Franklin’in bu girişimi, modern anlamda kış ve yaz saati uygulamasının ilk adımı olarak kabul edilir.

Resmi olarak ilk önce Almanya geçti
Resmi olarak ise, kış saati uygulamasına ilk geçen ülke Almanya oldu. 1916 yılında, I. Dünya Savaşı'nın ortasında enerji tasarrufu sağlamak amacıyla Almanya, saatleri ileri ve geri alma uygulamasını başlattı. ABD ise bu uygulamaya 1918'de Başkan Woodrow Wilson döneminde geçiş yaptı.

Kış saati uygulaması günümüzde birçok ülkede halen uygulanmakta, bazı ülkeler ise bu uygulamadan vazgeçmiştir. Kış ve yaz saatlerinin değiştirilmesi enerji tasarrufu sağlamak için etkili bir çözüm olarak görülse de, bu değişikliklerin biyolojik saat üzerinde etkili olduğu ve sağlık üzerinde bazı olumsuz sonuçlara neden olabileceği yönünde tartışmalar da sürmektedir.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.