Konya bu sektörde dünya liginde oynuyor. Jeotermal kaynaklar için dev adımlar atılıyor
Konya, turizm, sağlık, tarım ve enerji alanları kapsamında jeotermal kaynakların kullanımı açısından tarihi bir dönemeçte.
Kentin ve ülkenin kaderi değişiyor
Türkiye'de jeotermal kaynaklar 2007 yılında yapılan mevzuat değişikliği ile kentlerin ve ülkenin kaderini değiştirecek bir ilerleme kaydedildi.
Ülke içinde ucuz, sürdürülebilir ve güvenilir enerji arzı sunumunda hissedilir katkılar yapılmaya başlandı.
Türkiye’nin jeotermal kaynak potansiyeli açısından Avrupa’da ilk sırada yer aldığı düşünüldüğünde bu potansiyelinin kullanımı büyük anlam taşıyor.
KOP'ta dünya çapında jeotermal kaynak
Yapılan çalışmalarda Konya merkezli KOP Bölgesinde yer alan jeotermal kaynakların değerlendirildi.
Dünya ve Türkiye ölçeğinde jeotermal kaynaklara yönelik ayrıntılı veri ve bilgi araştırması yapıldı. KOP Bölgesindeki kullanım alanlarına yol gösterecek ulusal ve uluslararası iyi uygulama örnekleri incelendi.
Jeotermal kaynağının yüzde 26'sı Konya'da
İncelemeler sonucunda Konya’da sıcaklığı 18°C ile 60°C arasında değişen farklı mineral özelliklerine sahip jeotermal kaynak suları bulunduğu kaydedildi.
Bu jeotermal kaynaklar kentin özellikle batısında yoğunlaşıyor. Kaynaklar ilçe bazında İsmil, Ilgın (Çavuşcugöl - Merkez), Tuzlukçu, Akşehir, Seydişehir, Hüyük, Cihanbeyli ve Beyşehir’de konumlu.
Konya’daki kaynakların ısı kapasitesi bakımından incelemesi yapıldığında KOP Bölgesi’nin %26’sını oluşturuyor.
Çevreye, ısınmaya, sağlığa ve tarıma iyi gelen jeotermaller
Su örneklerinin analiz edilmesi ile Konya’da bulunan jeotermal kaynakların sağlık kullanımları bakımından özellikle lokomotor ve nörolojik sistem hastalıklarına iyi geldiği tespit edildi. Turizm alanında kullanımlarda ise toplam 6 işletme, oda ve yatak sayısı bakımından KOP Bölgesi’nin %10’unu elinde bulundurduğu kaydedildi. Termal işletmeler Ilgın’da yoğunlaşmakta olduğu belirlendi.
İlçeler bazında ise Akşehir, Ereğli, Hüyük, Ilgın ve Seydişehir ilçeleri turizm yatırım önerilerinin yapıldığı bölgeler oldu.
Sağlık kullanımları kapsamında, Akşehir, Ilgın, Seydişehir ve Ereğli ilçeleri için proje önerileri geliştirilmiştir. Akşehir’in sahip olduğu su özellikleri sebebi ile geleneksel ve alternatif tıp uygulamaları (GETAT) ve spor uygulamaları ile takviye edilmiş sağlıklı yaşam merkezi oluşturulması ilçe açısından olumlu etki oluşturacağı ifade edildi.
Çevreye duyarlı sağlık havzası
Ilgın ilçesinde, bölgenin de tarihi dokusu, Akşehir Gölü gibi alanlara yakınlığı sebebi ile ilçe özelinde “Ilgın Sağlıklanma Havzası” projesi geliştirildi.. Bu kapsamda ise GETAT ve Klinik Konukevi önerileri ilçede jeotermal kaynakların sağlık alanında kullanımlarının geliştirilmesine ortam hazırlayacağı ifade edildi.
Termal kür merkezi
Seydişehir ise Beyşehir Gölü, Beyşehir Leylekler Vadisi ve Akdeniz Bölgesine yakınlığı nedeniyle turizm açısından destinasyon niteliği taşımakta.
Sağlık tesisi önerisi ile bu bölge bünyesinde sağlıklı yaşam merkezi barındıran termal kür merkezi ve klinik konukevi içeren bir yapı ile kısa sürede sağlık bakımından gelişime açık.
Ereğli ise geliştirilen fizik tedavi merkezi önerisi ile hem Aksaray hem de Konya’dan hasta kabul edilebilecek olması avantajı ile de kısa sürede yatırım maliyetlerini karşılayabilecek bir ilçe olduğu değerlendirildi.
Konya'nın Jeotermal kuyuları işlevselleşiyor
Konya ilinde MTA Genel Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu tespit edilen sıcaklıkları 30 derece ile 49 derece arasında değişen 10 adet jeotermal alan bulunuyor.
Kısa süre önce Konya’da enerji potansiyeli yüksek 9 farklı bölgede jeotermal kaynak arama ruhsatları ihale edilme kararı alınmıştı.
Jeotermal merkezi Konya'nın üreteceği katma değer
Jeoterman yatırımlarda dünya ligine çıkan ve Türkiye'de liste başında yer alan Konya, yenilenebilir enerji yatırımlarına yöneliyor. Bu çerçevede;
- sağlık turizmi (Jeotermal sağlıklanma havzası)
- alternatif tıp ve tedavi merkezlere
- termal turizm
- sera tarımı
- su kaynağının traverten oluşumuna uygun mineral yapısı ile de turistik havuz ve
- genel ısıtma vb. son derece önemli yatırımlar için yapılan çalışmalar özellikle son yıllarda hızlandı. Bir çok tesis hayata geçirilirken bu Konya'nın ürettiği katma değere de yansıdı. Konya'nın jeotermal merkez olarak konumlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.