Konya düğün pilavı geleneği bilim insanlarınca araştırıldı; ortaya çıkan sonuç herkesi şaşırtacak

Konya düğün pilavı geleneği bilim insanlarınca araştırıldı; ortaya çıkan sonuç herkesi şaşırtacak

Sosyologlar, Konya düğün pilavını mercek altına aldı. Bulgulara göre düğün pilavı bir araya gelme, paylaşma, geleneğin devamı ve muhabbeti artıran bir unsurdur. Ancak bu sofra bununla sınırlı değil. İşte ayrıntılar...

Bütün toplumların bir yemek kültürü, yeme-içme alışkanlıkları, gelenekleri ve geleneğe özel ağırlama usulleri var.

Yemek kültürü de birçok toplumsal ritüellerin, sembolik etkileşimlerin, bir arada yaşanan kültürel yapının merkezinde yer almakta.

Bayramlar, şölenler, özel günler düğün gibi toplumsal değerlerin, toplumsal kimliğin ve inançların sembolik ifadeleri olarak karşımıza çıkmakta.

Kültürü çok eskilere dayanan törensel yemekler, bazı değişimler yaşasa da kutsal niteliğini yitirmeden bugüne dek varlığını sürdürmüş durumda. Çünkü törenlerde görülen törensel yemek anlamını taşımasıyla fizyolojik öneminin yanında kültürel, sosyal, inançsal, tarihsel ve ritüel anlamda büyük önem taşımakta.

Konya düğün pilavı sosyolojik bir değer

Konya’daki “Düğün Pilavı” geleneğinin de sosyolojik bir değeri olduğu anlaşıldı. Konya düğün pilavı üzerine sosyolojik bir araştırma gerçekleştirildi.

Yapılan çalışmada düğün pilavı geleneği insanlar arasındaki iletişim ve etkileşimi etkileyen, artıran fonksiyonlarının yanında sosyalleşme ve paylaşım alanı olarak ele alınarak değerlendirildi.

Bulgulara göre Konya’nın geleneksel düğün pilavı geleneği günümüzde yaşadığı değişimlere rağmen hâlâ devam eden düğün pilavı geleneği, besinsellikten çok sembolik bir anlamı sahip.

Sofralardaki etkileşim

Sofralar aileyi, toplumu bir araya getiren aracı konumdadır. Düğün pilavının sofralardaki görünümüne baktığımızda yine bu aracı konumunu görebilmek mümkün. Bulgulara göre düğün pilavı bir araya gelme, paylaşma, geleneğin devamı ve muhabbeti artıran bir unsur. Bu sofralar etkileşimi artıran şeklide, herkesin yemeğe ulaşacağı, ortadan tek tabakta tüketilen bir sunumu gerektirmekte. Bulgulara göre ortadan yemek bolluk, kaynaşma, samimiyet, muhabbet, fırsat eşitliği, paylaşmak, bereket ve muhabbetin yansımasıyken dini yönden de sünnet olarak görülüp inancı yansıtan bir faktör.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.