Konya’nın Hadim ilçesinde sonbahar aylarıyla birlikte köy meydanlarını, evlerin avlularını ve bahçelerini tatlı bir telaş sarıyor. Yöre halkı, bağbozumu ile özenle ve bin bir emekle yetiştirdiği üzümleri topluyor. Kendine has aroması ve lezzetiyle tüm Türkiye çapında ünü olan Hadim üzümü farklı yöntemlerle sofralara ulaştırılıyor. Öncelikle salkım salkım taze tüketime sunulan Hadim üzümü, asırlardır süren geleneksel yöntemlerle damlarda, balkonlarda kurutuluyor.

BANDIRMA İLE MUHAFAZA EDİLİYOR
Yörede bir başka üzüm muhafaza yöntemi ise “Bandırma” adı verilen yöntem. Bandırma ile özel bir teknikle hazırlanan üzümler hem uzun süre dayanıklı hale getiriliyor hem de kendine has lezzetini koruyor. Bağlardan toplanan salkımlar önce özenle ayıklanıyor, ardından “bandırma” adı verilen karışıma daldırılıyor.

Bu karışım, üzümün doğal rengini korumasını sağlayan geleneksel bir çözelti. Bandırma işleminden çıkan üzümler, evlerin çatılarında ve gölge alanlarda iplere asılarak ya da kurumaya bırakılıyor. Yaklaşık 1 ay kadar süren kurutma işlemi sonunda üzümler, kendine has zümrüt yeşili renge bürünerek sofraların vazgeçilmez lezzeti haline geliyor. Yine üzüm pestili, sucuk gibi tatlı atıştırmalıklar yapılıyor.
çekirdekleri bile kıymetli
Hadim’in bereketli topraklarında yetişen enfes üzümlerin sofralara uzanan bir diğer yöntemi ise pekmez… Özellikle kış aylarında yiyene can veren, şifa kaynağı pekmezler Hadim üzümleri ile daha bir lezzetli oluyor. Zahmetli bir yolculuğu olan pekmez yapımında posa olarak ayrıştırılan çekirdeklerin bile alıcısı var.
Eski Hadim gelenekleri çerçevesinde kalp damar sağlığı için önemli olan üzüm çekirdeği dövülerek “Kavut” adı verilen kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununun şeker ya da tatlı yemişle karışımı şeklinde yapılan helvaya katılıyor. Doğal bir antioksidan deposu olan siyah üzüm çekirdeği aynı zamanda bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı oluyor. Üzüm çekirdeğinin faydaları saymakla da bitmiyor. Kötü kolesterolü düşüren üzüm çekirdeği kan dolaşımını arttırıyor. Yaraların iyileşmesini de sağlayan üzüm çekirdeği ciltteki nem oranını arttırmaktadır.