KONYA HABER
Konya
Parçalı az bulutlu
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Ara
BBN Haber Yaşam Konya'da bandırma sezonu başladı: Üzüm keyifli yolculuğa çıkacak

Konya'da bandırma sezonu başladı: Üzüm keyifli yolculuğa çıkacak

Konya’nın üzüm diyarı Hadim’de bugünlerde üzüm hasadı mesaisi var. Bandırma tekniği ile üzümler keyifli bir yolculuğa çıkacak

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Konya’nın Hadim ilçesinde sonbahar aylarıyla birlikte köy meydanlarını, evlerin avlularını ve bahçelerini tatlı bir telaş sarıyor. Yöre halkı, bağbozumu ile özenle ve bin bir emekle yetiştirdiği üzümleri topluyor. Kendine has aroması ve lezzetiyle tüm Türkiye çapında ünü olan Hadim üzümü farklı yöntemlerle sofralara ulaştırılıyor. Öncelikle salkım salkım taze tüketime sunulan Hadim üzümü, asırlardır süren geleneksel yöntemlerle damlarda, balkonlarda kurutuluyor. 

BANDIRMA İLE MUHAFAZA EDİLİYOR

Yörede bir başka üzüm muhafaza yöntemi ise “Bandırma” adı verilen yöntem. Bandırma ile özel bir teknikle hazırlanan üzümler hem uzun süre dayanıklı hale getiriliyor hem de kendine has lezzetini koruyor. Bağlardan toplanan salkımlar önce özenle ayıklanıyor, ardından “bandırma” adı verilen karışıma daldırılıyor. 

Bu karışım, üzümün doğal rengini korumasını sağlayan geleneksel bir çözelti. Bandırma işleminden çıkan üzümler, evlerin çatılarında ve gölge alanlarda iplere asılarak ya da kurumaya bırakılıyor. Yaklaşık 1 ay kadar süren kurutma işlemi sonunda üzümler, kendine has zümrüt yeşili renge bürünerek sofraların vazgeçilmez lezzeti haline geliyor.  Yine üzüm pestili, sucuk gibi tatlı atıştırmalıklar yapılıyor.

çekirdekleri bile kıymetli

Hadim’in bereketli topraklarında yetişen enfes üzümlerin sofralara uzanan bir diğer yöntemi ise pekmez… Özellikle kış aylarında yiyene can veren, şifa kaynağı pekmezler Hadim üzümleri ile daha bir lezzetli oluyor. Zahmetli bir yolculuğu olan pekmez yapımında posa olarak ayrıştırılan çekirdeklerin bile alıcısı var.


Eski Hadim gelenekleri çerçevesinde kalp damar sağlığı için önemli olan üzüm çekirdeği dövülerek “Kavut” adı verilen kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununun şeker ya da tatlı yemişle karışımı şeklinde yapılan helvaya katılıyor.  Doğal bir antioksidan deposu olan siyah üzüm çekirdeği aynı zamanda bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı oluyor. Üzüm çekirdeğinin faydaları saymakla da bitmiyor. Kötü kolesterolü düşüren üzüm çekirdeği kan dolaşımını arttırıyor. Yaraların iyileşmesini de sağlayan üzüm çekirdeği ciltteki nem oranını arttırmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *