Konya'da yılın 12 ayı turizm canlı; alternatif arayan turistler için kent yepyeni deneyimler sunuyor

Konya'da yılın 12 ayı turizm canlı; alternatif arayan turistler için kent yepyeni deneyimler sunuyor

Konya'nın alternatif turizm potansiyeli ortaya çıkarıldı. İnanç turizminin başkenti olan Konya'da alternatif turizm potansiyelinin de yüksek olması şehri alternatif güzergahlar arayan turistler açısından daha cazip hale getiriyor. İşte ayrıntılar...

Turizm hareketlerindeki yoğunluğun yılın diğer aylarına da taşınması, dolayısıyla döviz girdilerinin ya da turizmden elde edilen gelirlerin artırılması, turizm yatırımlarının daha verimli kullanılması ve bunun gibi turizmin birçok olumlu sonuçlarının yansıması alternatif turizm seçeneklerini gündeme getiriyor.

Yılın 12 ayı turizm

Alternatif turizm; geleneksel, klasik kitle turizmi ve şehir turizminin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla oluşturulmuş, yeni turistik ürünlerin biraraya getirilmesiyle meydana gelmiş bir turizm çeşidi olarak nitelendiriliyor.

Alternatif turizm, günümüz turizm endüstrisinin vazgeçilmez bir parçasını oluşturmakta.

Büyük bir turizm potansiyeline sahip şehir

Büyük bir turizm potansiyeline sahip olan Konya, inanç ve kültür turizminin yanında alternatif turizm açısından da önemli bir konumda bulunuyor.

Bu çerçevede kültür, mağara, sağlık, av ve kongre turizmi için Konya’nın sahip olduğu potansiyel göz önünde bulundurulursa, Konya turizminin ne kadar gelişebileceği de anlaşılıyor.

İşte Konya'nın alternatif turizm haritası

“Konya’nın Alternatif Turizm Haritası” çıkarıldı. İşte o ayrıntılar:

Sağlık ve termal turizm

Konya yöresine termal turizm açısından bakıldığında ise bu turizm çeşidi yönünden de önemli kaynaklara sahip olduğu görülüyor. Türkiye’de birinci dereceden önemli ve öncelikli kaplıcalar içerisinde Ilgın Kaplıcası, ikinci derecede Hüyük’te Köşk Kaplıcası, üçüncü derecede Sevindik Kaplıcası yer almakta.

İnanç turizmi

Konya’nın alternatif turizm haritası İnanç Turizmi İnanç turizminin şehirde ayrı bir yeri ve önemi bulunmakta. Çünkü Konya şehri XIII. yüzyılda yaşamış olan, büyük din adamı Mevlana Celaleddin-i Rumi’ye sahiplik eden bir ildir. Ayrıca Anadolu Selçuklu devletine başkentlik yapması nedeniyle bünyesinde çok sayıda İslam eserini de barındırmakta. Selçuklular’dan kalma han, kervansaray, cami ve kümbetlerle yaşayan bir tarihin sahibi olan kent, dünyaca ünlü düşünce adamı Mevlana’nın “kim olursan ol gel” çağrısına cevap verenlerin uğrak yeri olmaya devam ediyor.

Açık hava müzesi

Tam bir açık hava müzesi niteliğinde olan Konya şehri Çatalhöyük, Kilistra, İnce Minare Müzesi, Mevlana Müzesi, Nasreddin Hoca Türbesi, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma birçok cami, medrese ve kervansarayla oldukça zengin bir kültür turizmi potansiyeline sahip.

Kültür Turizmi

Kentin geleneksel el sanatları ve folklorik değerleri de kültür turizminin bir parçasıdır. Bölgede keçecilik, halıcılık, kaşıkçılık, tüfekçilik, testicilik, çinicilik ve hat sanatı gibi el sanatları da yabancı turistlerin ilgisini çekmekte.

Bilim turizmi

"Akıllı" şehir Konya'da kurulan bilim merkezi sayesinde bütün fertlerin bilim ve teknoloji ile buluşmaları sağlanıyor. Yaratılan pozitif etkiyle bilim kültürünün gelişmesine öncülük ediliyor. Bilim Merkezi Turizmi Bilim merkezi kurulması ile ilgili olarak altı büyükşehrin sunduğu proje arasından Konya Büyükşehir Belediyesi’nin projesini oybirliğiyle seçen TÜBİTAK, Türkiye’de bilime olan ilginin artmasını sağlamayı amaçlamaktadır. TÜBİTAK’ın Anadolu’ya açılması anlamına da gelen bu merkezden ilk yıllarda Konya’daki öğrenciler faydalanacaktır. İleride, çevre illerdeki öğrencilerinde yararlandırılacağı düzenlemeler ile Konya’nın turizmine de katkı sağlanması hedefler arasında yer almaktadır. Konya’daki merkezle birlikte organize edilen Minia Selçuklu ile şehrin sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerinde ziyaretçilere tanıtılması amaçlanıyor.

Kongre Turizmi

Konya’nın kongre turizminden aldığı pay oldukça düşüktür. Ancak bu konuda da çalışmalar yürütülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının stratejik planında Konya, Türkiye’de kongre turizminin gelişmesine uygun altyapıya sahip illeri arasında yer almakta ve bakanlık tarafından planlama ve tahsis çalışmaları yapılarak yatırımcılara yön göstericilik yapılması hedefleniyor. Konya’da kongre turizminin gelişememesinin başlıca nedenleri uluslararası bir havaalanına sahip olmaması ve yurtdışından Konya’ya direkt uçuşların olmaması, Uluslararası standartta kongre merkezlerinin, salonlarının bulunmayışı, Şehir merkezinde kongre turizmine katılanların ihtiyaçlarını karşılayacak mekânların az sayıda olması olarak gösteriliyor.

Fuar Turizmi

Fuar alanının Konya bölgesine kazandırılmasıyla birlikte profesyonel anlamda gerçekleştirilmeye başlanan ihtisas fuarlarıyla birçok sektör kendisine yeni pazarlar bulma imkânına kavuştu. Ziyaret eden ülkelerin başında Asya’da Azerbaycan, Çin, Gürcistan, Rusya, Ortadoğu’da Filistin, Irak, İran, Suriye, Avrupa’da Almanya, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere, İspanya, İtalya, Afrika’da ise Fas, Mısır, Sudan, Tunus'tan iş insanları Konya’daki ihtisas fuarlarına gelmekte. Ziyaretçiler bu fuarlarda yaptıkları iş bağlantılarının yanı sıra, Konya ekonomisine ciddi katkılarda sağlamakta.

İpek Yolu Turizmi

Konya şehri, tarihi İpek yolu üzerinde bulunduğu ve Anadolu’nun kuzeyini güneye, doğusunu batıya bağlayan kavşak noktasında olduğu için tarihin her döneminde bir ticaret kenti niteliğinde. Konya ve civarında bulunan ve ayakta kalabilen belli başlı hanlar ise; Zazadin Han (Sadettin), Horozlu (Ruzbe), Altunapa (Altunba), Gömse, Yazıönü, Kızılören, Kiremitli ve Pamukçu Hanı.

Yayla Turizmi

Konya yöresinde bulunan Cihanbeyli Yaylası, Obruk Yaylası, Taşeli Yaylası ve bunlar dışında Bolkar ve Geyik Dağları’nın Konya kapalı havzasına bakan bölümleri ile Sultan ve Göl Dağları üzerinde yer alan yaylalar bu turizm çeşidi için oldukça elverişli bir potansiyeli bünyesinde barındırıyor.

Av Turizmi

Konya yöresinde av turizmi açısından en zengin yöreler; Altınekin, Ereğli, Bolkar Dağları ve Hotamış Gölü kıyılarıdır (Sezgin, 2002a:285). Göçmen kuşların konaklama merkezi olan Cihanbeyli’de, özellikle yaban kazları ile tam bir av merkezi olarak nitelendiriliyor.

Mağara Turizmi

Mağara turizmi açısından önemli bir potansiyeli barındıran Konya’nın Derebucak ilçesinde, Balatini Mağarası, 1830 m. uzunluğu ile dikkatleri üzerine çekmekte. Yerköprü Mağarası, Hadim’de ağzında çağlayan olan bir mağara. Tümüyle traverten içerisinde bulunan mağara, turistik ve doğal güzellikler açısından önemli bir değer. Çamlık beldesinde bulunan Körükini Mağarası ise 1250 m. uzunluğu ve içinden geçen Uzunsu Deresi ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmekte. Bunlar dışında Suluin Mağarası, Sakaltutan Mağarası, Susuz Mağarası ile Seydişehir’de bulunan 1650 m. uzunluğunda içerisinde göl bulunan Tınaztepe Mağarası ve Beyşehir Gölü’nün güneyindeki Pınarbaşı Mağarası’da bölgenin görülmeye değer diğer doğal güzellikler

Doğa Yürüyüşü (Trekking)

Konya’nın sahip olduğu doğal güzellikler arasında yer alan “Dünyanın nazar boncuğu” olarak nitelendirilen Meke Gölü ve Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olma özelliğini taşıyan Beyşehir Gölü doğa yürüyüşü açısından oldukça elverişli. Bunun haricinde Konya’nın Toros Dağları’nda bulunan ilçeleri ve yaylaları doğa yürüyüşüne son derece uygun yerler olarak gösteriliyor. Beyşehir Gölü Milli Parkı ve Anamas Yaylaları’nda ise atlı doğa yürüyüşleri gerçekleştirilmekte.

Bitki İnceleme (Botanik) Turizmi

Konya, Seydişehir ilçesinde bulunan Kocakoru Ormanı, floristik açıdan oldukça zengin bir yapıya sahip. Odunsu tür zenginliği ise özellikle üzerinde durulacak nitelikte. Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın orman formasyonunu ardıç, karaçam, köknar, sedir ve meşe türleri oluşturmakta. Ağaçlar yer yer göl kenarına kadar uzanmakta. Aynı zamanda Dedegöl Dağları, Hacı Akif Adası Milli Parkı ve Anamas Yaylaları da botanik turizmi için ender bulunan bitki türlerini barındırmakta.

Kuş Gözlemleme Turizmi

Doğa turizmi içinde yer alan kuş gözlemciliği içinde Konya’da önemli alanlar bulunmakta. Akşehir Gölü, Eber Gölü, Çavuşçu Gölü, Uyuz Gölü, Samsam Gölü, Kozanlı Gökgöl, Kulu Gölü, Ereğli Sazlığı, Karapınar Ovası, Beyşehir Gölü, Suğla Gölü, Hotamış Sazlığı, Bolluk Gölü, Tersakan Gölü ve Tuz Gölü kuş alanları Konya il sınırları içerisinde yer almakta.

Foto Safari

Fotoğraf çekmek veya bazen de avlanmak için doğal yaşam alanlarına düzenlenen geziler olarak nitelendirilebilecek olan foto safari için Konya bölgesi bünyesinde önemli bir potansiyeli barındırmakta. Kulu’da 186 kuş çeşidinin bulunduğu Düden Gölü, Beyşehir Gölü Milli Parkı, Hacı Akif Adası Milli Parkı, Kuş Cenneti Adası, Dedegöl Dağları, Obruk Gölleri ve Anamas Yaylaları doğa fotoğrafçıları için iyi bir kaynak. Panoramik görüntüsü ve bölgede yaşayan kuşlarla tam bir tabiat harikası olan Meke Krater Gölü de, yerli-yabancı turistlerin ve fotoğraf sanatçılarının vazgeçemedikleri ilginç yerlerden birisi.

Jeep Safari ve Off-Road

Beyşehir Gölü Milli Parkı, Pınar Gözü Mağarası, Anamas Yaylaları ve Karapınar bölgesinde jeep safari yapılabilmekte. Beyşehir Gölü çevresi, Antalya yolu, Üzümlü Deresi kıyıları, Bozkır ve Seydişehir Yaylaları, Toros dağları etekleri, Loras Dağı, Hatıp Yaylaları, Kayalı Köyü yaylaları, Klistra tarihi kent dokusu çevresi kısaca asfaltı ve stabilizesi (kum, çakıl ya da mucur ve bağlayıcı olarak kil karışımıyla yapılan, buldozerle sıkıştırılan asfaltı dökülmemiş yol, ham yolla) olmayan her yerde off-road sporu yapılabiliyor.

Gençlik Turizmi Gençlik turizmi, 15–25 yaş arasında bulunan gençlerin kamu ve özel organizasyonların sağladığı destek ve teşviklerden yararlanarak bireysel veya grup halinde ülke içinde ya da dışında kültür ve dinlence motifleri ile yaptıkları seyahat ve konaklamalarından oluşan ekonomik, sosyal ve kültürel bir olgu. Konya Akşehir yöresi bu turizm çeşidi açısından önemli bir potansiyele sahip. Yörede gençlik turizmi açısından en önemli potansiyellerden birisi yamaç paraşütü. Türkiye’nin değişik şehirlerinden bazen de dünyanın değişik ülkelerinden insanlar, Akşehir’e yamaç paraşütü için gelmekte, konaklamakta ve yöreyi de gezme fırsatı elde etmekte. Öte yandan yörede bulunan Sultan Dağları da, yamaç paraşütü için oldukça elverişli bir konumda bulunmakta.

Dağcılık Turizmi

Dağlarda yürüyüş ve kamp kurmanın yanısıra tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporu olan dağcılık için Konya bölgesinde Beyşehir’de bulunan Anamas Sıradağları oldukça elverişli. Bu spor ile ilgilenenlerin ilgisini çekerek zirve tırmanışları yapılmasına imkân sağlamakta. Yanı sıra Akşehir yöresi de dağ turizmi açısından zengin bir potansiyele sahip. Yörenin en yüksek noktası 2610 metre yüksekliğindeki Gelincik Ana Tepesi olup, dağlar gerek tırmanış, gerekse yürüyüş ve kamp açısından oldukça elverişli.

Kamp-Karavan Turizmi

Konya yöresinde özellikle Beyşehir Gölü Milli Parkı, Hacı Akif Adası Milli Parkı ve Anamas Yaylaları kamp karavan turizmi için oldukça elverişli.. Ayrıca Konya'nın turizmine katkı sağlamak amacıyla Konya Karatay Belediyesi tarafından Ereğli çevre yolu üzerinde karavan parkı oluşturuldu.

Hava Sporları

Konya, yamaç paraşütü ve yelken gibi hava sporlarını sevenler içinde keşfedilmesi gereken bir şehir. Yamaç paraşütü ortalama olarak 5 kg. ağırlığında uçmaya yarayan basit bir hava aracı olarak tanımlanabilir. Konya’nın Akşehir ilçesi son zamanlarda adını yamaç paraşütü etkinlikleriyle sık sık duyurmaya başlamış ve 2006 yılı Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası Akşehir’de yapılmıştı.

Akarsu- Rafting Turizmi

Zengin doğal ve tarihi kaynaklara sahip olan Konya, su sporları için önemli bir akarsu turizmi potansiyeli sunmakta. Konya’nın Beyşehir ilçesi göl kanosu, rüzgâr sörfü gibi doğa sporları için oldukça elverişli bir konuma sahiptir. Bunun yanısıra bahar aylarında Kuduz Çayı'nda kano ve rafting sporu yapılabiliyor.

Sportif Olta Balıkçılığı

Akşehir yöresinde Akşehir ve Eber Gölü ile yöredeki dere ve çaylarda var olan alabalık ve sazan türü balıklardan turizm amaçlı olarak yararlanmak mümkün. Ayrıca Beyşehir Gölü de olta balıkçılığı açısından elverişli bir konumda olup bu alternatif turizm türü için uygun avlanma sahalarına sahip.

Yemek Turizmi (Gastronomi)

Konya, 13. yy.’da yaşamış olan büyük aşçıbaşı Ateş-Baz-ı Veli Hazretleri ve farklı çeşitlerden oluşmuş mutfağıyla Orta Asya ve Selçuklulardan günümüze kadar ulaşan büyük bir lezzetin ve kültürün izlerini taşımakta. Ateş-Baz-ı Veli, Mevlevi ve Konya Mutfağının piri, Hz. Mevlana’nın ise baş aşçısıdır. Kendisi dünyada muhtemelen adına ilk defa anıt mezar yaptırılan aşçıbaşı olma özelliğine sahiptir.

Konya yöresinin Mevlana’dan sonra turizm açısından böyle bir değere sahip olması, bu değerin farkına varılıp oraya bir Konya Mutfak Müzesi ilave edilmesi ve çevre düzenlemesinin yapılması Ateş-Baz-ı Veli Hazretleri’ni dünya gastronomları için önemli bir ziyaret yeri haline getirecek.

Spor Turizmi

Konya bölgesi spor turizmi potansiyeli olarak dünya genelinde ön planda yer alan ve izleyici kitlesi geniş alanlara yayılan futbol, basketbol, voleybol, tekvando, boks, güreş, bisiklet ve golf gibi spor dalları için uygun potansiyele sahip olup, yapılması planlanan spor tesisleri ile de altyapı olarak kendisini yenilemeye devam etmekte.

Bisiklet Turizmi Potansiyel bir turizm alanı olan ve topoğrafik yapısı nedeniyle düzlük bir yerde bulunan Konya bölgesi bisiklet turizmi için de imkânlar sunmakta.

Her yıl düzenlenen Mevlana Gençler Bisiklet Turu birçok bisiklet tutkununu biraraya getirmekte. Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan Beyşehir Gölü Milli Parkı’da bu alternatif turizm türü için elverişli yerlerden birisi.

Golf Turizmi

Konya iklim ve arazi koşulları yönünden düz ve geniş olması nedeniyle bu spor dalına uygun yörelerden birisi. Nitekim 3. Ana Jet Üssü bünyesinde 500.000 m²’ye yakın dokuz delikli akademik ve antrenman amaçlı çalışma sahasının yapımı gerçekleştirildi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.