Denizlerde av yasağının sona ermesi için geri sayım başlarken, yasaklı dönemin son günlerinde Konya Balık Hali’nde yerli tatlı su balıklarının yanı sıra denizlerden gelen olta avı balık ürünleri bulunuyor. Özellikle görünümleri biraz ürkütücü hatta korkutucu olsa da lezzetleriyle balık ustalarının vazgeçilmezleri olan Fener Balığı ve İskorpit Konya’da bugünlerde balıkçı tezgahlarını süslüyor.

ORGANİK TAVUK ETİ TADINDA
Görüntüleri nedeniyle “Denizin Canavaraları” olarak adlandırılan balıklardan Fener Balığı; organik tavuk etini andıran lezzetli etiyle Fener Kavurma ve Fener Şiş ve çorba gibi lezzetlerle sofralara ulaşıyor. Yağlı bir balık olmadığı için Fener Balığı unlanarak tavada tercih edilse de ızgaraya uygun değildir.
Omega 3 zengini Fener Balığı; kalp damar dostu olarak biliniyor ve kolesterolü adeta temizliyor. Aynı zamanda da çocukların beyin gelişimine büyük katkı sağlıyor.
GÖRÜNÜŞÜ BAŞKA LEZZETİ BAMBAŞKA
Dış görünüşü ve zehirli dikenleri nedeniyle pek rağbet görmeyen iskorpit (çarpan) balığı da lezzeti ve faydaları ile dikkat çekiyor. Görünüşü ile korkutan dışı zehirli balık, bir kez tadanlar için ise vazgeçilmez oluyor. İskorpit balığı, doğru bir şekilde temizlendikten sonra yenilebilir bir hale gelir. Özellikle çorba, yahni ve buğulama yapımında sık sık kullanılır. Balığın çorbası genelde epilepsi hastalarına tavsiye ediliyor.

KONYA’DA BALIK FİYATLARI
Konya Balık Hali’nde bugünlerde iskorpit (200 TL), sardalya (200 TL), mezgit (200 TL), fener balığı (150 TL), yayın balığı (150 TL), sazan (150 TL), alabalık (250 TL), somon (300 TL), çipura (375 TL) ve levrek (400 TL) gibi çeşitler bulunuyor. Yine halde taze kalamar ve karides de bulunuyor.