Konya'daki bu çeşmenin ismi cennetten geliyor. Asırlardır sırrını koruyor
Konya'nın sırlarla dolu tarihi merak uyandırıyor. Mevlana Müzesi'nde yer alan Selsebil görenleri etkiliyor. Cennetteki çeşmelerden birisinin adı da Selsebil’dir. Mevlana Müzesi'nin bahçesindeki çeşme de vahdet-kesret-vahdet olgusunun vurgulanmasıyla özel bir mimari yapıya sahiptir. Çeşmenin bir diğer ayrıntısı ise üzerindeki lahit kapağıdır.
ESRARENGİZ SIRLARA SAHİP
Mevlana Müzesi’ndeki eserler hem bir döneme ışık tutmaları hem de sırlı hikayeleriyle dikkat çekip ilgi görüyor. Tarihte önemli kişilere ve yerlere birçok coğrafyada olduğu gibi Anadolu’da da çeşitli yakıştırmalar yapılmış ve onların adına efsaneler dillendirilmiştir. Kuşkusuz Mevlana Türbesi de pek çok gizemli olaya, esrarengiz sırlara ve efsanelere sahip.
Türbenin gizemli yapılarından birisi de Selsebil Çeşmesi… Kuzey taraftaki Derviş Hücreleri’nin ön kısmında bulunan ve adını cennet çeşmelerinden alan selsebil Saîd Hemdem Çelebi (1814-1859) tarafından niyaz penceresinin karşısına güney ihata duvarının iç yüzüne yaptırılmıştır.
ÇANAKÇIKLARDAKİ MUHTEŞEM DETAY
Mevlana Müzesi’nin bahçesindeki çeşmenin de ilginç bir hikayesi var. Selsebilde, aynalığındaki çanakçıkların yukarıdan aşağıya 1-2-3-2-1 tertibiyle sıralanması, bir noktadan çıkan suyun, lüleler marifetiyle çanaklara dağıldıktan sonra tekrar büyük bir çanakta toplanması sûretiyle vahdet-kesret-vahdet (birlik-çokluk-birlik) olgusu vurgulanmaktadır. Bu ayrıntının temsili ise şu; insan dünyaya tek gelir, evlenir iki olur, çoluk çocuğa karışır 3 olur… Ama sonra ölümler başlar ve en sonunda yine tek başına ölür…
Özetle tek noktadan çıkan suyun, muhtelif çanakçıklara bölünmesi sonrada tekrar bir havuzcukta toplanması, insanın doğup çoğalmasını ve tekrar aslına dönüşünü temsil eder.
KUŞLAR İÇİN SULUK VE BANYO
Kenarları kesme taştan yapılan selsebilin gök mermer aynalığına beyaz mermerden yarım daire şeklinde Türk ampir üslubunda sekiz küçük bir büyük çanak yerleştirilmiştir. Selsebiller, üzerlerinde yer alan çanakçıklardan lüleler kanalı ile suyun yukarıdan dökülürken çıkarttığı şırıltılar, kulaklara adeta bir müzik zevki verir ve dinlendirirler. Selsebillerin yapılma nedenlerinden birisi de küçük kuşların yıkanıp su içmeleri içindir. Lülelerden akan suyun şırıltısı insana bir mûsikî zevki verirken küçük kuşların su içmeleri ve serinlemeleri bir başka güzelliği yansıtmaktadır.
ÜZERİNDE LAHİT KAPAĞI VAR
Abdülhalîm Çelebi zamanında alınlığına Roma devrine ait lâhit kapağı konularak yeniden düzenlenen ve bugünkü yerine konulan selsebilin üçgen şeklindeki 137x71cm ebadındaki Roma Lahit kapağının altında, 128×101 cm. ebadında gök mermerden bir ayna yer alır. Ayna üzerindeki küçük çanakçıklar beyaz mermerden oyularak yapılmış ve yukarıdan aşağıya doğru 1 -2-3-2-1 tertibi ile sıralanmıştır.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.