KONYA HABER
Konya
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
BBN Haber Yaşam Konyalılar bu meyveyi çok sevdi: 4 bin yıldır tüketiliyor

Konyalılar bu meyveyi çok sevdi: 4 bin yıldır tüketiliyor

Asırlardır alternatif tıp ile uğraşanların gözde meyvesi olan ve saymakla bitmeyen faydaları ile dikkat çeken hünnap meyvesini Konyalılar çok seviyor

KAYNAK: Cihad Alpan
Okunma Süresi: 3 dk

Çinliler ona ölümsüzlük meyvesi demiş. Kuran’da da Sidr olarak geçen hünnabın adı Tevrat ve İncil’de de geçmektedir. Kutsal olarak kabul edilen Kinneret Gölü etrafında yetişen hünnabın diğer adı çiğde ya da inhabi olarak bilinir. 4000 yıllık bir meyve olan hünnap meyvesi alternatif tıpta yaygın olarak kullanılsa da son yıllarda ülkemizde üretim ağının yaygınlaşmasıyla sofralara taşınır oldu. 

ÇİN HURMASI OLARAK BİLİNİYOR

Türkiye'de 'Çin hurması' olarak da bilinen "hünnap" meyvesi sağladığı faydalarla dikkat çekiyor. Bu yıl birçok ürünün don zararından etkilendiği ve meyvenin “yok” yılında hünnap ise adeta altın çağını yaşıyor. 
Mizaç tıbbında da hünnap 3 yönetici organ olan “kalp, beyin ve karaciğer” için faydalı bir gıda olarak bilinir. Limona göre 10 kat fazla C vitamini barındıran, kan koyuluğunu önleyen hünnap aynı zamanda kan kalitesini artırmakta ve vücudun kan üretmesine katkı sağlar. Bağışıklık sistemini destekleyen bileşenleri ile birçok hastalığın önlenmesinde etkin bir rol oynayan hünnap şeker hastaları tarafından da yoğun olarak tüketilmektedir.

UYKU KALİTESİNİ İYİ YÖNDE ETKİLİYOR 

Astım ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı etkili olan hünnap, aynı zamanda balgam söktürücü ve öksürük giderici bir özelliğe sahiptir. Geleneksel tıpta uyku sorunlarını iyileştirmek amacıyla kullanılan hünnap, güçlü antioksidan içeriği sayesinde hem uyku kalitesini artırır hem de beyin fonksiyonlarını destekler. Yüksek lif oranı sayesinde sindirimi düzenler ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.

HÜNNAP SİRKESİ FAYDALARI

Aynen alıçta olduğu gibi hünnap sirke olarak da kullanılmaktadır. Hünnap sirkesi yüksek tansiyonu düşürmek için etkilidir. 
-Hünnap sirkesi sinir sistemi sağlığını korumaya yardımcıdır. Çünkü meyvenin anti depresan özelliği bulunmaktadır.
-Antioksidan bakımından son derece zengin olan hünnap sirkesi karaciğer hasarlarını tedavi eder.
- Hünnap sirkesi kanser hastalığına karşı koruma sağlar, ve hücrelerin onarılmasına yardım eder.
- Hünnap sirkesi metabolizmanın çalışma hızını artırarak serbest radikallerin neden olduğu cilt yaşlanmalarını tedavi eder.


- Enerji verici ve teskin edici bir özelliğe sahiptir.
- Ciltteki yara bere yanık ve kuruluğa dayanan pullanmayı giderir cilt derisini tamir etmeye yönelik çalışır.
- Hünnap sirkesi kanı temizleyerek kalbe ve beyne giden kandaki oksijen miktarını artırır. Böylece kişiye daha iyi hissettirir.
- Nezle ve soğuk algınlığı durumlarında vücut direncini artırarak hastalığın çabuk atlatılmasına destek olur.
- Hünnap sirkesi lifli içeriği ile kabızlık sorunu çözer, idrar söktürme etkisi ile de ödem giderici bir özelliğe sahiptir.
- Hünnap sirkesinin faydalarından biri de balgamı yumuşatarak atılmasını sağlamasıdır. 
- Tansiyonu dengelemeye yardımcıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *