Konya'nın bu vadisinde sıra dışı deney! Kelebeklerin ömrü belli oldu

Kelebekler bir gün mü yaşar? Sorusu, bu vadide cevap buldu. Konya Tropikal Kelebek Bahçesindeki kelebeklerin yaşam süreleri belli oldu
Konya'nın bu vadisinde sıra dışı deney! Kelebeklerin ömrü belli oldu

Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılan Tropikal Kelebek Bahçesi, Kurban Bayramı tatilinde yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gördü. Ziyaretçilerin aklında ise tek bir soru vardı: “Kelebekler bir gün mü yaşar?”

2.jpg

Bu söylem gerçek mi yoksa efsane mi? İşte bu sorunun cevabı da her yıl on binlerce doğasevere ve kelebek meraklılarına ev sahipliği yapan Tropikal Kelebek Bahçesi’nin internet sayfasından verildi.
“Kelebeklerin bir gün yaşıyor hikayesi mayıs sineğinden gelmektedir. Mayıs sineği fizyolojik olarak kelebeklere çok benzediğinden onun ömrü bir gün olması kelebeklerin de ömrünün bir gün olduğu yanlış inancını doğurmuş. Kelebekler türüne bağlı olarak 1 hafta ile 1 yıl arasında yaşarlar. Yaşamı yumurta, tırtıl, pupa ve kelebek olarak ele alırsak bu süre daha uzun olmaktadır. Kelebeklerin ömürleri hakkında birkaç örnek verecek olursak Türkiye’de yaşayan Sarı Bantlı Kadife (Nymphalis antiopa) ergin evrede 10 ay kadar yaşayabilmektedir. Güney Amerika’da yaşayan bir güve olan Yukka güvesi (Prodoxus y-inversus) tırtıl halinde 30 yıl kadar olabilmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere kelebeklerin ömrü 1 günden daha uzundur.

konya-kelevekler-vadisi-turu.jpg

Konya Tropikal Kelebek Bahçesindeki kelebeklerin en iyi şartlarda yaşayabilmeleri için bahçe içinin tropikal kelebeklerin doğal yaşamlarında olduğu gibi 28° ve %80 neme sahip olması gerekmektedir. Bu şartlarda bahçe içindeki kelebeklerimiz en kısa 2-4 hafta yaşamaktadırlar. Idea leuconoe bilimsel isimli “Paper Kite” kelebeğinin 60 güne kadar yaşadığı bilinmektedir.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.