Konya’nın Hadim ilçesinde bugünlerde dağda bayırda hummalı bir mesai var. Alıç, yaban armudu gibi doğada kendiliğinden yetişen ürünlere ilgi gösteren bölge halkı özellikle de kırmızı alıç meyvesinin peşinde koşuyor.
Yemişen, yemişken, tavşan elması, dağ alıcı, yaban alıcı, adi alıç gibi isimleri olan ve literatürde Crataegus monogyna olarak kayıtlı olan kırmızı alıç, Orta Toroslar’da özellikle de Hadim ve çevresinde yaygın olarak bulunuyor.
ATKİOKSİDAN ZENGİNİ, KALP DOSTU MEYVE
Kırmızı alıç faydaları arasında en önemlisi, içerdiği zengin antioksidanlardır. Bu polifenol antioksidanları sayesinde serbest radikalleri uzak tutmaya çalışır. Böylelikle kanser, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, astım, enfeksiyonlar ve erken cilt yaşlanması gibi sorunların riski düşer. Yabani alıç faydaları arasında en dikkat çekici olanı kalp sağlığına olan katkısıdır. Kronik kalp yetmezliği ola n kişilerdeki göğüs ağrısı şikayetlerine iyi geldiği araştırmalarla desteklenmiştir.
Ham haliyle de doğrudan tüketilebilen alıç sıklıkla reçel, marmelat ve macun yapımında kullanılıyor. Alıçtan yapılan sirke ise hem dünyada hem de ülkemizde en popüler sirke çeşitlerinden birini oluşturuyor. Kurutulmuş alıç çiçeği ve yapraklarından bitki çayı da yapılabiliyor.

KIRMIZI ALIÇ ÇAYI NASIL YAPILIR?
Bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş alıç çiçeğini bitki çayı demliğine alarak üzerine bir bardak kaynamış su ilave edilir. Bu yöntemle çay demlerken 5 ile 6 dakika bekleme süresi yeterlidir. Şifa deposu alıç meyvesi kurusundan hazırlanan çay isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı bal ilavesiyle de tüketilebilir.
Sonbaharın en değerli meyvelerinden biri olarak görülen kırmızı alıç, yüzyıllardır Anadolu sofralarında kendine özel bir yer ediniyor. Doğadan toplanarak sofralara taşınan bu şifa kaynağı, doğal lezzetiyle de beğeni topluyor.