KONYA HABER
Konya
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
BBN Haber Yaşam Konya’nın dağlarında yetişen parlak kırmızı meyve şifa dağıtıyor

Konya’nın dağlarında yetişen parlak kırmızı meyve şifa dağıtıyor

Sonbaharın gözde meyvelerinden kırmızı alıç Orta Toroslar’ın yamaçlarında kendiliğinden yetişip yiyene şifa saçıyor. Kırmızı alıcın faydası saymakla bitmiyor

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Konya’nın Hadim ilçesinde bugünlerde dağda bayırda hummalı bir mesai var. Alıç, yaban armudu gibi doğada kendiliğinden yetişen ürünlere ilgi gösteren bölge halkı özellikle de kırmızı alıç meyvesinin peşinde koşuyor. 

Yemişen, yemişken, tavşan elması, dağ alıcı, yaban alıcı, adi alıç gibi isimleri olan ve literatürde Crataegus monogyna olarak kayıtlı olan kırmızı alıç, Orta Toroslar’da özellikle de Hadim ve çevresinde yaygın olarak bulunuyor.

 

ATKİOKSİDAN ZENGİNİ, KALP DOSTU MEYVE

Kırmızı alıç faydaları arasında en önemlisi, içerdiği zengin antioksidanlardır. Bu polifenol antioksidanları sayesinde serbest radikalleri uzak tutmaya çalışır. Böylelikle kanser, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, astım, enfeksiyonlar ve erken cilt yaşlanması gibi sorunların riski düşer. Yabani alıç faydaları arasında en dikkat çekici olanı kalp sağlığına olan katkısıdır. Kronik kalp yetmezliği ola n kişilerdeki göğüs ağrısı şikayetlerine iyi geldiği araştırmalarla desteklenmiştir. 

Ham haliyle de doğrudan tüketilebilen alıç sıklıkla reçel, marmelat ve macun yapımında kullanılıyor. Alıçtan yapılan sirke ise hem dünyada hem de ülkemizde en popüler sirke çeşitlerinden birini oluşturuyor. Kurutulmuş alıç çiçeği ve yapraklarından bitki çayı da yapılabiliyor.  

KIRMIZI ALIÇ ÇAYI NASIL YAPILIR?

Bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş alıç çiçeğini bitki çayı demliğine alarak üzerine bir bardak kaynamış su ilave edilir. Bu yöntemle çay demlerken 5 ile 6 dakika bekleme süresi yeterlidir. Şifa deposu alıç meyvesi kurusundan hazırlanan çay isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı bal ilavesiyle de tüketilebilir.

Sonbaharın en değerli meyvelerinden biri olarak görülen kırmızı alıç, yüzyıllardır Anadolu sofralarında kendine özel bir yer ediniyor. Doğadan toplanarak sofralara taşınan bu şifa kaynağı, doğal lezzetiyle de beğeni topluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *