KONYA HABER
Konya
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3390 %0,35
48,5981 %0,72
4.903,41 % 1,35
Ara
BBN Haber Yaşam Konya'nın meşhur lezzeti küflü peynir! Yaşlanmayı engelliyor

Konya'nın meşhur lezzeti küflü peynir! Yaşlanmayı engelliyor

Konya'da yüzyıllardır yapılan ve damakları şenlendiren küflü peynir sosyal medyanın gündemi oldu.

KAYNAK: Cihad Alpan
Okunma Süresi: 2 dk

Konyalıların kahvaltılarının vazgeçilmezi küflü peynir soğukların bastırdığı bugünlerde içerdiği mineral ve vitaminlerle adeta doğal bir antibiyotik olarak öne çıkıyor. Doktorlar tarafından tavsiye edilen bu lezzet kış günlerinin vazgeçilmezi haline geldi. 

BÜYÜK TALEP GÖRÜYOR

Gıda mühendislerinin denetiminde özel şartlarda ve tam teşekküllü tesislerde üretilen Konya küflü peyniri, artık Konya dışından gelen ziyaretçilerinden de talep görüyor. Eski zamanlarda kış aylarında mağaralarda bekletilerek küflenmesi sağlanan peynirler, günümüzde soğuk hava depolarında gelişmiş cihazlar gözleminde üretiliyor.

Adeta şifa deposu

Halk arasında doğal antibiyotik olarak adlandırılması sebebiyle kış aylarında daha çok tüketilen Konya küflü peyniri, sağlığa sayısız olumlu etkisi ile dikkat çekiyor. Yüksek besin değeri, özellikle içerdiği yüksek kalsiyum miktarı sayesinde kemik sağlığını destekliyor ve osteoporoz gibi kemik hastalıklarının riskini azaltmaya yardımcı olabiliyor. Ayrıca, diş sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunmakta; dişlerin güçlenmesine katkıda bulunuyor.

Kalp hastalarının tüketmesi gerekiyor

Konya küflü peynirinin bağışıklık sistemini güçlendiren önemli bir özelliği de var. Zengin çinko ve B vitamini içeriği sayesinde düzenli tüketildiğinde vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getiriyor. Bununla birlikte, kan dolaşımını destekleyici etkisi ile de kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebiliyor. Yapılan araştırmalar, özellikle yeşil küflü peynirin kan damarlarını genişletme özelliği sayesinde kalp hastalıkları riskini azalttığını ortaya koyuyor.

Yaşlılığı geciktiriyor

Küflü peynir, antioksidanlar bakımından zengin olmasıyla da öne çıkıyor. Olgunlaşma sürecinde oluşan küfler, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltıyor ve yaşlanmayı yavaşlatıyor. Ayrıca sindirim sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor; probiyotik özelliği sayesinde sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak bağırsak florasını dengeliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *