Konya'nın Ilgın ilçesinde "in peyniri" olarak da bilinen "Kembos peyniri" mağarada olgunlaşmaya bırakıldı. Ilgın Hak'dan alınan bilgilere göre; Gökçeyurt Mahallesi'nde, lezzetiyle nam salan "Kembos mağara peyniri", yüzyıllardır aynı yöntemle, derinliği 400 metreyi bulan mağarada saklandıktan sonra sofralardaki yerini alıyor.

EŞSİZ BİR AROMAYA DÖNÜŞÜYOR
Ilgın Büyükoba Mahallesi’nde otlanan koyun ve ineklerden elde edilen sütler, Yörük diyarının zengin endemik bitkileriyle birleşerek eşsiz aromaya sahip tulum peynirlerine dönüşüyor. Doğal yöntemlerle üretilen peynirler, Gökçeyurt Mahallesi’ndeki tarihi peynir ininde olgunlaştırılarak kahvaltı sofralarını süslemeye hazırlanıyor.

6 AY MAĞARADA KALIYOR
Vatandaşlar, "Baharda çiçek ve kekiklerle otlayan hayvanlardan elde ettiğimiz ürünleri kuzu ve oğlak derilerine dolduran vatandaşlar, muhafaza için 'in' adı verdiğimiz mağaraya bırakıyoruz. Yaklaşık 6 ay sonra mağaradan alınan peynirler, kendine has lezzetiyle kahvaltı sofralarını süslüyor” ifadelerine yer verdiler.