KONYA HABER
Konya
Açık
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,0272 %0,51
48,6254 %0,72
8.840,20 % -0,43
Ara
BBN Haber Yaşam Konya'nın sonbahar lezzetleri: İştah açan mevsim sofrası

Konya'nın sonbahar lezzetleri: İştah açan mevsim sofrası

Her yörenin mevsime göre kurduğu sofralar, masalara getirdiği yemekler farklı farlı ve iştah açıcı. Peki Konya'da sonbaharda ne yenir? İşte detaylar...

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 3 dk

Anadolu'nun kendine has mutfağı var. Üstelik bu mutfak ilkbahar, yaz, sonbahar, kış diye de kategorize edilebiliyor. Her yörenin mevsime göre kurduğu sofralar, masalara getirdiği yemekler farklı farlı ve iştah açıcı.

MEVSİMLER VE YEMEKLER

Her mevsimin kendine özgü lezzetleri var. Bu lezzeti sunan etler, sebzeler, meyveler, Anadolu mutfaklarında bambaşka tatlarla sunuluyor.

SOHBAHARIN TADINI ÇIKARAN SOFRALAR


Sonbaharda hangi ilde ne yenir? Anadolu’da sonbaharda kurulan sofralar da iştah açıcı nitelikte. Anadolu şehirlerinden Konya'da da sofralar farklı kuruluyor. 

Konya'nın sonbahar lezzet rotası ise şöyle

Sonbaharda Konya'da klasik soflara 

Etli Ekmek
Tirit Kebabı
Papara
Konya Çebiç
Bamya Çorbası
Erişteli Yoğurt Çorbası
Konya Batırık
Konya Kabak Kayganası bulunur. 

Konya Mutfağının SONBAHAR Yıldızları

Tadına Doyulmaz Kebaplar ve Et Yemekleri:  

Tirit: Her ne kadar Konya ile bütünleşmemiş gibi gözükse de, Mevlevi mutfağını incelediğinizde o dönemlerde de bölgede yapıldığı görülüyor. 

Fırın Kebabı (Tandır Kebabı): Konya mutfağının ikonik yemeklerinden biri fırın kebabı. Genellikle kuzunun ön kol veya kaburga kısmından yapılan bu yemek, özel taş fırınlarda ve odun ateşinde saatlerce kendi yağıyla ağır ağır pişiyor. Konya’nın meşhur tandır sürecinin sonunda et, lokum gibi bir yumuşaklığa ulaşıyor ve damağı şenlendiren bir lezzet ortaya çıkıyor.

KÖZLENMİŞ SOĞANLA

Fırın kebabı çoğunlukla tırnak pide eşliğinde ve közlenmiş soğanla birlikte servis ediliyor. Eğer Konya kebap lezzetini tatmak istiyorsan Konya merkezdeki kebapçılara veya bu yemekle ünlenen restoranlara gidebilirsin. Tırnak pidenin yağı içine çekmesiyle ve etin sıcaklığıyla oluşan bu lezzet seni resmen büyüleyecek!

Çebiç: Konya et yemeklerinin arasında yer alan çebiç, özellikle düğünler ve özel günler için oğlak ya da kuzu etinden yapılıyor. Konya çebiç yemeği bütün hâlde veya büyük parçalar hâlinde iç pilavla doldurularak hazırlanabiliyor. Ardından taş fırınlarda ya da tandırlarda yavaşça pişirilerek lezzetleniyor.

Pişme sürecinin sonunda et neredeyse lokum gibi bir yumuşaklığa ulaşıyor. Bu et iç pilavın nefis baharatlarla harmanlanan lezzetiyle buluşuyor. Çebiç genellikle özel siparişle yapıldığından bu yemeği denemek için sipariş verebilirsin. Ayrıca çebici bazı yöresel yemek restoranlarında da tadabilirsin.

Tirit: Bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla doğan bu yemek, besleyici ve son derece lezzetli. Genellikle kare şeklinde doğranan bayat ekmekler veya pideler kemik suyuyla veya et suyuyla ıslatılıyor. Üstüne de haşlanmış ve didiklenmiş kuzu, dana veya tavuk eti konuyor.

tereyağı, yoğurt sumak

Servis aşamasındaysa yemeğin üzerine eritilmiş tereyağı gezdiriliyor. İsteğe bağlı olarak yoğurt ve sumak eklenebiliyor. Eğer doyurucu ve geleneksel bir tat arıyorsan tirit tam sana göre! Bu enfes yemeği esnaf lokantalarında ya da yöresel yemeklerin öne çıktığı restoranlarda bulman mümkün. Ekmeklerin etle ve tereyağıyla buluştuğu bu iştah açıcı yemek sana unutulmaz bir deneyim yaşatacak!

İçinizi Isıtacak Geleneksel Konya Çorbaları

“Konya çorba çeşitleri” denildiğinde akla ilk olarak düğün çorbası, bamya çorbası ve toyga çorbası gelir. Her biri şehrin kadim kültürünü ve sofralara yansıyan misafirperverliğini temsil ediyor. Özellikle bamya çorbası Konya düğünlerinin ve özel günlerin vazgeçilmezi.

Bununla birlikte Konya’nın sulu yemek kültürü de oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Konya ev yemeklerinin arasındaki etli bamya, topalak yemeği ve arabaşı gibi sulu yemekler günlük sofralarda sıklıkla kendine yer buluyor.

sonbaharda konya'ya gelirseniz

Konya yöresel yemekleri özel pişirme teknikleriyle ve çeşitli yöntemlerle hazırlanarak lezzetini koruyor. Eğer bu lezzetleri tatmak ve yeni yerler keşfetmek istiyorsan Konya uçak bileti seçeneklerine hemen ulaşabilirsin. Şehre vardığında şu enfes Konya çorbalarını ve ev yemeklerini tatmadan sakın dönme:

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *