Küçük bahçesinde başladı, şimdi ata tohumu bankası kurmayı planlıyor

Küçük bahçesinde başladı, şimdi ata tohumu bankası kurmayı planlıyor

Konya’da yaşayan evli ve 3 çocuk annesi Sema Işık Günbaş (49) 6 yıl önce Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ata tohumu toplamaya başladı.

Şu ana kadar 500’ün üzerinde ata tohumu çeşidine ulaşan Günbaş, ata tohumu bankası kurmayı planlıyor. Ata tohumu çeşitlerinin büyük bir çoğunluğunu kaybettiğimizi söyleyen Sema Işık Günbaş, “Tohumlarımızın çoğunu hatta yüzden 80’den fazlasını kaybettik, geri kalanlar ise tehdit altında. Tohumlarla birlikte el değiştiren hikâyeler ve tarih de kayboluyor. Besinlerimizin geleceğine dair kaygılarımızın arttığı bugün, yönümüzü tohumlara dönmeliyiz” dedi. 

Konya’nın Selçuklu ilçesinde yaşayan evli ve 3 çocuk annesi Sema Işık Günbaş’ın ata tohumlarına merakı çocukluk yıllarına kadar uzanıyor. Çiftçi bir babanın kızı olarak dünyaya gelen Günbaş, babasının çiftçiliği bırakarak Konya’ya yerleşmesinin ardından evinin küçük bahçesinde sebze ürünleri yetiştirmeye başladı. Yetiştirdiği ürünlerde çocukluğundaki lezzetleri bulamayan Günbaş, 6 yıl önce ata tohumu toplamaya başladı. 500’ün üzerinde ata tohumu çeşidi toplayan Sema Işık Günbaş, tohum bankası kurmayı planlıyor. 

 “ATA TOHUMUNDAN ELDE ETTİĞİM ÜRÜNLER MUHTEŞEMDİ”
Çocukluğundan beri ekim dikim işleriyle uğraşmayı hayal ettiğini söylen Sema Işık Günbaş şunları söyledi:
“Rahmet babam da bir çiftçiydi. Ben küçükken buğday tarlalarının içinde yaylalarda büyüdüm. Daha sonra babam çiftçiliği bırakarak şehre yerleştik. Çocukluğumdan beri içimde ekip dikme hevesi vardı. Bir gün marketten aldığım bir domatesin içinde çimlenmiş tohum gördüm. Biz ‘bunları mı yiyoruz’ dedim ve araştırmaya başladım. Daha sonra sosyal medyada ata tohumu takas gruplarını gördüm. Oradan bazı ata tohumları alıp ekmeye başladım. Daha sonra evimin bir odasında solucan besleyerek solucan gübresi yapmayı öğrendim. Daha sonra ata tohumunu solucan gübresiyle birleştirdim ve fideler yetiştirmeye başladım. Ata tohumu fideleriyle elde ettiğim ürünlerin tadı muhteşemdi. Daha sonra küçük bahçemde daha çok ekim dikim yapmaya başladım”

“YÖNÜMÜZÜ ATA TOHUMLARINA DÖNMELİYİZ”

Tarım kenti Konya’da atalık tohumları çoğaltmak istediklerini aktaran Günbaş, “Atalık tohumlarımız binlerce yıl öncesinden kuraklık, sel, salgın hastalık gibi birçok felaketten yüz akıyla çıkan günümüze ulaşılabilmiş sağlıklı ve saf tohumlardır. Günümüze kadar kimyasal ilaç kullanılmadan geldikleri için besin değeri yüksek, sağlıklı ve lezzetli ürünler verirler. Meyvelerin ve sebzelerin kokusu, tadı ve lezzeti kendinden sonra gelen nesilde de devam eder.  Yaşadığımız şu yüz yılda anlaşılıyor ki tohumlarımızın çoğunu hatta yüzden 80 den fazlasını kaybettik. Geri kalanlar ise tehdit altında. Tüketim arttığı sürece arzuladığımız şeyleri dükkânlarda ve restoranlarda bulmayı umut ediyoruz.  Çünkü yeryüzündeki en canlı varlıkları, tohumlarımızı kaybediyoruz. Üstelik tohumlarla birlikte el değiştiren hikâyeler ve tarih de kayboluyor. Besinlerimizin geleceğine dair kaygılarımızın arttığı bugün, yönümüzü tohumlara dönmeliyiz ” dedi. 
“TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEYİZ”
“Türkiye’nin 81 ilinde bir araya gelen birçok insanla birlikte elde ettiğimiz tohumlarla Konya’da tohum bankası oluşturmak için uğraşıyoruz” diyen Günbaş açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“500 e yakın tohum çeşitlerimiz var ve bu gün geçtikçe çoğalıyor. Her bir tohum gelecek demek. Çocuklarımızın geleceğini kaybedemeyiz. Bizler tohumlarımızı korumak adına, gelecek nesillere aktarmak için atadan ‘geleceğe’  sloganıyla yola çıkmış, gönüllü çalışan, her bir tohumu kayıt altına alan, üreten, paylaşan kimimiz hobici, kimimiz çiftçi, doktor, sanayici, akademisyen, öğretmen, muhasebeci, ev hanımı olan kendisini bu işlere adayan bir avuç cesur mini çiftçileriz. 1 iken 2 olduk,3 iken 4 olduk ve şimdi Türkiye’nin her yerindeyiz. Her sene ARGE’lerini yaptığımız tohumların cinsini, kalitesini, verimini, ağırlığını, toprağa uyumunu belgeleyip çoğalttığımız tohumları merkeze gönderiyoruz. Merkezimiz de kategorilerine ayrılıp her il başkanına tekrar yeni çeşitler eklenerek ücretsiz dağıtılmak üzere gönderiliyor. Bizler de bu emanet aldığımız tohumları üyelerimize dağıtıyoruz. Bu döngü devamlı böyle sürüyor. Gruplarımıza katılım ücretsiz ve kayıt gerektirmiyor. İsteyen herkes sosyal medyada ata tohumu takas gruplarına dahil olup ata tohumlarından ücretsiz faydalanabilir” 
“ATA TOHUMU FİDESİ İÇİN SERA KURMAK İSTİYORUZ”
 Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a ata tohumlarını fideye dönüştürebilmeleri için sera desteği çağrısında bulunan Günbaş, “Ata tohumlarıyla gördük ki dağıtılan tohumlardan en çok sorun fideye dönüştürme aşamasıdır. Bu kayıpları önlemek adına fide olarak dağıtım yapmak istedik. Fakat bu kendi küçük bahçelerimizde fazla mümkün olmuyor. Seralar kurmak için devlet desteğine başvurmayı düşünüyorduk. Ama büyükşehir belediyemizin ve KOP Başkanlığının böyle bir oluşum içinde olduğunu öğrenince bizde Sayın Uğur İbrahim Altay başkanımızdan randevu alıp bu projeye dahil olmak istiyoruz. Amacımız aynı, yolumuz aynı. Başkanımızın bu konuda bizlere yardımını esirgemeyeceğini temenni ediyorum” şeklinde konuştu. 

“SAĞLIKLI NESİLLER YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ”
Projeleri ile kadın ve gençlere istihdam sağlamak istediklerini de aktaran Sema Işık Günbaş, “Projemizde daha çok tohum üretip, dağıtarak  sağlıklı nesiller yetiştirmek ve  ekonomiye, aile bütçesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. İşleme, paketleme, kurutma ve hatta ihracat olarak yüzlerce kadına, genç kuşağa istihdam sağlamak üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.