KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Yaşam Kurban etinden sucuk ve pastırma yapılır mı, dini açıdan sakıncası var mı? Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı

Kurban etinden sucuk ve pastırma yapılır mı, dini açıdan sakıncası var mı? Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı

Birçok vatandaş kurban payını kasaplara getirerek sucuk yaptırıyor. Kasaplar ortalama 1 kilo sucuğu 130 liraya, 1 kilo kıyma çekimini ise 20 liraya yapıyor. Peki kurban etinden sucuk pastırma yapılır mı? İşte ayrıntılar...

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

Sucuk yapımının yaygın olduğu ülkemizde, vatandaşlar Kurban Bayramı'nda kesilen etleri kıyma ve sucuk yaptırmak için kasapların yolunu tuttu.

Kurban etinden sucuk! 1 kilosu 130 lira - 1. Resim

GEÇ SAATE KADAR MESAİ

Kurban etinden sucuk yapımının yaygın olduğunu söyleyen kasap Refik Kocabaş, "Biz dededen toruna kalan mesleğimizi devam ettiriyoruz. Özel baharat karışımımız ile sucuklar hem daha lezzetli hem de daha uzun ömürlü oluyor. Sucuk yaparken eti önce parçalara ayırarak yağ ve et oranını ayarlayarak özel baharat karışımımızla harmanlıyoruz. Sonra makinelerden geçirerek sucuk haline getiriyoruz. Tabi bu durumda talep de bir hayli fazla oluyor. Hazırlanan 1 kilo sucuğu 130 liraya 1 kilo kıyma çekimini 20 liraya yapıyoruz, geç saatlere kadar mesaimiz sürüyor" dedi.

Kurban etinden sucuk! 1 kilosu 130 lira - 2. Resim

Yoğun telep gören mesainin, bayramdan sonraki haftaya kadar sürmesi bekleniyor.

KURBAN ETİNDEN SUCUK PASTIRMA YAPILIR MI?

Konunun uzmanlarına göre, kurban etiyle sucuk yapmak İslam'a uygun ve caiz. Kurban eti, Allah rızası için kesildiği sürece helal ve farklı şekillerde işlenerek tüketilmesinde de dini bir sakınca bulunmuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dim-n İşleri Yüksek Kurulu'nun ''Kurban eti nasıl değerlendirilmelidir?'' sorusuna şu cevabı veriyor: '' Kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılması, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılması, bir kısmının da evde yenmesi tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte Hanefî mezhebine göre kurban etinin tamamı da evde bırakılabilir (Kâsânî, Bedâi‘, 5/80-81). Ancak durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Şâfiî mezhebine göre ise kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, 8/413).''

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *