KONYA HABER
Konya
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3544 %0,37
49,0215 %0,58
4.889,00 % -0,07
Ara
BBN Haber Yaşam Kuru patlıcan dolmasını daha lezzetli hale getiren tüyo! Dolma çok daha iyi pişiyor

Kuru patlıcan dolmasını daha lezzetli hale getiren tüyo! Dolma çok daha iyi pişiyor

Kuru patlıcan dolması, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Patlıcanın kuru olarak kullanıldığı bu tarif, özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Kuru patlıcan dolması, Türk mutfağının sevilen ve geleneksel lezzetlerinden biridir. Genellikle kış aylarında tüketilen bu lezzetli yemeğin yapımı oldukça kolaydır ve malzemeleri de oldukça ekonomiktir. İşte kuru patlıcan dolması tarifi:

KURU PATLICAN DOLMASI TARİFİ

Kuru patlıcan dolması, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. 20 adet kurutulmuş patlıcan ve 15 adet kurutulmuş biber kullanarak yapılan bu lezzet, sofralarınıza farklı bir tat katacak. Dolmanın iç harcı için 4-5 adet kuru soğan, 2 baş sarımsak, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 su bardağı pirinç, 1,5 çay bardağı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı toz şeker, karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz, limon suyu veya 3-4 kaşık nar ekşisi, maydanoz ve nane gerekiyor.

hq720-002.jpg

PATLICAN VE BİBERLERİN HAZIRLANMASI

Kuru patlıcanları kaynar suya koyup çatal geçecek şekilde haşlıyoruz. Biberleri ise ayrı suda en fazla 5 dakika haşlıyoruz. Biberler ve patlıcanlar ayrı kaplarda haşlanmalı ve suları 2-3 kez değiştirilir. Dolmanın içini hazırlamak için zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavuruyoruz. Salçaları ilave edip iyice karıştırıyoruz. Yıkanmış pirinci ekleyip hafifçe kavuruyoruz. Bir bardak sıcak suyla tuzunu ve şekerini ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Baharatları, maydanoz ve naneyi ekleyip harmanlıyoruz.

DOLMALARIN HAZIRLANMASI VE PİŞİRİLMESİ

Hazırlanan iç harcı patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde dolduruyoruz. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde diziyoruz. Üzerine biberleri aynı şekilde diziyoruz. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpiyoruz. Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su ekliyoruz. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişmesine yakın limon suyu veya nar ekşisi ilave ederek 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz. Servise alırken üzerine arzuya göre közlenmiş biber veya domates koyabilirsiniz. Afiyet olsun!

Bu tüyolar ve tarifle sofralarınıza lezzet katacak kuru patlıcan dolması, misafirlerinizi de etkileyecek. Geleneksel tatları modern dokunuşlarla zenginleştirmek isteyenler için bu tarif kaçırılmayacak bir fırsat. Zeytinyağı sayesinde hem daha lezzetli hem de daha kıvamlı bir dolma elde edeceksiniz. Deneyin ve farkı görün!

Kuru patlıcan dolmasını servis yapmadan önce üzerine yoğurt ve taze nane ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!