Madeni paraların tırtıkları bakın ne işe yarıyor! Öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız

Madeni paraların tırtıkları bakın ne işe yarıyor! Öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız
Madeni paraların tırtıklarının bu önemli işlevleri herkesi çok şaşırtacak

Madeni paraların tırtıkları, günlük hayatta sıkça kullandığımız ancak genellikle üzerinde pek fazla düşünceye yer vermeyen bir detaydır. Ancak aslında madeni paraların tırtıkları oldukça önemli bir işleve sahiptir ve bu işlevi öğrendiğinizde oldukça şaşıracaksınız.

Gün içinde sıklıkla kullanılan madeni paraların genelinin kenarlarında tırtıklı bir yapı göze çarpar. Bu tırtıklı kısmın kökeni, eski çağlarda değerli metallerden yapılan paralar üzerindeki dolandırıcılığı önlemek amacıyla ortaya çıkmıştır. İlk paralar altın, gümüş veya bakır gibi madenlerden üretiliyordu ve tahmin edileceği üzere o dönemde de bu madenler değerliydi. Eski çağlarda altın ve gümüşten elde edilmiş olan paraların kenarları kazınıp bu madenleri biriktirmek mümkündü. Bu işlem, para üzerinde fark edilmeyecek kadar küçük miktarda uygulandığında paraların kazınmış olduğu, gözle veya o dönemlerde çok hassas olmayan tartılarda anlaşılamıyordu.

3084611.jpg

Bunun farkına varıldığı bölgelerde duruma bir çözüm üretilmek zorunda kalındı. Böylece madeni paraların kenarlarına nizami tırtıklar eklendi. Bu tırtıklı kenarlar günümüzde paralardaki dolandırıcılığın engellenmesi amacı ile kullanılmasa da geçmişte işe yarar bir çözüm oldu. Tırtıklar, halkın para kullanımı sırasında sahtekarlığa maruz kalmamasını sağladı ve paranın değerini korudu. Bu nedenle madeni para üzerindeki tırtıklar, eski çağlarda para üzerindeki dolandırıcılık faaliyetlerine karşı alınan bir önlem olarak üretildi.

İlgili Haberler

Kaynak:BBN