Omlet yaparken veya menemen yaparken oluşabiliyor. Dibi tutan tavayı temizleme yöntemi
Mutfak eşyalarının temizliği, hijyen açısından oldukça önemlidir. Tavaların dibi tuttuğunda temizlemesi zorlaşır ve zaman alıcı olabilir. Ancak doğru yöntemlerle bu durumu kolaylıkla çözebilirsiniz.
Diyarbakır Söz'deki içeriğe göre; Mutfaktaki sinir bozucu durumlardan biri de yanmış ya da dibi tutmuş tavalar. Sakın canınızı sıkmayın, artık pratik bir çözüm ile yanmış veya dibi tutmuş tavalardan kurtulmak çok kolay.
Yanmış ya da dibi tutmuş tavayı temizlemek için 3 çözüm yolu;
1.Karbonat Yöntemi: Kabartma tozu yanıkların ve kirlerin temizlenmesinde oldukça etkili bir doğal temizleyicidir.
Yanmış veya dibi tutmuş tavanın soğumasını bekleyin. Soğuyan tavaya bol miktarda kabartma tozu serpin. Kiri çözmek için kabartma tozunu bir fırça veya süngerle yavaşça ovalayın. Gerekirse biraz su ekleyebilirsiniz. Tavayı sıcak suyla yıkayın ve deterjanla yıkayın.
2.Sirke Yöntemi: Sirke, karbonat gibi güçlü bir temizleyicidir ve yanıkların temizlenmesinde oldukça etkilidir. Yanmış veya dibi yanmış tavanın soğumasını bekleyin.
Tencereye eşit miktarda su ve beyaz sirke dökün. Karışımı kaynatın, ardından yanmış tavayı tencereye yerleştirin. Sirkeli suyun kabı tamamen kapladığından emin olun. Tavayı 10-15 dakika kısık ateşte kaynatın.
Kaynayınca ocaktan alın ve tavayı soğumaya bırakın. Soğutulmuş tavayı ılık suyla durulayın ve deterjanla yıkayın.
3.Tuz Yöntemi: Yanıkları ve kirleri temizlemek için de tuz kullanılabilir. Yanmış veya yapışkan tavanın soğumasını bekleyin. Soğuyan tavaya bol miktarda tuz serpin.
Yanık ve kirlenmeyi önlemek için tuzun tavaya yapıştığından emin olun. Birkaç saat bekleyin. Tuz kuruduğunda tavayı bir fırça veya süngerle hafifçe ovalayın; tuzun yanıkları ve kiri temizlediğini fark edeceksiniz.
Tavayı ılık suyla yıkayın ve deterjanla yıkayın.
Kaynak:BBN