Sadece has Konyalılar bu geleneği biliyor. Balığın turşu mevsimi başladı
Konya’da balık kurma mevsimine girildi. Sille bölgesinde meşhur Gavinna/Kavinna ya da kurma balık olarak bilinen ve balık turşusu olarak da adlandırılan geleneği yaşatmak için bugünlerde yağlı balık satışları başladı.
FİYATI İKİYE KATLANDI
Beyşehir Gölü’nde yetişen ve yeşil sırt diye de bilinen gövce balığından yapılan kurma balık için havyarlı ve yağlı balıklar tercih ediliyor. Bugünlerde satışları başlayan ve mart ayının 15’ine kadar devam edecek kurmalık balıklar 100 TL’den satışa sunuldu. Konya merkezde geçen yıl 50 TL olan balıkların fiyatı bu yıl ikiye katlınmış durumda.
SİLLE’NİN ESKİ BİR GELENEĞİ
Sille özelinde Konya’nın geleneksel lezzetleri arasında yer alan Gavinna bugün unutulmaya yüz tutsa da halen müdavimleri tarafından tüketilmeye devam ediyor. Eski zamanlarda Sille'de yaşayan Hristiyan-Rum halk tarafından hazırlanan ve onlarla iç içe senelerce yaşayan Müslümanların da öğrenip tükettiği günümüze kadar gelen bir lezzet mirası olan Gavinna; sazan balığının başını ayrı gövdesini ayrı kurdukları gibi kızılkanat, göğce/gövce, yağ balığı gibi küçük balıkları kurarak yapılıyor. Beyşehir göğcesi/gövcesi özellikle en çok tercih edilen ve makbul olanı imiş ama bu balığın nesli tükendiği için artık İzmir göğcesi/gövcesi kullananlar oluyormuş.
ÜÇ AY SONRA YEMEYE HAZIR
Tuzlanarak çömleklere basılan balıklar serin bir yerde muhafaza ediliyor. En az 3 ay sonra yenmek için hazır hale geliyor ya da şöyle diyebiliriz. İlkbaharda kurulan balıklar son baharda tüketime hazır hale geliyor. Kurulan balık çömlekten çıkarılıp tuzu temizlenip, yıkanıyor ardından başı koparılıp iç kısmı temizleniyor, derisi soyuluyor. Sonra üzüm sirkesi, zeytinyağı ile yenmeye hazır isterseniz taze soğan ve domates rendesi de ekleyebilirsiniz.
GAVİNNA’NIN YANINDA NE YENİR?
Gavinna bulgur pilavı ile yeniliyormuş, yendikten sonra üstüne üzüm pekmezi ya da Dimnit üzümü yenirmiş ki ağızdaki tuzlu tadı temizlesin diye. Daha sonra da tuzun verdiği susuzluk hissini gidermek içinde üzerine çay içilirmiş. Zira Silleliler, Gavinna yedikten sonra su içmeyi tavsiye etmiyor ve tuzun oluşturduğu harareti demli çayla geçiştiriyorlar.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.