Severek tüketiyorduk : Uzmanlardan dondurmayla ilgili korkutan uyarı

Son zamanlarda dondurma tüketimi artış gösterirken, uzmanlardan dondurmayla ilgili korkutan bir uyarı geldi.
Severek tüketiyorduk : Uzmanlardan dondurmayla ilgili korkutan uyarı

Yapılan araştırmalar, dondurmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Dondurmanın içeriğinde bulunan şeker, doymuş yağ ve katkı maddeleri, obezite, diyabet ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ayrıca dondurmanın yüksek kalori içeriği, kilo kontrolü konusunda da risk oluşturabilmektedir.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte dondurma tüketimi de artmaya başladı. Ancak tükettiğimiz dondurmaların içeriğinde bulunan katkı maddelerine dikkat etmek oldukça önemli. Çünkü bu katkı maddeleri sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.

Yaz aylarının serinletici lezzeti dondurmanın tadını çıkarmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir konu var: dondurma içerisinde kullanılan katkı maddeleri.

Günümüzde hemen her yaştan insanın tükettiği dondurmalarda dahi haram tehlikesi bulunabilmektedir. Özellikle bazı ticari kaygılarla hareket eden kişilerin, dondurmanın kıvamını tutturmak için jelatin gibi hayvansal içerikli maddeleri kullandığı bilinmektedir.

Bu durum, dondurma tüketenler için dini ve sağlık açısından ciddi bir endişe kaynağı oluşturmaktadır.
Yiyeceklerin besin değeri, sahip oldukları besin öğelerinin miktarıyla doğru orantılıdır.

Sevilerek yenen dondurma da kolay sindirilebilmesi, vitamin ve mineraller açısından zengin olması, enerji kaynağı olması sebebi ile besleyici bir gıdadır. Peki, nedir dondurmayı haram ve sakıncalı yapan durumlar. İşte bu dosyamızda bunları açıklamaya çalıştık. Maalesef günümüzde market raflarında, merdiven altlarında ya da pastanelerdeki dondurmalara bakıldığında bol, ucuz çeşidinin fazla olması beraberinde bir takım sorunları da getiriyor.

DONDURMADA JELATİN TEHLİKESİ


Gözünü para hırsı bürümüş bazı sahtekârlar her sektörde olduğu gibi dondurmacılık sektöründe de bulunuyor. Şeker yerine yapay tatlandırıcı, doğal salep yerine suni salep, süt yerine su ve süt tozu, meyve yerine yapay meyve boyası katarak dondurmayı zehir haline getiren bazı üreticiler, kıvamı tutturmak için de, hayvanların deri ve kemiklerinden elde edilen jelatini (E441) kullanmaktadırlar. Jelatin bilindiği gibi hayvansal bir katkı maddesi… Ülkemizde üretilmesine rağmen jelatinin çoğunluğu maalesef ithal ediliyor ve ithal edilen jelatinin çoğunluğu da domuzdan üretiliyor. İnekten üretilenlerin ise helal kesim olup olmadığı belli değil. Tüm bunlar göz önüne alındığında dondurmada da helallik konusu ortaya çıkıyor.

DONDURMALARDA KULLANILAN KANSEROJEN RENKLENDİRİCİLER


Dondurmada sadece helallik sorunu yok; diğer taraftan sahtekârlar, sağlık açısından da tehlikeli maddeler içeren dondurmalar üretiliyor. İşte dondurmada kullanılan bazı zararlı katkı maddeleri.

Red 2G Renklendirici (E128): Sentetik kömür katranıdır. Kan hemoglobini ile karışma ihtimali bulunuyor. Çocuklar tarafından kullanılması tavsiye edilmese de dondurma, puding, meyveli veya aromalı yoğurtlarda bulunabilir. Pek çok ülkede kullanımı yasak.

Indigotin, Indigokarmin Renklendirici (E132): Sentetik kömür katranı türevi; yaygın olarak tablet ve kapsüllere eklenir. Ayrıca dondurma, tatlı, fırınlı mamuller, şekerleme ve bisküvilerde kullanılıyor. Bulantı, kusma, yüksek tansiyon, deri döküntüsü, solunum sorunları ve diğer alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Norveç’te kullanımı yasak.


Brilliant Black BN, Black PN Renklendirici (E151): Kömür katranı; tatlılar, balık ezmesi, aromalı sütlü içecekler, dondurma, hardal, marmelatlar, soslar, kekler ve içeceklerde kullanılıyor. Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya, Avustralya, Amerika ve Norveç’te kullanımı yasak.

Betanin Renklendirici (E162): Pancardan elde ediliyor. Bilinen yan etkisi yok fakat alkolle muamele edilmiş olabilir.

PEKİ, NE YAPILMALI?


Dondurmadaki haram ve sağlık açısından tehlikeleri ortaya koyduktan sonra, çocukların ve bireylerin sağlıklı dondurma tüketmesi aşamasında piyasada satılan dondurmaların üretimine dikkat etmeli, firmalar sorgulanmalı, helal ve sağlıklı olan dondurmaları özellikle sade sütten yapılmış Maraş dondurmasını tercih edebilirler. Evde doğal olarak dondurma yapmakta mümkün.

Kaynak: Milli Gazete

İlgili Haberler

Kaynak:BBN