Türk insanı onu neden şaşırttı! 26 yıldır yollarda! Dünyayı yürürken yaşlanan İngiliz gezgin 47 bin kilometre katetti
Film sahnelerini aratmayan olay, 1998 yılında, Güney Amerika'nın en güney noktası olan Şili'de başladı. Şili’den İngiltere'deki evine yürüyerek gitmek için yola çıkan Karl Bushby, 29 yaşında başladığı macerasında 55 yaşına ulaştı. Ormanlar, çöller, okyanuslar ve savaş bölgeleri gibi zorlu alanlardan geçen Bushby, şimdiye kadar yaklaşık 47 bin kilometre yürüdü.
Film gibi
''Güney Amerika’nın en ucundan buraya ulaşmam 26 yılımı aldı''
Yaşadığı süreci anlatan Karl Bushby, "Güney Amerika'nın güney ucundan Birleşik Krallık'a doğru yürüyorum. Bu yolculuk, sanırım 'dünyayı yürüyerek dolaşmak' olarak adlandırılabilir. Herhangi bir ulaşım aracı kullanmadan yürüyorum. Uçak, tekne gibi araçları bile okyanusları geçmek için kullanmıyorum, şehirler arası ulaşımda da hiçbir araç kullanamıyorum. Güney Amerika'nın en güney ucundan buraya gelmem 26 yılımı aldı.'' ifadelerinde bulundu.
''Hazar Denizi’ni yüzerek geçmek zorunda kaldım''
Bunun yaklaşık 13 yılı yürüyerek geçti, geri kalanı ise çeşitli sorunları aşmakla geçti, şeklinde konuşan İngiliz gezgin, pandemiler, vize yasakları, finansal krizler gibi zorluklarla mücadele ettiğini belirtti. Bushby, çok karmaşık bölümleri planlamak gerekiyordu, örneğin Bering Boğazı'nı ya da Orta ve Güney Amerika arasında kalan Darien Boşluğu'nu geçmek gibi. Hazar Denizi'ni yüzerek geçmek zorunda kaldık. Tüm bunlar çok zaman alıyor ama şimdiye kadar, bütün bu süreç sonunda, rotayı hiç bozmadan, sadece yürüdüm veya yüzdüm. Şu anda İstanbul'un hemen yakınlarına kadar geldim. Tüm bu 26 yıllık yolculuk boyunca tek bir ulaşım aracı bile kullanmadım".
''BOĞAZI GEÇEBİLMEK İÇİN İZİN GEREKİYOR''
Yaklaşık 47 bin kilometreyi geçtiğini söyleyen Bushby, "Bu da yaklaşık olarak 90 bin 560 küsur gün ediyor sanırım. Bu yolculuk gerçekten büyük bir meydan okumaydı. Dünyadaki en büyük hayallerden birini gerçekleştirdik. Gezegenin en uzak noktasından Birleşik Krallık'a, hiçbir ulaşım aracı kullanmadan geri dönüyorum. Şu anda İstanbul'a sadece birkaç gün mesafedeyiz. Köprüyü kullanmak ya da Boğazı yüzerek geçmek için izin gerekiyor. Bu yolculuğu aynı tarzda, yani ulaşım aracı kullanmadan, sürdürebilmem için bu gerekli. İstanbul'a vardığımızda, burada bağlantı kurduğumuz arkadaşlarımız ve temaslarımızla bu konuda çalışacağız. Umarım bir çözüm bulabiliriz" diye konuştu.
''Türkiye’de sürekli eve davet edildiğim için ilerlemekte zorlandım''
Türkiye'ye gelmeden önce yolda birçok gezginle karşılaştığını belirten Bushby, "Gezginler bana, Türkiye'nin ziyaret edeceğim en güzel ülkelerden biri olacağını söylediler çünkü insanların çok misafirperver olduğunu, yürümekte zorlanacağımı çünkü sürekli eve davet edilip, ikramlarla karşılaşacağımı söylediler. Gerçekten de öyle oldu. Türkiye'de çok güzel karşılandık. Büyük bir misafirperverlik gördük. Burada beni ağırlayan dostum da dahil olmak üzere herkes bana çok sıcak davrandı. Genel olarak, son 26 yılda dünyayı dolaşırken gördüm ki tüm ülkeler aslında aynı. Bazıları biraz daha sıcak karşılıyor olabilir ama genel olarak insanlar olağanüstüydü. Yolda tanıştığım insanların hepsi harikaydı. Herkes sadece yardımcı olmak, beni gideceğim yere ulaştırmak istiyordu. Bu da yolda öğrendiğimiz inanılmaz bir ders oldu" ifadelerine yer verdi.
Boğazı geçtikten sonra 1 yıllık yolculuğu kalacak
İstanbul Boğazını geçmek için talepte bulunduğunu ancak belirten Bushby, "Boğazda 1,5 kilometrelik bir geçiş var. Ya yüzerek ya da köprüyü kullanarak geçmek zorundayım. Bu beni uzun zamandır bulunduğum Asya'dan alıp yolculuğun son aşaması olan Avrupa'ya sokacak. Sonra Fransa'daki Manş Tüneli'ne varacağım. Oradan da Avrupa'dan İngiltere'ye, bu yolculuğun son kısmını da ulaşım aracı kullanmadan tamamlayarak döneceğim. Boğazı geçtikten sonra evime sadece 1 yıl kalmış olacak. Avrupa boyunca kalan yolculuğun tahmini süresi bu. 26 yıl geçti, sadece 1 yılım kaldı ve neredeyse ulaştık" dedi.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.