KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9136 %0,75
47,9282 %0,87
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Yaşam Türkiye'nin yenilebilir çiçekleri iştah kabartıyor

Türkiye'nin yenilebilir çiçekleri iştah kabartıyor

Türkiye'de gül başta olmak üzere yenilebilir çiçekleri hem iştah kabartıyor hem de sağlık dağıtıyor. İşte detaylar...

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 3 dk

Kabak çiçeği, gül ve daha çok çok çiçek çeşidi sadece güzellikleri ve kokularıyla değil tatlarıyla da hayatımızda.

GÜL SOFRASI

Gül, evrensel güzellik ve estetik simgesi. Sadece güzel kokusuyla değil aynı zamanda reçeliyle de gündemde. Yanı gül, yalnızca bir çiçek değil, aynı zamanda gıda

ÇOK SAYIDA GÜL ÇEŞİDİ VAR

Türkiye’de çok çeşitli gül yetiştiriciliği yapılıyor. Beyaz Gül, Çıtırık Gül, Kuşburnu, Yediveren, Yerli Pembe, Şilan bazıları... . Türkiye’de en çok gül yetiştirilen Isparta, adeta bu çiçekle anılıyor, her yıl adına festivaller gerçekleştiriliyor.

GÜLÜ YİYORUZ

Gül, güzellik, estetik ve kozmetik değeri yanında gıda olarak da tüketiliyor. Yüzyıllardır gül reçeli, gül lokumu, gül şerbeti tüketiliyor.

Görünümü, damakta tat bırakan aromatik yapısı, sunumu güzelleştirmesi, hoş kokusu gülü hayatımızda merkezi bir konuma taşıyor. Yenilebilir çiçekler arasında yer alan gülün hem taze hem de kurutulmuş olarak ya da özü çıkarılarak yiyeceklerde farklı şekillerde kullanılıyor.

GÜLÜN SAĞLIĞIMIZA KATKISI

Dünya genelinde gül, kurutulmuş olarak çeşitli unlu mamullerde ve tatlılarda kullanılıyor. Ayrıca gül suyu içeceklere aroma katması açısından değerlendiriliyor. Sağlıklı ve doğal bir renklendirici olarak tercih ediliyor. Hamur işlerinin, et yemeklerinin ve tatlıların içerisinde yer alan gül tıbbi amaçlarla kullanılıyor. Ülkemiz mutfak kültüründe reçel, lokum, şerbet, hoşaf, güllaç, macun, aşure, tatlı çeşitleri gibi geleneksel ürünlerde kullanılıyor. İştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı etkisinden de faydalanıldı. Yanı gül, içeriğindeki fenolik ve biyoaktif bileşenler sayesinde insan sağlığına iyi geliyor. İçeriğindeki yüksek antioksidan aktivite ve temel biyoaktif bileşenler sebebiyle beslenme ve sağlık açısından önemli. Rahatlatıcı bir etki içeren kokusu sayesinde stres, baş ağrısı, uyku bozuklukları gibi psikolojik rahatsızlıklara yönelik kullanılabiliyor. Gül macunu, gül şurubu, gül murabbası, güllâb şerbeti, gül yağı, gül balı gibi ürünler yüzyıllardır tüketiliyor.

TÜRKİYE’NİN YENİLEBİLİR ÇİÇEKLERİ

Türkiye’de yetişen ve yenilebilir çiçekler kapsamı oldukça geniş. Örneğin kabak çiçeği gibi yaygın yetiştiriliyor. Kabak çiçeği dolması çoğu insana yepyeni gastronomik deneyimler yaşatabiliyor

Yanı sıra lavanta, menekşe, soğan çiçeği, papatya, karahindiba, hatmi, nar çiçeği gibi daha pek çok çiçek, hem yemek için hem de içeceklere aroma katması için mutfaklarda baş köşede bulunuyor.

Uzmanlar tarafından önerilmeyen çiçeklerin tüketilmemesi tavsiye ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *