KONYA HABER
Konya
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2842 %0,23
48,8970 %0,43
4.897,36 % 0,26
Ara
BBN Haber Yaşam Turşu çabuk mu bozuluyor? Aslında çok kolaymış! Turşunun raf ömrünü uzatan yöntem

Turşu çabuk mu bozuluyor? Aslında çok kolaymış! Turşunun raf ömrünü uzatan yöntem

Turşunun raf ömrünü uzatmanızı sağlayacak yöntem. Bu yöntemle turşu asla bozulmayacak

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 3 dk

Tüm bu yöntemleri uygulayarak, turşunun raf ömrünü uzatabilir ve her zaman taze ve lezzetli turşulara sahip olabiliriz. Unutmayın, doğru saklama yöntemleriyle turşu keyfini uzun bir süre boyunca çıkarabilirsiniz.

Turşu, sebze ve meyvelerin salamura içinde fermente edilmesiyle elde edilen geleneksel bir Türk mutfağı lezzetidir. Ancak, turşunun doğal bir koruyucu olduğunu düşünsek de, yanlış koşullarda saklandığında çabucak bozulabilir. Peki, turşunun raf ömrünü nasıl uzatabiliriz?

Turşunun raf ömrünü uzatmanın en etkili yolu, hijyen kurallarına dikkat etmektir. Turşu yapımında kullanılan malzemelerin temiz olması ve steril bir ortamda işlemlerin gerçekleştirilmesi, turşunun daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Bunun yanı sıra, turşunun üzerini yağ ile kaplamak da raf ömrünü uzatmada etkili bir yöntemdir.

Turşuların raf ömrünü uzatmanın bir diğer yolu da doğru saklama koşullarını sağlamaktır. Turşuların hava almayan, kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilmesi, bozulmalarını önler. Ayrıca turşu kaplarının steril olması ve kapağının sıkıca kapatılması da önemlidir.

Son olarak, turşuların raf ömrünü uzatmak için kullanılabilecek bir diğer yöntem ise sirke kullanmaktır. Sirke, turşuların içinde bulunduğu ortamın asiditesini arttırarak, bozulmalarını engeller.

Turşuların raf ömrünü uzatmak için uygulanabilecek bu basit yöntemlerle, evde yapılan turşuları daha uzun süre taze ve lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz. Hijyen kurallarına dikkat etmek, doğru saklama koşullarını sağlamak ve gerekli önlemleri almak, turşularınızın daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.

İYİ BİR TURŞUNUN PÜF NOKTALARI

Sebzeleriniz mevsiminde, iyi bir malzeme olsun. İlaçsız ve çürüksüz olması önemli.

Turşuyu kuracağınız kavanozu dezenfekte etme ile işe başlayın. Derince bir tencereye su koyup kaynatın. Kavanozu veya kavanozları ağzı açık biçimde kapağıyla beraber kaynayan suyun içine koyun.

Ocağı kısıp 30 dakika boyunca kaynatın. Bir maşa yardımıyla kavanoz ve kapakları sudan alın. Kavanozları süzün, kapakları temiz bir bezle iyice silin.

Salamurada turşuluk tuz kullanın. 1 litre suya 50 gram tuz yeterli. Ölçüyü bu oranda artırın. Daha az tuz kullanırsanız sebzeler yumuşar; daha çor tuz kullanırsanız uzun süre dayanıklı olur ancak yenmez.

Mutlaka içme suyunu kullanın.

Taze sebzeleri tarife göre bütün bırakın veya parçalar şeklinde kesin.

Kavanozlara hafif sıkıca doldurun.

images.jpg

Kavanoza dizdiğiniz sebze veya sebzelerin üzerine salamurayı eklemeniz yeterli. Ancak aromatik bir tat sizin için önemliyse aromatik otlar, tane baharatlar, yenilebilir çiçekler imdadınıza koşabilir.

Kavanoza salamurayı doldurun. Kapağını sıkıca kapatın.

Turşu olurken kavanozun altında mutlaka bir tepsi veya tabak olsun. Suyu taşabilir çünkü.

Turşuyu kurduktan sonra mutlaka serin bir yerde bekletin; fermantasyon yavaş olur ve sonucu da şahane, 20-24 derece bir ortamda bekleyen turşu 2-3 hafta içinde hazır olur.

Sirkeli mi, limonlu mu tartışmasına siz de girebilir; damak tadınızın arzu ettiği tatlandırıcıyı turşunuza ilave edebilirsiniz.

Kaynaklar: Oda TV, Kısa Dalga