KONYA HABER
Konya
Parçalı bulutlu
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2950 %0,35
48,3977 %0,58
4.759,81 % 0,09
Ara
BBN Haber Yaşam Turşu sezonu açıldı: Fiyatlar cep yakıyor acı biber rekora koşuyor

Turşu sezonu açıldı: Fiyatlar cep yakıyor acı biber rekora koşuyor

Türkiye'de yaygın ve sevilerek tüketilen turşu kurmak için alışveriş başladı ama sezon oldukça pahalı açıldı. A’dan Z’ye tüm turşuluk ürünler cep yakıyor

KAYNAK: Cihad Alpan
Okunma Süresi: 2 dk

Anadolu’nun dört bir yanında turşu sezonu açıldı. Çarşı pazarda turşuluk ürünler tezgahlardaki yerini alırken vatandaşlar da envai çeşit üründen yapılan ve özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan turşu için alışverişlerini yapıyor. Konya’nın ünlü pazarı Muhacir Pazarı’nda ve Kadınlar Pazarı başta olmak üzere semt pazarlarında vatandaşların kışlık turşu kurma telaşı yaşanıyor. Ancak bu yıl turşu kurmanın maliyeti geçen yıla göre bir hayli artarak cep yakar oldu. 

YÜKSEK FİYATLAR CEP YAKIYOR

Tam da turşu mevsimine girildiği bu günlerde kışlık tüketim için birbirinden çeşitli ürünleri almak için pazara giden vatandaşlar yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyor. Özellikle turşuların vazgeçilmezi kornişon salatalık her geçen gün artan fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Mevsimin en yoğun günlerinde kornişon salatalık fiyatları 100 liraya dayanmış urumda. 0 ve 1 numara olarak da bilinen en küçük kornişon salatalıklar 90-100 TL’den satılmaya başlandı. Yerli bahçe salatalık sezonunun erken kapanması kornişon salatalığa ilgiyi artırınca taleple birlikte fiyat yükselişi de kaçınılmaz oldu. İkinci ekim salatalıklar ise ortalama 35-40 TL’den satılıyor. 

ACI BİBER REKORA KOŞUYOR

Konya’da kornişon salatalık turşusundan sonra en fazla tercih edilen turşu acı biber ile yapılan turşular. Konya’nın dört bir yanından bahçelerde toplanıp Pazar tezgahlarına çıkarılan cin biber, yakan biber ve konik biberler kilosu 150 TL’den satılıyor. Toplaması zahmetli olan bu biberlerle yapılan acı turşular ve acı sosları yemeklere keyif katıyor. Özellikle acı severler fiyatına bakmaksızın kilo kilo biber alıyor.  İnce dilim dilim doğranarak yapılan jelapone biberleri 40 TL ile en ucuz acı biber konumunda. Son yıllarda şöhreti artan ızgara mühürlemesi sonrası turşu kabına giren balık biberler ise 80-100 TL bandında satılıyor.


Turşunun ana maddelerinden sarımsak da yüksek fiyatıyla dikkat çekiyor.  Sarımsağın kilosu 200 TL bandına tırmanırken hırtlak, acur, lahana, havuç, sirke, limon tuzu ve kaya tuzu gibi diğer malzemeler ile kavanoz ve bidon gibi saklama kaplarının da maliyetleri geçen yıla göre ikiye katlamış durumda. Kavanoz kapağı da 2.50 TL gibi ortalama fiyattan satılıyor. Turşuluk ürünlerde fiyatların önümüzdeki haftalarda biraz daha geriye çekilmesi bekleniyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *