KONYA HABER
Konya
Açık
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,7000 %0.23
50,1318 %-0.01
9.676,90 % 1,05
Ara
BBN Haber Yaşam Yoğurdun suyu mu kaymağı mı: Şifa arayanlar tartışıyor

Yoğurdun suyu mu kaymağı mı: Şifa arayanlar tartışıyor

Kimine göre yoğurdun suyu, kimine göre de kaymağı şifa deposu. Peki gerçekte hangisi daha faydalı ve kimler ne kadar tüketmeli. İşte detaylar...

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 3 dk

Yoğurdun kaymağı mı suyumu daha şifalı insanlar ikiye bölünüyor. Peki ikisi de şifalı ise bunu ne kadar tüketmeli…

YOĞURDUN KAYMAĞI

Yoğurt kaymağı, yoğurdun mayalanma ve bekleme sürecinde yüzeyinde oluşan yoğun ve yağlı tabaka olarak ifade ediliyor. Süt yağının bir kısmı yoğurdun yüzeyinde toplanarak bu doğal kaymağı oluşturuyor. 

EV YOĞURTLARI KAYMAK ZENGİNİ 

Özellikle tam yağlı sütle yapılan ev yoğurtlarında kaymak daha belirgin olur ve evet, yoğurt kaymağı sağlıklıdır çünkü yüksek oranda doymuş yağ, protein ve yağda çözünen vitaminler (A, D, E, K) içeriyor.

YOĞURDUN KAYMAĞI TOKLUK VERİYOR

Kaymaklı yoğurdun besin değeri üzerine yapılan araştırmalarda, tam yağlı süt ürünlerinin, sağlıklı bireylerde kilo kontrolü ve tokluk hissi sağladığı görüldü.

Yine kaymak içerdiği zengin besin değerleri sayesinde vücut için önemli. Kaymakta sağlıklı yalar bulunuyor. Yoğurt kaymağı, süt yağı içerdiğinden vücuda enerji sağlıyor. Yanı sıra yağda çözünen vitaminlerin emilimini artırıyor. Ayrıca kas gelişimi ve doku onarımı için gerekli olan protein, yoğurt kaymağında da bulunuyor. Kaymakta A, D, E ve K vitaminleri zengin. Böylece bu vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Aynı şekilde mineral bakımından da kaymak zengin. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriyor. Bu sayede kemik ve diş sağlığını destekliyor. Osteoporoz riskini azaltıyor. İçerdiği sağlıklı yağlar ve vitaminler, cildin nemli ve sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor. Ayrıca saçların güçlenmesini destekliyor. Özellikle sabah kahvaltılarında tüketildiğinde uzun süre tok tutar ve gün boyu enerji sağlıyor. Probiyotik içeriğiyle bağırsak sağlığını desteklerken, sindirimi kolaylaştırıyor.

YOĞURT SUYU

Yoğurt suyu da hayati öneme sahip. Beslenme uzmanları, yoğurt suyunun çöpe atılmasının büyük bir kayıp olduğuna dikkat çekiyor. Çünkü bu sıvı, yüksek oranda B vitamini, kalsiyum, probiyotikler ve protein içeriyor. Bu zengin içerik, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirken sindirimi de kolaylaştırıyor. Yoğurt suyundaki laktik asit ve probiyotikler, bağırsak sağlığını destekler ve düzenli tüketildiğinde şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sorunlarının hafiflemesine yardımcı olur. Özellikle bağırsak düzeni hassas olan kişilerin bu sıvıyı diyetlerine dahil etmeleri öneriliyor.

YOĞURT SUYU NASIL KULLANILIR?

Yoğurt suyunu kullanmak oldukça basittir. Ayran yaparken veya smoothie hazırlarken bu sıvıyı ekleyebilirsiniz. Ayrıca hamur işlerinde su yerine kullanarak daha yumuşak bir doku elde edebilirsiniz.

YOĞURT SUYU YEMEĞE KATILIR MI?

Çorbalar ve soslara eklenerek besin değerini artırabilirsiniz. Spor sonrası ise, yoğurt suyu hafif bir protein desteği sağlayarak kasların onarımına yardımcı olabilir.

Uzmanlar, yoğurt suyunun doğal ve ekonomik bir besin kaynağı olduğunu vurguluyor. Bu değerli sıvıyı lavaboya dökmeden önce bir kez daha düşünmek, sağlığımıza katkı sağlayacak önemli bir adım olacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *