Yumuşak Lavaş Yapamayan Kalmasın! İşte Lavaş Yapmanın Püf Noktaları
Lavaş yapmak, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle kebap ve dürüm gibi yemeklerin yanında tercih edilen lavaşın yumuşacık olması, lezzetini arttıran önemli bir detaydır. Ancak evde lavaş yapmak pek de kolay olmayabilir.
İşte lavaş yapmanın püf noktalarıyla, herkesin yumuşacık lavaşları olacak!
Lavaş yaparken kullanacağınız unun kalitesi çok önemlidir. Yumuşak ve elastik bir lavaş elde etmek için yüksek protein içeren unları tercih etmelisiniz. Ayrıca maya, tuz ve su gibi diğer malzemelerin de kaliteli ve doğru ölçülerde olmasına dikkat etmelisiniz.
Lavaş hamurunu yoğururken özellikle uzun süre yoğurmanız gerekmektedir. Hamurun elastik olması ve içindeki glutenin gelişmesi için en az 10-15 dakika boyunca yoğurmalısınız. Bu sayede lavaşınızın yumuşaklığına katkı sağlayabilirsiniz.
Hamuru yoğurduktan sonra üzerini nemli bir bezle örtüp, dinlenmeye bırakmalısınız. Bu sayede hamurun dinlenmesi, glutenin daha da gelişmesine ve hamurun daha elastik olmasına yardımcı olacaktır.
LAVAŞ TARİFİ
MALZEMELER
- 1,5 su bardağı su
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 4 - 4,5 su bardağı un
TARİF
- Unu bir kaba alın. Üzerine su, zeytinyağı ve tuzu ekleyin.
- Ele yapışmayan bir hamur elde edin.
- Hamuru 12 eşit parçaya bölün ve yuvarlayın.
- Her parçayı tava büyüklüğünde açın.
- Yağsız tavada arkalı önlü pişirin. Pişen lavaşları üst üste dizin ve kurumaması için temiz bir bezle örtün. Ardından servis edin.
AFİYET OLSUN!
Kaynak: mynet.com
Kaynak:BBN