Çisel Akın

Çisel Akın

Doğum haritasında Ay’ın önemi

Doğum haritasında Ay’ın önemi

Merhaba sevgili okuyan,

Bu hafta doğum haritasında Ay burçlarımızı inceleyeceğiz. Hemen hemen herkes güneş burcunu, yükselen burcunu bilir ama ay bucunu bilen kişi sayısı çok az bu nedenle bu hafta ay burçları ve astrolojik etkileri ile incelemek istedim. Sonraki haftalarda güneş, yükselen… şeklinde gideceğiz.

Her şeyin bir doğum haritası olduğu gibi hepimizin doğum haritalarında güneş ve yükselen burcumuz dışında bir de ay burcumuz vardır. Ay astrolojide çok önemlidir çünkü ay bilinçaltımızı, duygularımızı, annemiz ile ilişkimizi, dürtülerimizi, duygusal tepkilerimizi simgeler. Astrolojide Güneş ana kişiliğimizi yansıtan olgularla kimliğimizi gösteriyorsa, Ay ruhumuzun otonom davranışlarını, geçmiş yaşamımızdan bu hayata getirdiğimiz bir kısım yetenek, bir kısım davranış şekillerimizi, alt bilincimizde kişiliğimizi, bebekliğimizden, çocukluğumuzdan, erişkinliğimizden getirmiş olduğumuz bazı davranış kalıplarımızı gösterir. Ay geçmiş yaşamdan getirdiğimiz kişiliğimiz, anneyle olan ilişkimiz, çocukluğumuz, geçmişten getirdiğimiz bazı davranış kalıplarıdır. 

Doğum haritasında Ay’ın önemi

Astrolojik haritada ay annemizi temsil eder. Aynı zamanda içgüdülerimiz, bilinçaltımız ve yakın korumamızdır. Jüpiter dış koruma, Ay yakın korumadır. Ay için sönmüş güneş deriz. Bir önceki hayatımızdaki ana kişilik yapımızın artıkları ayda saklıdır. Ay bir önceki hayatımızda ruhumuzun alt yapı taşlarını temsil eder. Bu yapı taşları çocukluğumuzdaki otonom davranışlarımızı, anneyle ilişkimizi, annemizle yani ilk koruyucumuzla kurduğumuz güvenlik duygusunu, diyalogları gösterir. Daha önce belirttiğim gibi Ay doğum haritasında annedir. Anneyle ilişkiniz, çocukluğunuzda annemizi nasıl gördüğünüz, kendinizi nasıl ifade ettiğinizdir. Ay duygular ve ortaya çıkan alt gerçek kişiliğimizdir. Ay çok derindir ve çok fazla anlam içerir. Duygusal dürtülerimizin nasıl ortaya çıktığını gösterir. Duygularımızın neyle beslendiğini, hangi duygunun bizi hangi yolda beslendiğin gösterir. 

  Doğum haritasında güneşten sonra en önemli nokta aydır. Ayın bulunduğu ev ve burç dürtüsel olarak davranış biçimlerini verir.x

Doğum haritasında Ay’ın önemi

Ay doğum haritasında;

1.Ev’de annelik içgüdüsüne sahip olur, besleme içgüdüsü güçlü olur, başkalarını besleme dürtüsüyle hareket eder. 

2.Ev’de maddiyat ve para kazanmayı çok önemser.

3.Ev’de sürekli iletişim kurmak isteyecektir.

• 4.Ev’de aileye bağlı, aileyle ilgili konular hep gündemde olur.

5.Evde kendini göstermek ister, çocuk sahibi olmak ister.

6.Ev’de hizmet etmek ister 

• 7.Ev’de ortaklık kurmak, evlenmek, aile kurmak, düzenlemek isteyer 

8.Ev’de okült konulara yönlenecek bazen cinsel dürtülere kapılacak, farklı dürtülere yönlenmesine sebebiyet verebilir. 

• 9.Ev’de sürekli farklı ülkeler, bilgi arayışında olur.

10.Evde en önemli kriter başarı olacaktır. 

• 11.Ev’de sosyalleşmek, insanlığa faydalı olan işlerde olmak, arkadaşlıklar çok önemsenecektir.

• 12.Ev’de psikolojik etkiler biraz ön plandadır. Anneyle ilgili sorunlar olabilir ay kısıtlanmıştır. Ama yine de kendini toparlama şansı bulacaktır. 

 

Ay o kadar önemli ki, ürememiz aya bağlıdır. Dünyadaki dişi cinsin var olma nedeni aydır. Menstrual dönem ortalama 28 gün sürer. Hamilelik de ortalama 28x10 =280 gün sürer. Bir kadının yumurtlama döngüsüne girmesi ayın tetiklenmesiyle olur. Doğadaki tüm yumurtlama süreçleri ayla ilgilidir, ay üreme ve yumurtlama döngüsüyle, cinslerin üremesiyle alakalıdır. İlkel insanlar bunu fark edip dişi enerjisiyle aya bakmışlardır. Bereket tanrıçası Selene veya Selena, La Luna, Artemis gibi isimleriyle tanınır. Yumurtlamanın bitmesi ay döngüsünün bitmesi, o da üremenin bitmesidir. Menopozla ay döngüsüyle son bulur ama kadın bilge kadın seviyesine gelir. 

Kadının bir özelliği var, çocuğa kız çocuğu, gence genç-kız, sonrasına erişkin kadın ve devamında yaşlı kadın diyoruz. Genç kız üreme döngüsüne yeni girmiş olan, kendi kimliğini yeni farkına varan, o hormonları yeni hisseden yapıda olur. Üreme döngüsü ne kadar yüksekse, bilinç, farkındalık ve yani mental kapasite o denli düşer. Genç kızlık döneminde östrojen baskındır. Sürekli flört etme, etkileşim halde olmak ister. Doğum yapmak doğurmak insanları yanlış bir tercihe yönlendirmez veya kadını aptallaştırmaz. Bu ırkın devamlılığı için olması gereken şeydir. Beden gençken östrojen yüksektir. Sonrasında çocuk dünyaya getirmede o östrojen seviyesi düşmeye başlar ve bir sonraki adımda menopoz dönemi başlar. O başlangıçla beraber bilge kadını olma yoluna girilir. 

Hormonlarını kontrol edemeyen insanlara genç deriz. Hormonlarını belirginleşmemiş insanlara çocuk, kontrol edenlere ise erişkin insan/kadın, hormonları azalmaya başlamış insanlara bilge kadın ve yaşlı kadın diyebiliriz. 

  0-14 çocuk, 14-28 yaş genç, 28-56 erişkin kadın, 52-56+ bilgeliğe doğru gider. Bu doğum haritasına göre değişebilir. Kimisi 42 yaşında da erişkinliğini tamamlayabilir. Bu yaş döngüleri Satürn’le alakalıdır. Satürn döngüsü 28-30 yaş arasında gerçekleşir. Ya da Uranüs  - Uranüs karşıtlığını getiren 42. yaş zamanında. Erkeklerde ve kadınlarda orta yaş krizi görülür. Kişiler hayatın bittiğine dair bir hisse kapılırlar. Bu hormonların ve beden baskısından kurtulan beynin serbestleştiği bir dönemdir. 

Kişi 14-28 yaş KA’nın (et beden) baskısı altındadır dolayısıyla kontrol çok zordur. 30’lu yaşlarda BA(ruh) devreye girer. Ruhun korteksi bedeni daha fazla kontrol etmeye başlar. 50’li yaşlara gelindiğinde KA’nın hormonal baskısı azalır, beyin korteksi ve akıl bedeni kontrol eder. Yani RA’ya (yüksek benlik) yaklaşır.

Doğum haritasında Ay’ın önemi

  Ay dünyanın etrafında ortalama 28,5 günde döngüsünü tamamlar. Hızlı bir ışıktır. Yengeç burcunu yönetir, anneyle alakalı, besleyici ve koruyucu etki verir. Jüpiter’le birlikte, iki büyük koruyucudurlar. 

Ay burcu kişinin gittiği yönü gösterir. Ay’ı yöneten gezegen çok önemlidir. Ay burcu ayın bulunduğu ev ve açıları ile birlikte değerlendirilip analiz edilmelidir. Ay çok derin bir sembol An’ın Tanrısı Kelos’dur.  

 Ayın Fazları ve Doğum Haritası Üzerindeki Etkileri 

Ayın dört ana fazı bulunur;  

• Yeni Ay 

• Dolunay 

• İlk Dördün Ay 

• Son Dördün Ay   

İlk Dördün Ay ve Son Dördün Ay yarımaylara baktığında Sağ tarafı aydınlık; parlıyor sola doğru büyüyorsa buna büyüyen ay fazı deriz. İlkdördün ve son dördüne yeniayda büyüyen ay fazında doğan insanlar olayları genişletir, büyütür. Yeni aydan dolunaya giderken kambur aya gider, kamburlaşır şişkinledir; dolunaydan yeniaya giderken tersine şişkinleştiği için olumsuzluk verir. 

 

Ayın fazları da çok önemlidir; yeni ay doğumlu olmak farklı dolunay doğumlu olmak farklıdır. Eğer kişi dolunay doğumluysa kişi genellikle gergindir. Genellikle Dolunay doğumlu kadınlar geçmiş yaşamlarında erkektir. 

• Güneş ve Ay karşıt burçta ise dolunaydır. Çoğunlukla eril enerji ve dişil enerji karışmıştır.   • Dolunay doğumlu olmak bir erkekte istenecek bir etkidir. Dolunay doğumlu erkek daha naif, karşı tarafı dinleyen, iyi niyetli, mülayim ve de anlayışlıdır. Dolunay doğumlu erkeklerin feminen yönü ağır basar, yumuşak huylu mülayim ve keyifli kimseler olurlar. İyi eş olurlar.

 • Dolunay doğumlu kadınlar daha gergin, agresif, kavgacı ama çoğunlukla iyi ruhlu olurlar. Mücadeleci bir yapıya sahiptirler. Tüm açıkları kapatmak gibi bir yönleri vardır. Her şeye hâkim olmak, hayatta her şeye yetişmek isterler. Dolunay doğumlu kadınların eril yönleri çok kuvvetlidir. Dolunay doğumlu kadınlar iyicildir ama erkeği yakıp acıtabilirler çünkü eril enerji çok baskındır ve ev içinde dengeler çok değişebilir. 

Kadın ve erkekte Güneş doğum haritasında farklı yorumlar sebebiyet verir. Nasıl ki kadında ve erkekte Venüs farklı değerlendiriliyorsa, burada da cinsiyet farkını gösteren etkileri vardır.  

Eğer doğum haritasında Ay ve Güneş doğum haritasında karşıtsa( 180⁰) dolunay, kavuşumdaysa yeniay fazıdır. Güneş ve Ay 60⁰  ve 120⁰’lik acı varsa duyguların ve kimliğin arasındaki enerji kanallaşır ve kolay akar. Güneş ve Ay 90⁰lik açı varsa, kimlik- duygu karesi yaratır; hem duygularda karışıklık hem kendini anlamakta, duygularını geçirmekte zorluk verir.  

Ay güneşten beslenir, Güneş’ten gelen ışığı yansıtır. Dişil enerji Eril enerjinin farklı bir yönü, bir üst versiyonudur. Bu sebeple dişi, erkeğe göre daha komplike bir varlıktır. Güneş Baz enerji ise, ay ışığı işlenmiş bir enerjidir.  

 • Yeni Ay 0⁰- 44 yeni ay fazı gerçekleşir güneşle ay kavuştu. Koç Burcu gibi olayları başlatan bir etkiye sahip. Başlatma enerjisi vardır. Çok kuvvetli enerji yansıtma ve büyütme enerjisi verir. 

• Hilal 45⁰ - 90⁰  İlk derecelerde 45⁰ - 60⁰  kadar Boğa Burcu etkisi görülür. Bir şeyleri değiştirmek, güven arayışı, sabit fikirlilik ortaya çıkar. 60⁰ Hilal fazında güneşle olumlu açı verir etki güzeldir. Son 10 ⁰derece 80⁰ -90⁰  gerilim verir, olumsuz olaylara gebedir. İkizler gibi çalışır, burada da 60⁰‘ye geldiğinde hilal fazında güneşle olan açısı olacağından etkisi iyi olacaktır.  

• İlk Dördün Ay 90⁰ -134⁰   bu aralık zordur. Çünkü ayın Güneş ile olan açısı 90 derece gerilimli açıdadır. Büyümek için artık sancılar çeker, büyüme fazına gidiyordur.  

• Büyüyen Ay 135⁰- 179⁰ fazına gelir, burası Başak gibi çalışır. Hasat, büyüme etkisini 150⁰’lik açı içinde barındırır, ani olaylar gelişebilir. 135⁰- 150⁰  Büyüme etkisini barındırdığı bu aralıkta yaya döner. 

• Dolunay 180⁰- 224⁰  tam karşıtlıkla başlayan fazdır. Ay- Güneş 180⁰ tam karşıt olması ve ayın ilerlemiş halinin 224⁰  kadar olmasına dolunay fazı diyoruz. Yeni Ay’dan tam 14 gün sonra oluşur. Güneş ile ay tam karşıt pozisyona gelir. Dolunay ise sonlanma enerjisidir. Yeniay ile başlayan bir iş dolunay ile 14 gün sonrasında sonlanır ve bu sonlanmadan sonra yine bir yeniaya doğru bir hazırlık devresi başlar. 

• Küçülen Ay 225⁰- 269⁰ bu fazda ay ile güneş arasında 225⁰ – 269⁰ olması gerekir. Azalan kambur ay da denir.  

• Son dördün Ay 270 ° -314 Bir son çeyrek ay veya aralık denir. Son dördünün kamburu döngüsü başlar 

• Balzamik Ay 315° - 359°  Balzamik fazda Ay- Güneş arasında 315° - 359°  olması gerekir. Yeni Aydan bir gün önce Son Hilaldir ve ona da Balzamik Ay deriz. Balzamik 3 günlük bir süre içinde yeniaydan 1 gün önce Son Hilal fazında doğan kişilere “Balzamik Çürüyen Ay” deriz.  

 

Ay karma ile alakalı bir ışıktır. Ruhun evrimini Spirituel astrolojide en derin konusunu gösterir. Dolunaydan 3 gün sonra doğduysan hilal, 3 gün önce doğduysan Balzamik Ayda doğmuşsun demektir. Balzamik etkisi maksimum 45°’dir. Üç gün önce birinci faz, ikinci faz, üçüncü faz diye eşliğinde temsil eder.  Ortalama olarak Ay 1 günde 13° alır, İki günde 26° alır üç günde 40° alır. Ortalama 13,5° olarak düşünebiliriz. Spirituel astrolojide her ayın fazları önemlidir. Yeni Ay, Dolunay ve Balzamik Ay Fazları çok önemlidir. 

 

Bir doğum haritasında ay ne kadar güçlüyse koruması da o kadar yüksektir. Yeni Aydan Dolunay’a giderken yani ışık gökyüzünde ne kadar yüksekse o kadar koruma vardır. Dolunaydan birkaç gün önce en yüksek koruma sağlar. Balzamik ay varsa koruma, savunma çok azdır. Balzamik ayda doğanlar daha fazla saldırıya uğrarlar. Sokakta daha çok hırsızlığa yakalanırlar. Savunmaları daha azdır ve saldırıya açıktırlar. Balzamik ayda doğanlar daha dikkatli yaşamalıdır. Eğer önemli bir Güneş Tutulması öncesinde Balzamik ayın açıları kötüyse kadınlar için bu sıkıntıya yol açar. Venüs’te etkileyen olumsuz acılar olması da sıkıntı çıkabilir.

 

Ay çok derin e önemli bir konudur ama kabaca bu şekilde bilmeniz yeterlidir. Ay ile ilgili zaman zaman daha çok bilgi vereceğim çünkü gecenin ışığı, gecenin yöneticisi her zaman en az güneş kadar hayatımızda söz sahibidir.

 

Sevgiler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Çisel Akın Arşivi