Cüneyt Polat

Cüneyt Polat

YUNANİSTAN’A UYKU YOK!

YUNANİSTAN’A UYKU YOK!

Türkiye Cumhuriyeti denizlerde sismik arama ve işletme faaliyetlerinde bulunan filosuna dünyanın en büyük 5 gemisinden birini ekleyerek gücüne güç kattı. Abdülhamit Han adı verilen yeni nesil sondaj gemimiz, 9 Ağustos 2022 tarihinde düzenlenen bir törenle sefere uğurlandı. Bu noktaya kadar hemen her şeyin normal karşılandığı bir durumdu yaşananlar. Tabi bizler ve sağlıklı düşünebilen tüm insanlar için.

Ancak gelin görün ki komşumuz Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi uykusuz geceler geçiriyor. Türkiye’nin arama faaliyetleriyle ilgili hemen her yaptığı, tıpkı diğer konularda olduğu gibi, bu çevrelerce yakından takip ediliyor. Takip sadece bu ikiliyle kalmıyor hiç şüphesiz. Kuklaları oynatan kuklacılar da aynı telaş ve tedirginlikle Türkiye’yi takip ediyor.

Dünya’nın hızla, derin bir enerji krizine girmeye başladığı günlerde Türkiye hidrokarbon aramalarına çoktan başlamış ve ciddi bir yok kat etmişti. Abdülhamit Han gemisiyle bu çalışmaların meyvelerinin toplanma zamanı gelmişti. İşte bunu ve sonuçlarını bilen malum çevreler, delilik derecesinde bir çılgınlıkla tehditler savurmaya savaş naraları atarak Türkiye’yi korkutmaya çalışıyorlar. Böylesi tehditlerin Türkiye’yi yolundan alı koyamayacağı çok nettir. Türkiye sahip olduğu liderlik ve devlet aklıyla hedeflerine mutlaka ulaşacaktır.

İşin ilginç yanı komşumuz Yunanistan’ın paranoyak bir korkuyla yaptıklarımızı izlemesi ve senaryolar üreterek bizi batılı ağa babalarına şikayet etmesidir. Yunan gazetelerinden Kathimerini “Türk sondaj gemisinin üç olası rotası” başlıklı haberinde Atina'nın Abdülhamid Han sondaj gemimizin Doğu Akdeniz'deki seyrine ilişkin farklı senaryolarını mercek altına aldı. Gemimizin izleyeceği rota için 3 senaryoya yer verilen haberde, en olası senaryo olarak Kıbrıs'ın kuzeyi işaret edildi. 1.senaryoda KKTC'nin kuzeyinde kıta sahanlığı içinde yer alan bölge gösterildi. 2. Senaryoda Kıbrıs'ın güneybatısı gösterilirken, 3. Senaryo olarak 28. meridyenin doğusu yani Rodos'un güneyi olabileceği iddia edildi.

Abdülhamid Han sondaj gemisi için geri sayımın başladığını belirten CNN Greece yaptığı haberde, Atina ve Lefkoşa'nın tüm adımları takip ettiğini belirtti. Proto Thema gazetesi ise varış yeri ve rotası Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan sondaj gemisinin yanında en az iki eskort gemi bulunacağına dikkat çekti. Yunan Ta Nea gazetesi Abdülhamid Han sondaj gemisini 'Türkiye'nin en modern, en güçlü gemisi' olarak tanımladı.

Teknik donanımı ve fiziki özellikleriyle hidrokarbon arama filomuzun en güçlüsü parçası olarak görev yapan Abdülhamid Han, Fatih, Kanuni ve Yavuz'un ardından Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi ve dünyanın beşinci büyük gemisi olma özelliğini taşıyor. Yedinci nesil teknolojiye sahip geminin 238 metre uzunluğu ve 42 metre genişliği bulunuyor.

Çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip, 200 mürettebat kapasiteli gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğine sahip. Son hazırlıkların tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 9 Ağustos'ta düzenlenen törenle Taşucu Limanı'ndan ilk görev yerine uğurlanan Abdülhamit Han’dan gelecek müjdeli haberler çok önemli.

Bu noktada bir diğer püf noktayı da görüşlerinize sunalım. Abdülhamit Han sondaj gemimize eşlik edecek gemilerimizin adları Murat, Hakan ve Kutsi. Bu isimler Lefkoşa’da Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayında tabiplik yapan Binbaşı Nihat İlhan’ın çocuklarına aittir. Bu isimler Kanlı Noel olarak tarihe geçen 24 Aralık 1963 gecesi anneleri Mürüvvet İlhan’ın kucağında banyolarının küvetinde Eokacı Rum katiller tarafından şehit edilen çocuklarımızın isimleridir. Dosta düşmana böylesi bir mesajı veren liderlik ve devlet aklını selamlıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cüneyt Polat Arşivi
SON YAZILAR