Fikret Coşar

Fikret Coşar

İnsanlığı ne bozar?

İnsanlığı ne bozar?

Ramazan ayı boyunca hep orucu bozan şeylerle uğraştık. Kimi ciddi kimi de laf olsun diye sorulanlardı. En iyi cevabı veren hocalardan biri geçen sene orucu bozan şeyler bu sene de orucu aynen bozar yeni bir soru varsa onu sorun demişti. Bu sene korona/Covid19’dan dolayı farklı bir ramazan ve bayram geçirdik. Ramazan ve bayram bitti. Oruç bozan şeyler sorusundan başka bir soruya geçelim. İnsanlığı ne bozar?

Bu soruya cevap aramadan önce insan nedir? İnsanlığın kıstası/ölçüsü nedir? Bir bakalım. İnsanın tarifi: Memelilerden, iki eli, iki ayağı bulunan, iki ayak üzerinde dik bir biçimde dolaşan, aklı ve düşünme yeteneği olan, dille, sözle anlaşan, en gelişmiş canlı sayılan yaratık.” Böyle tarif ediliyor.

Peki, insanla insanlık aynı şey mi? Herkes insan olarak kalabiliyor mu? Adaletten ayrılıp hem cinsine her türlü zulüm, eziyet, işkence ve katliamı yapan, diğer insanların ne kadar maddi - manevi değeri varsa gasp edip zulümle ele geçirenler var. Bütün dünyayı talan eden onları açlığa yokluğa ve yok olmaya maruz bırakanları sırf insana benziyor iki ayağı iki eli var ve dik yürüyorlar diye onlara hala insan mı diyeceğiz. İnsanlıktan çıkmış olmuyorlar mı? Bu yaptıkları zulüm ve gasp yetmiyor gibi tüm insanları kontrol altına alıp, köleleştirip, gütmeye hevesliler birde. Tanrılaşıp her yerde hazır ve nazır olmak gibi bir istekleri var. Bütün insanları ne diyorlar ne yapıyorlar diye gözlemeye, dinlemeye, mahremlerine el uzatma niyetliler. Allahtan rol çalmaya hevesliler.

Sanki rızkı kendileri veriyorlarmış gibi dünya nüfusu çok fazla diyorlar, azaltmayı hedefliyorlar. Ekinleri bozup genleriyle oynayıp GDO’lu ürünler yapıyorlar. Nesil’e müdahale ediyorlar, nüfus artmasın, azalmaya devam etsin diye. İnsanların çoğalmalarını engellemeye, mevcutları yok etmeye yönelik çalışmaları var. Bulaşıcı salgın hastalıklar, savaş, kısırlaştırma ve eşcinsel evlilikleri teşvik vb. projeler üretmekteler.

 Bütün bunlar yapanlar insan olabilir mi bunlarda insanlık kalır mı? Hoş bu türler kendilerini zaten normal insan olarak görmüyorlar ya. Bunlar seçkin, seçilmişler kendilerini LORD/TANRI gören kişiler. Bunlar firavun, nemrut bile değiller. Ki onlar kendilerini tanrıların yeryüzündeki temsilcisi RA’ nın oğlu, temsilcisi tanrı’ cık olarak sunuyorlardı. Bunlar direkt tanrılaşmışlar. Bunların hiçbir dinide yok. Ne Hristiyan nede Yahudiler, zaten Müslüman hiç değiller. Resul inançları hiç yok. Tanrı, resule / elçiye inanır mı hiç. Allah’a savaş açmış, Allah ismini dünyadan silmeyi hedefleyen tipler. Bunlar kendilerini tanrı sanıyorlar. Kendi dinlerini dayatacaklar. Yeryüzündeki kendilerinin yarat(a)madıkları insanlara ilahlık taslıyorlar, insanlıktan çıkıyorlar zaten. Ne kadar ilginç, kendileri mahlûk, yaratmaktan aciz, hazıra konanların tanrılık / rab’ lik iddiası.

Nasıl olursa ne yapılırsa insan olunur, insan kalınır?

İnsan olan; Başkasının canına kastetmez. Komşusun ırzına yan gözle bakmaz. Kendisinin olmayan malı almaz, gasp etmez / çalmaz. İhtiyacı olanlarla elinde olanları paylaşır. Bir şekilde darda kalanı, esareti olanı o darlıktan / esaretten kurtarır. Kendisine olmasını istemediğini başkasına da olmasını istemez. Kendisinde olmasını arzu ettiklerini diğerleri içinde ister. Ve bunları çoğaltabiliriz. En önemlisi de Allah’tan başkasına kulluk etmez. Kendisi de başkasına ilahlık taslamaz. Bunlar en temel insani tavır ve duruş şeklidir.  

Bu temel insani şeyleri hiçe sayanların insanlığı bozulur, insanlıktan çıkar ve beyhüm adal / hayvandan daha aşağı olurlar. “Andolsun ki, cinlerden ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık. Onların kalpleri vardır, fakat onunla gerçeği anlamazlar. Gözleri vardır, fakat onlarla görmezler. Kulakları vardır, fakat onlarla işitmezler. İşte bunlar hayvanlar gibidirler. Hatta daha da aşağıdırlar. Bunlar da gafillerin ta kendileridir. Araf SURESİ 179. Ayet”

Bunlar güç ve imkânı ele geçirdiklerinde ekini ve nesli bozarlar. “İş başına geçti mi yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak, ekini ve nesli helak etmek için koşar. Allah ise bozgunculuğu sevmez. Bakara suresi 205. Ayet.”

Rabbim bizleri bütün bu bozguncuları ekinlerin ve insanlığın neslini bozmaya kalkanların şerrinden bizleri muhafaza eylesin. Şanı yüce Rabbimiz bizleri İnsan olarak eşrefi mahlûk kalanlardan, sadece kendine kul olanlardan şirkten uzak kalan ve razı olduğu kullarından eylesin. Vesselam.

 

BUGÜN BAYRAM

Bu gün bayram sabahı.

Hemen artıralım salahı.

Sürdürmeyelim, bitirelim nizahı.

Savaşmayın, gömelim silahı.

 

Ellerinizi uzatın, birleştirelim.

Muhabbeti hemen artıralım.

Saflarını tutun, sıklaştıralım.

Düşmanı hemen uzaklaştıralım.

(25 HAZİRAN 2017 / 1 Şevval 1438 )

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikret Coşar Arşivi