Hümeyra KARADAĞ

Hümeyra KARADAĞ

Kız Kulesi Gerçekten Yıkıldı Mı?

Kız Kulesi Gerçekten Yıkıldı Mı?

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada başlayan önemli bir gündem oluştu. İddialara ve bazı videolara göre Kız Kulesi restorasyon aşamasında tamamen yıkılmış! Peki işin aslı neydi?

Kız Kulesi, Türkiye’de daha önce onlarca kez yaşanan başarısız bir restorasyon geçiriyordu ya da yönetmelik ve projeye uygun yapılması gerektiği gibi mi bir süreç ilerliyordu. Aslında bu sorunun cevabını brandalar kalkınca ve proje tamamlanınca tam anlamıyla öğreneceğiz fakat biz şimdi, mevcut durumu ve açıklamaları inceleyelim.

Kız Kulesi’nin restorasyon ve onarım projesi kapsamında hazırlanan teknik raporunda şu ifadeler geçiyor: “…Kulenin üst bölümü ile bitişik betonarme yapının sökülmesi ve yerlerinin, yığma ve ahşap iskeletli olarak tamamlanması…”

Raporda ayrıca kule üst bölümünün 1944 yılında betonarmeye çevrildiği belirtiliyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, hazırlanan raporlar doğrultusunda ömrünü doldurmuş betonarme aksamın, yapıdan uzaklaştırıldığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, restorasyon projesinde çok değerli hocaların yer aldığını ve gerekli açıklamanın yetkililer tarafından yapılacağını söylüyor.

“Kültür Bakanlığı Kız Kulesi Restorasyonunda son derece değerli hocalarımız yer alıyor. Restoran yapıldığında zamanlardan kalmış, binaya yük getiren betonarme bir teras vardı sanırım o kaldırılıyor. Yetkili arkadaşlarımız da proje hakkında açıklama yapacaktır.”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, depreme karşı dayanımı olmadığı için, kulenin külah kısmının yıkıldığı belirtiliyor. Açıklamada, külah kısmının yıkıldığı ve özgün malzemesine uygun olarak yapılmasının planlandığı yazıyor.

“1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler kizkulesi.com sitesinden tüm halkımızla paylaşılmaktadır. 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100. yaşında, Kız Kulesi, tarihi ve abidevi değerine uygun şekilde, bir anıt eser ve müze olarak hizmet verecektir.”

Kız Kulesi’ndeki restorasyon çalışmalarının 2022 yılının sonlarına doğru tamamlanması planlanıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hümeyra KARADAĞ Arşivi