Hümeyra KARADAĞ

Hümeyra KARADAĞ

Yenikapıyı Bilen Büyücü

Yenikapıyı Bilen Büyücü

İstanbul, dönemin ticaret merkezi olması ve geçiş bölgesi konumu ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihin izlerini bünyesinde barındırmaktadır. Geçiş bölgesi olması ve coğrafi konumu onu ulaşılamaz ancak çok istenen bölge olarak ilan etmiştir. Türkler İstanbul’a egemen olduktan sonra mimari fazlasıyla gelişti ve hala tarihin izleri gözle görülür ve ziyaretçilere açıktır. Yenikapı, adını garip bir hikâyeden almaktadır. Bu hikâyenin doğruluğu bilinmez ancak dilden dile dolaşan bu efsaneyi sizlerle paylaşmak istedim.

İstanbul, dönemin en çok tarihi yapılarına sahip olan ve özellikle surlarıyla dikkat çeken bir şehirdi. Türkler İstanbul’u aldıktan sonra buralar giriş kapısı ve savunma surları olarak kullanıldı ve adlandırıldı. (Edirnekapı, Topkapı, Ahırkapı, Kumkapı, Çatladıkapı, Mevlanakapı, Silivrikapı) Her kapının bir hikâyesi ve efsanesi var ancak Osmanlı döneminde Yenikapı farklı bir anlam taşıyor. O dönemde falcılık ve büyücülük kati suretle yasaklanmış ve kesin emir verilmiştir. Padişah 4.Murad bir gün halkın içine girdi ve onlar gibi hareket ederek gözlemlemeye başladı. Esnafla konuştu, alış veriş yaptı ve dertlerini dinledi. Yolda biriyle karşılaştı ve belki de o kişi Yenikapı’nın isim babası olacak kişi idi. O kişi bir falcıydı. Padişah çok sinirlendi ve askerlerine dönerek: Sizlere büyünün ve falcılığın yasak olduğunu söylemedim mi şeklinde serzenişte bulundu, askerler falcıyı hemen aldı fakat padişah müdahale etti. Eğer kurtulmak istiyorsan ve geleceği bu kadar iyi biliyorsan söyle bakalım ben, şehre yeni bir kapıdan giriş yapacağım bu kapı nerede olacak ve hangi kapıdan gireceğim şeklinde sordu. Falcı, küçük bir kağıda bir şeyler karaladı ve padişah’a dönerek, bunu kuşağınıza saklayın ve girdiğiniz an da açın dedi. Padişah, askerlerine falcıyı almalarını ve sahile gitmelerini söyledi ve gizlice fısıldadı o kapıyı yıkın. Askerler, padişahın gireceği kapıya bir delik açtılar. Padişah, falcıyı aldatacağını düşündü ve kapıya doğru ilerledi kendinden emin bir şekilde. Eğilerek kapıdan değil o delikten içeri girdi ve falcıya gülümsedi. Falcı kuşağından küçük kâğıdı çıkarmasını istedi. Kâğıtta yazılanlar Yenikapı’nın yapımının ilk basamağıydı. Kâğıtta, “Padişah’ım yeni kapınız hayırlı olsun” yazıyordu. Padişah, askerlerine dönerek emretti, yıkılan duvar yerine yeni bir kapı inşa edin ve adını da Yenikapı koyun dedi.

Efsane gerçek midir bilinmez ama İstanbul’un her köşesinin olduğu gibi Yenikapı’nın da dilden dile dolaşan ve asırlardır aktarılan bir hikâyesi var…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hümeyra KARADAĞ Arşivi