Hüseyin Altay

Hüseyin Altay

Konya Büyükşehir’in “Halk Ekmek” işine girmesi şart

Konya Büyükşehir’in “Halk Ekmek” işine girmesi şart

Son günlerde Konya’da yine ekmek ana tartışma konularından birisi oldu. Son 3-4 ayda korkunç bir zam furyası var. Dolar 18’e çıkıyor zam, dolar 11’e düşüp 13’e çıkıyor tekrar zam. Biz de yorulduk. Enflasyondu, zamdı, faturaydı, fahiş fiyatlardı. Yeter artık…

Ama yetmiyor. Çünkü durmuyorlar. Minibüsçüsü, servisçisi, çikolatacısı, peynircisi aklınıza ne gelirse herkes zam yapma peşinde. Herkes açık pencere arar oldu. En ufak bir fırsatta şaak zamları yapıştırıyorlar. Bulgur ve makarnanın yanına bile yanaşılmaz oldu.

Şimdi de ekmeğe zam gündeme geldi. Bir önceki zamda olduğu gibi önce sosyal medyadan zam söylentisi ateşlendi. Kamuoyunun nabzı ölçüldü, gazı alındı. Daha bismillah demeden de bazı ünlü marketlerimiz zamlı satışlara bile başladı. Ama bu kez yemedi. Birileri çıkıp oyunu bozdu. Reklama girmemek için isimlerini vermiyorum ancak bazı ekmek üreticileri, “Madem öyle işte böyle” diyerek ekmeği 1.75 TL’den satışa sundu. Canını yediğimin rekabet piyasası bu ya; ekmeğe zam rafa kalkıverdi.

Eeee biz de sorarız şimdi; Hani zarar ediyordunuz? Neden ekmek başına 50 kuruştan vazgeçiverdiniz?

Daha önce de ifade ettim. Belki de ülkenin en kalitesiz ekmeğini biz tüketiyoruz. Çoğu fırının ekmeği bildiğiniz hamur. İçi pişmemiş, akşam aldığımız sabaha kalınca da sünger kıvamını alıyor.

Devlet fırıncılar için ucuz un imkanı sağladı, maaş yüküne destek olmak adına vergi ve prim desteği de verildi. Biraz da fırıncılar fedakarlık yapacak. Tabii ki kardan fedakarlıktan bahsediyoruz.

Gelelim asıl konuya. Son dönemde bazı çevrelerce farklı noktalara çekilse ve siyasi bir malzeme olarak kullanılsa da Halk Ekmek çok önemli bir misyon üstleniyor. Özellikle garibanlar için, üç beş kuruşun hesabını yapanlar, yapmak zorunda kalanlarımız için bulunmaz bir nimet. Ancak Konya’da bu imkan yok. Anladığımız ve ikili diyaloglarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla Konya Büyükşehir Belediyesi fırıncılarla karşı karşıya gelmek, serbest piyasaya müdahil olmak istemiyor. Ayrıca ekmek büfesi kuyruklarıyla gündeme gelmekten kaçınıyor.

Görülüyor ki Konya için Halk Ekmek artık bir zorunluluk haline geldi. Hem ekmeğe kalite gelmesi hem de fiyatlarda etkin bir kontrol mekanizmasının işlemesi için Halk Ekmek Fabrikası’na ihtiyaç var. KOMEK kanalıyla olur, başka bir kanalla olur Konya’da yaygın dağıtım ağı olan ucuz ekmek üretim ve halka arzına ihtiyaç oluşmuştur. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’ın bu konuyu düşünmesini istirham ediyorum. Türkiye’de bu iyi en düzgün ve kolay yapacak belediye de Konya. Her türlü imkan da mevcut. Bugün bu şehirde Halk Ekmek imkanı olsa ihtiyaç sahipleri ve dar gelirliler ekmeğe 1,25 TL gibi bir rakamdan rahatlıkla ulaşabilirdi.

Nasıl ki belediye otobüs fiyatlarına yapılmayan zamlarla, su fiyatlarında yapılan fedakarlıklarla vatandaş korunuyorsa, kuyruklara mahal vermeyecek ekmek satış büfeleriyle de en temel ihtiyaçlardan ekmeğe ucuz erişim imkanı sağlanmalı. Bugün iki cesur yürekli iş insanımız olmasa ekmeğe yüzde 25’lik yeni bir zam gelmiş olacaktı. Bu yüzdendir ki Konya Büyükşehir Belediyesinin bu sorumluluktan daha fazla kaçınmaması gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Altay Arşivi